• Māmiņas pārvērtības – kā atgūt formu pēc grūtniecības

    Reklāmraksts
    27. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Daudzas plastikas ķirurģijas klīnikas Latvijā un pasaulē piedāvā mommy makeover jeb māmiņas pārvērtības, aicinot sievietes atgūt grūtniecības laikā zudušās ķermeņa aprises, lai uzlabotu savu izskatu un pašapziņu. Kad to var darīt un kā pareizi rīkoties, stāsta Plastikas ķirurģijas klīnikas plastikas ķirurgs ANSIS ĢĪLIS

    Ko nozīmē jēdziens māmiņas pārvērtības?

    Nosaukums nav medicīnisks, tas aizgūts no televīzijas pārvērtību šoviem, kuros estētiskās medicīnas speciālistu komanda sadarbībā ar stilistiem un grima māksliniekiem īsā laikā rada sievietes izskatā būtiskas pārmaiņas. Plastikas ķirurģijā jēdziens māmiņas pārvērtības ietver konkrētai sievietei individuāli piemērotāko vienu vai vairākas secīgas operācijas, kas palīdz novērst gan grūtniecības radītās izmaiņas, gan dabiskās novecošanas sekas.

    Atvēlēt laiku arī sev

    Jebkurai sievietei vajadzētu mīlēt sevi un rūpēties par savu veselību, īpaši piedomājot par uzturu un ādas kvalitāti. Grūtniecības laikā tas ir īpaši svarīgi. Lai arī 90 procenti domu tiek veltītas gaidāmajam mazulim, vēlāk tā zīdīšanai, aprūpei un sargāšanai, daļu uzmanības vajadzētu atvēlēt arī sev. Jo vairāk ieguldīts sevis kopšanā grūtniecības un zīdīšanas laikā, jo labāks ir sievietes izskats pēc tam. Arī tad, ja kādā ķermeņa daļā ir jāveic korekcijas, tām ir labāki rezultāti.

    Grūtniecība rada izmaiņas sievietes paradumos, visvairāk iespējās kustēties kā iepriekš un uzturā. Bieži tas skar ļoti sportiskas un aktīvas sievietes, jo vielmaiņa ne vienmēr spēj pielāgoties jaunam dzīves ritmam. Dažām kārojas ēst vairāk saldumu un našķu, bet komplektā ar mazkustīgu dzīvesveidu tas parasti palielina ķermeņa svaru un veido tauku depozītus, ar kuriem pēc tam ir grūti tikt galā. Nemitīgās rūpes par mazuli, ģimeni, māju un nākotni var atstāt arī paliekošus nospiedumus sejā, ko redzam kā grumbiņas, kuras, laikam ejot, iegulst aizvien dziļāk. Lai atgūtu labu izskatu, korekciju iespējas ir ļoti plašas un daudzveidīgas, no vienkāršām injekcijām līdz pat apjomīgām operācijām, kas skar krūtis un vēdera priekšējo sienu. Tomēr ir jāzina, kā pareizi tās plānot. Lūk, orientieris, kas palīdzēs soli pa solim izvērtēt svarīgākās prioritātes!

    Zīdīšanas laikā

    Kad bērniņš ir piedzimis, sieviete lielāko daļu laika pavada mājās, rūpējoties par bērna labsajūtu. Svars pakāpeniski mazinās, un ir ļoti svarīgi, lai sievietei pašai būtu prieks lūkoties uz sevi spogulī. Pirmais, ko var un noteikti vajag darīt, – turpināt ķermeņa ādas kopšanu, lai tas, kas ir bijis izstiepts, var sarauties atpakaļ. Ieteicams lūgt padomu speciālistam, kurš ir kompetents krūts barošanas niansēs un var pateikt, kādu kosmētiku izvēlēties, lai tā neradītu riskus mazulim. Jo ātrāk un labāk savelkas āda, jo mazāk iespēju tai slīdēt uz leju un nokarāties. Krūtīm ļoti svarīgs ir mehāniskais atbalsts, tāpēc grūtniecības un zīdīšanas laikā noteikti ir jānēsā speciālie krūšturi. Jo lielākas krūtis, jo vairāk ir jāpalīdz tām turēties pretī gravitācijai. Tam ir būtiska nozīme laikā, kad krītas svars, sevišķi, ja tas krīt strauji. Tad ir jācenšas maksimāli atbalstīt ādu gan ar kosmētiku, gan ciešāku apģērbu, lai āda spēj labāk savilkties, citādi tā itin bieži paliek izstiepusies iepriekšējā apjomā. Ļoti svarīga ir arī sejas ādas kopšana. Zīdīšanas laikā sieviete nevar atļauties daudz, bet pietiekami, lai ieguldītu savā izskatā nākotnē: adekvātas kustības un uzturs, ko papildina atbalsts no ārpuses – ar kosmētiku, masāžām un saturošu apģērbu. 

    Tūdaļ pēc zīdīšanas

    Tikai tad, kad mazuļa zīdīšanas laiks ir beidzies, drīkst veikt mazinvazīvas korekcijas, piemēram, palīdzināt rūpju grumbiņas vai mazināt sejas ādas noslīdējumu. Grumbiņas varam aizpildīt ar hialuronskābes filleriem, mīmikas grumbas ārstējam ar botulīna toksīnu. Apjomīgākas korekcijas gan vēl jāpagaida.

    3 un 6 mēnešus pēc zīdīšanas

    Ideālais laiks, kad sākt lielāka apjoma krūšu vai ķermeņa operācijas, – ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc zīdīšanas. Protams, plānot jau var agrāk, tomēr pēc zīdīšanas vajadzētu nogaidīt trīs mēnešus, lai atjaunojas un stabilizējas vēlamais svars, un tikai tad doties vizītē pie plastikas ķirurga. Tad varam objektīvi izvērtēt, ko sieviete vēlas mainīt savā ķermenī. Ja mūsu viedokļi par vēlamo rezultātu sakrīt, varam plānot operācijas laiku. Triju mēnešu laikā var pagūt veikt izmeklējumus un izvērtēt veselības stāvokli, lai operācija būtu droša.

    Pārvērtību TOP 3

    Katrs gadījums ir individuāls. Visbiežāk pēc grūtniecības koriģējam krūšu formu un/vai tilpumu, vēdera priekšējās sienas problēmas, pēc svara zuduma – jāmazina lieko tauku depozīti.

    Uzlabot krūšu formu

    Katrai sievietei ir tiesības izvēlēties, kādas krūtis sev vēlas. Krūšu formas un tilpumi ir ļoti dažādi, tie bieži mēdz ļoti mainīties pēc grūtniecības un bērna zīdīšanas un rada diskomfortu par proporciju zudumu ķermenī. Klasiski ir trīs varianti.

    • Visbiežāk krūtis jau pirms grūtniecības ir bijušas mazas, bet pēc zīdīšanas tās ir kļuvušas vēl mazākas. Lai uzlabotu to izskatu, mēs varam veikt krūšu korekciju. Ja ir vajadzīgs neliels tilpuma palielinājums, to varam veikt ar tauku pārstādīšanu; ja vajag vairāk, biežākais un labākais risinājums ir krūšu implanti. Mūsdienās ir ļoti plaša izvēle – dažādas formas, tilpumi un ārējās virsmas, ko pielāgojam katrai sievietei individuāli, lai panāktu dabisku proporciju ķermeņa krūšu daļā.
    • Mēdz būt tā, ka pirms grūtniecības krūtis ir bijušas ļoti labas – ar skaistu formu, labu tilpumu, sieviete ir bijusi laimīga ar savu krūšu izskatu. Taču grūtniecības laikā tās ir kļuvušas lielākas, bet zīdīšanas laikā saplakušas, āda vairs nav spējusi savilkties, un ir izveidojies krūšu noslīdējums. Lai atgūtu krūšu izskatu, veicam krūšu pacelšanas operāciju. Ja ir zudis arī tilpums, kas visbiežāk pazūd krūšu augšpusē, krūšu pacelšanu varam kombinēt ar implantu ievietošanu.
    • Krūtis, kas jau pirms grūtniecības bijušas ļoti lielas, grūtniecības laikā kļuvušas vēl lielākas, un pēc zīdīšanas izveidojies liels noslīdējums. Lielas un smagas krūtis rada palielinātu slodzi mugurkaulam, radot tā deformācijas risku, arī estētiskas problēmas, ko izraisa svīšana zem krūtīm utt. Ja ir diskomforts krūšu tilpuma dēļ, krūšu noslīdējums nepatīkamās sajūtas tikai pastiprina. Tad varam veikt krūšu samazināšanu. Pat no ļoti lieliem apjomiem mēs spējam izveidot ķermenim atbilstošu formu, tilpumu un bez noslīdējuma.

    Koriģēt vēdera izskatu 

    Vēders grūtniecības laikā cieš visvairāk – mazulis augot spiež uz vēdera sienu un to izstaipa. Tāpēc ir ļoti svarīgi vingrināt vēdera muskuļus, lai tie ir stingri un palīdz noturēt vietā vēdera sienu. Ļoti bieži bērniņa augšanas vai svara pieauguma dēļ vēdera muskuļi mēdz atbīdīties tālāk viens no otra, veidojot spraugu starp tiem jeb diastāzi. Rezultātā pēc grūtniecības vēders gāžas uz āru, sievietei ir grūti sportot, veikt vēderpresīti utt. Arī šo varam koriģēt. 

    Otra izplatītākā problēma ir vēdera ādas noslīdējums. Vēdera lejasdaļā veidojas atkarena āda, kas izskatās kā ādas priekšautiņš. Vainojams ir ādas elasticitātes trūkums, arī ādas biezums. Ja āda vairs nespēj savilkties atpakaļ, kur tā ir bijusi pirms grūtniecības, lieko varam izgriezt. Ja nepieciešams, nostiprinām arī vēdera priekšējo sienu un koriģējam muskuļu diastāzi. 

    Likvidēt tauku polsterus 

    Daudzām sievietēm grūtniecības laikā bijis lielāks svara pieaugums vai kādā dzīves posmā ir bijis liekais svars. Mēs varam palīdzēt, ja liekais svars ir dabūts nost un ir palikušas depozītu vietas, no kurām tauciņi vienkārši nepazūd. Piemēram, vēders ir ļoti slaids, arī kājas, bet sānos ir tauku polsterīši, ko nevar nodeldēt ne ar vingrošanu, ne diētu. Ir gandrīz neiespējami pašai dabūt nost tauciņus no kāju augšstilbu ārējām un iekšējām virsmām, arī ceļgalu iekšējām virsmām. Tos var itin vienkārši likvidēt ar lokālu tauku atsūkšanu. Pēc tās kādu laiciņu zemādā ir zilumi, toties operācija ir virspusēja, pēc tās nav redzamu rētu.  

    Kombinētās operācijas  

    Ir iespējamas dažādas šo operāciju kombinācijas, kas ir atkarīgas no individuālā veselības stāvokļa un veicamo darbu apjoma. Ne vienmēr vienas operācijas laikā var izdarīt visu, ko vien sieviete vēlas. Bieži krūšu pacelšanu apvienojam ar vēdera plastiku vai tauku atsūkšanu, plakstiņu korekciju un skaistuma injekcijām. Piemēram, pēc tauku atsūkšanas ar taukšūnu injekcijām var veikt lipofilingu – sievietes pašas bioloģisko materiālu izmanto apjoma korekcijām gan sejā, gan citās ķermeņa zonās. Operācijas var veikt secīgi, piemēram, ja ir jāveic apjomīga krūšu samazināšana, vienā reizē ar vēdera plastiku to darīt nedrīkst, jo ir ļoti ilgs operācijas laiks un arī sarežģīts atlabšanas periods. Tad iesakām starp operācijām nogaidīt sešus mēnešus.

    Pārbaudi savas krūtis! 

    Aicinu mīlēt savas krūtis, nebaidīties tām pieskarties, doties uz ikgadējām pārbaudēm un tās izmeklēt, īpaši tad, ja ir sajūta, ka nav kaut kas labi. Sataustot krūtīs sabiezējumus, noteikti jākonsultējas ar ginekologu vai krūšu speciālistu, lai izvērtētu situāciju un justos droši. 

    www.gilis.lv

    +371 28 300 800

    [email protected]

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē