• Ķermeņa aprišu skulpturēšana

    Reklāmraksts
    6. novembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Nereti, pat regulāri sportojot un kopumā ievērojot veselīga uztura ieteikumus, neizdodas panākt proporcionālu ķermeņa siluetu – ir noteiktas zonas, kurās uzkrājas lieks tauku slānis. Šādās situācijās noderīga ir liposakcija – metode, kas palīdz skulpturēt augumu, atsedzot pievilcīgu muskuļu reljefu. Konsultē Latvijas Mikroķirurģijas centra plastikas ķirurģe Nonna Tomiševa.

    Liposakcija jeb tauku atsūkšana ir kosmētiska ķirurģiskā procedūra, kas palīdz atbrīvoties no nevēlama zemādas tauku slāņa noteiktās ķermeņa daļās. Ar tās palīdzību var uzlabot atsevišķas problēmzonas, kad vēlmi pēc pievilcīga auguma neizdodas sasniegt ar veselīgu uzturu un regulāriem sporta treniņiem. Vīriešiem taukaudi visvairāk uzkrājas uz vēdera, krūtīm, padušu zonā, nereti veidojas izteikts dubultzods. Citas ķermeņa zonas iespējams uztrenēt un pārvērst muskuļu masā, bet minētajos rajonos tas nav tik vienkārši. Tāpēc liposakcija nereti ir vienīgais reālais veids, kā muskuļu reljefu, kas problēmzonās noslēpies zem tauku slānīša, padarīt atkal redzamu.

    Jāuzsver, ka tauku atsūkšana nav procedūra svara samazināšanai, bet gan formas un apjoma korekcijas metode, kas palīdz skulpturēt ķermeni, uzlabojot tā aprises.

    Ķirurģe Nonna Tomiševa

    Liposakciju nereti kombinē arī ar citām ķirurģiskajām procedūrām. Piemēram, krūšu palielināšanos vīriešiem nereti ietekmē hormonterapija, ko dažkārt, īpaši jauni puiši, mēdz lietot aktīvas sportošanas periodā ar mērķi palielināt muskuļu masu. Taču hormonterapijai ir nevēlama blakne – tā iedarbojas uz krūšu dziedzeru audiem, tos palielinot. Ar gadiem, kad vielmaiņas procesi kļūst lēnāki un arī sportošanas intensitāte mazinās, jau tā palielinātajiem krūšu dziedzeru audiem pievienojas arī zemādas tauku slānis. Šajos gadījumos, lai atjaunotu vīrišķīga torsa aprises, liposakciju apvieno ar krūšu dziedzeru audus samazinošu operāciju. 

    Metodei nav līdzinieka

    Kopumā liposakcija ir unikāla ķirurģiska procedūra. Tauku šūnas cilvēka organismā vairojas līdz pubertātei, vēlāk to skaits saglabājas. Liposakcija ir vienīgā procedūra, kas ļauj atbrīvoties no miljardiem tauku šūnu uz visiem laikiem. Turklāt tā ir pilnīgi droša metode.

    Procedūras laikā veic punktveida iegriezumu mērķa zonā un ievieto tajā tievu cauruli – kanulu. Caur to tiek ievadīts šķīdums, kas palīdz šķīdināt taukus. Tad ar speciālu aparatūru, kas apvieno vibrāciju un zemu atmosfēras spiedienu, tiek izsūkts nepieciešamais daudzums tauku. Metode ir saudzīga, tā nenodara kaitējumu apkārtējiem audiem.

    Liposakcija ir vienīgā procedūra, kas ļauj atbrīvoties no miljardiem tauku šūnu uz visiem laikiem.

    Liposakcija pazodei tiek veikta vietējā narkozē, bet lielākiem rajoniem – vispārējā anestēzijā. Pēc operācijas jālieto antibakteriālā un pretsāpju terapija. Atlabšanas laiks ir atkarīgs no procedūras apjoma un apstrādātās ķermeņa zonas, taču lielākoties ikdienas darbos iespējams atgriezties jau nedēļas laikā.

    Vidēji trīs nedēļas pēc operācijas ir jālieto kompresijas veļa, kas mazina tūsku, asinsizplūdumus, novērš nelīdzenas ādas veidošanos. Tāpat no septītās dienas jāveic vakuuma vai limfodrenāžas procedūras, kas nodrošina labāku limfas atteci, mazina tūsku, uzlabo ādas mikrocirkulāciju un tās elastību.

    Mēnesi pēc operācijas nedrīkst sauļoties, iet pirtī, karstā vannā un aktīvi sportot – audiem sakarstot, tiek veicināta iekaisuma un tūskas rašanās. Galīgais rezultāts pēc operācijas parasti redzams pēc trim mēnešiem.

    Labs motivators

    Liposakcija nav brīnumlīdzeklis – nevajadzētu iedomāties, ka pēc operācijas varēs ēst, ko vien gribas, un no ikdienas izslēgt sportu. Tiesa, zonā, kur tauki atsūkti, tie klāt nenāks, taču neveselīga dzīvesveida dēļ nogulsies citās ķermeņa vietās – šādi var rasties ķermeņa disproporcija. Speciālisti gan ir ievērojuši, ka liposakcija pacientiem nereti ir labs papildu motivators turpmākām dzīvesveida izmaiņām. Kad ir iegūtas vēlamās ķermeņa aprises, to negribas zaudēt, tāpēc ikdienā vairāk tiek piedomāts pie veselīga uztura un sportiskām aktivitātēm.

    Kopumā liposakcija ir drošs un efektīvs veids, lai iegūtu skaistas ķermeņa formas. Tomēr ir svarīgi, lai pacienta cerības būtu reālas. Vīriešiem ar izkropļotu ķermeņa uztveri (pašam šķiet, ka problēmzonās ir izteikts zemādas tauku slānis, bet ārsts objektīvi konstatē, ka tā nav) vai nereālistiskām prasībām (ar liposakcijas palīdzību pacients cer samazināt žokļa vai gurnu kaulu apjomu) šī metode nebūs piemērota. Bet tieši tāpēc ir svarīgi uzticēties ārstam, kas objektīvi novērtēs un arī izstāstīs par piemērotākajām metodēm katrā konkrētajā situācijā.

    Sadarbībā ar

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē