• Piebarojuma uzsākšana un ēdienkartes papildināšana

    Reklāmraksts
    20. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Piebarošana un jaunu garšu atklāšana ir nozīmīgs brīdis ikviena mazuļa attīstībā. Arī vecāki šo mirkli visbiežāk gaida ar satraukumu – reizē pozitīvu un reizē pārdomu pilnu – kā neapjukt, kā izvēlēties labāko, kas mazajam garšos, no kā izvairīties? Bērnu bioloģiskās pārtikas zīmols “Rūdolfs” sadarbībā ar Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) un Capital Clinic Riga pediatri Dairu Brenču dalās vērtīgos padomos par būtiskāko piebarošanas procesā.

    Katra bērna augšana un attīstība noris individuāli, tāpēc atšķiras arī laiks, kad katrs mazulis ir gatavs pirmajām papildu maltītēm – ne tikai mammas pienam vai piena maisījumam. Konsultējoties ar ģimenes ārstu vai pediatru, ar piebarojumu mazuli var sākt iepazīstināt jau no 4–6 mēnešu vecuma. Piebarojumu uzsākt būtu vēlams ar viena veida dārzeni, piemēram, ķirbi vai kabaci. Sākumā piebarojuma apjoms var būt pavisam neliels – 1/2 tējkarote, pakāpeniski to palielinot. "Dārzeņus, kā pirmos, ieteicams izvēlēties, jo tie palīdz stimulēt un veidot labo mikrobiomu. Dārzeņi un šķiedrvielas ir kā prebiotiķis, kas patīk jaunajai mikroflorai, kas attīstās bērna zarnu traktā,” stāsta pediatre D.Brenča.

    Iepazīstināšanu ar jauno produktu vajadzētu organizēt dienas pirmajā pusē, lai bērna gremošanas sistēma dienas laikā pie tā var pierast un maltīti piedāvāt pirms kārtējās krūts barošanas, kad mazulim ir apetīte un interese. Kad mazulis iepazinies un pieradis pie viena produkta, to var pakāpeniski kombinēt ar papildus sastāvdaļām, lai pārbaudītu vai mazulim nav alerģiskas reakcijas, kā arī pamazām iepazīstināt ar graudaugu putrām (bez piedevām) un augļu biezeņiem.

    Paplašinot ēdienkarti, tāpat kā pieaugušam cilvēkam, tai jābūt sabalansētai un daudzveidīgai, tas nozīmē, ka jāizvēlas produkti, kas satur dažādas organismam būtiskas vielas – olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, šķiedrvielas, mikroelementi.

    Dr. Daira Brenča uzsver, ka piedāvājot mazulim jaunus produktus, svarīgi ir atcerēties par pakāpeniskumu, mērenību, nesteigšanos un pacietību. Dažkārt jaunu produktu, piemēram brokoli nāksies piedāvāt vairākas reizes pēc kārtas vai kombinācijā ar citu dārzeni, līdz bērnam tas iegaršosies. Būtisks nosacījums papildinot bērna ēdienkarti, ir arī ēdiena tekstūras atbilstība vecuma posmam, prasmei sakošļāt. Izvēloties gatavo pārtiku D.Brenča aicina vecākus pievērst uzmanību produkta kvalitātei un produkta sastāvam, lai tas ir zināms un saprotams, lai produkts ir pārbaudīts un attiecīgajam vecumam piemērots. Kvalitatīvam uzturam ir būtiska nozīme un ietekme uz bērna kopējo veselības stāvokli.

    Pievēršot uzmanību gatavajai bērnu pārtikai, bio produktu zīmols Rūdolfs” piedāvā mazuļiem pilnu ēdienkarti sākot jau no četru mēnešu vecuma – tie ir bioloģiski dažādu augļu un dārzeņu biezeņi, putras, deserti, biezeņi ar gaļu un biezsulas. Rūdolfs” produkti ir tapuši sadarbībā ar Latvijas pediatru – gastroenterologu asociāciju, kas nozīmē, ka produkti ir atzinīgi novērtēti, atzīstot tos kā bērna veselību un gremošanas sistēmu labvēlīgi ietekmējošus, vecuma grupai atbilstošus un rekomendējamus lietot bērna uzturā atbilstošai vecuma grupai.

    Kur nopirkt?

    “Rūdolfs” produkti pieejami lielākajās tirdzniecības vietās (Rimi, SKY, Maxima, Elvi, Top, Stockmann) un citviet, tostarp tādos tiešsaistes veikalos, kā www.nuko.lv, www.barbora.lv, www.rimi.lv.

    Uzzini vairāk:

    www.latekofood.lv

    Seko:

    Facebook: https://www.facebook.com/rudolfsbio/

    Instagram: https://www.instagram.com/rudolfsorganic/

    Ieskaties:
    https://www.youtube.com/@rudolfsorganic3697

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē