• Kas tur, dibengalā, kņudina?!

    Reklāmraksts
    Indra Ozoliņa
    21. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nieze anālās atveres apvidū patiesi traucē.

    Skaidro:

    • Dr. Inta Kusiņa, Dermatoloģe P. Stradiņa Klīniskajā universitātes slimnīcā un privātpraksē.
    • Dr. med. Ints Bruņenieks, Ķirurgs, proktologs, flebologs Lāzermedicīnas klīnikā un Aizkraukles slimnīcā.

    Kņudināšana mēdz būt dažāda. Reizēm pa dienu tu to nejūti, taču vakarpusē un pa nakti niez tik traki, ka nezini, kur likties. Savukārt kādai citai ir otrādi – vairāk niez pa dienu, kad ir liela fiziskā slodze, vai arī pēc vēdera izejas.

    Protams, lai precīzi pateiktu, kāpēc radusies nieze anālajā apvidū, būtu jādodas pie ārsta. Visbiežāk tā ir ādas vai gļotādas, vai taisnās zarnas un starpenes vaina, un nereti vajag konsultēties ar abiem speciālistiem – gan ar proktologu, gan ar dermatologu –, jo nepieciešama kompleksa ārstēšana. Taču pats svarīgākais ir saņemties un aiziet pie ārsta, nevis ciesties un ciest. Daudzas pacientes pēc vizītes parasti saka: «Dakter, nebija nemaz tik traki…»

    No proktologa apmeklējuma tiešām nevajag baidīties. Pusi un pat vairāk vizītes laika aizņem saruna ar ārstu, lai noskaidrotu problēmas cēloni. Tikai pēc tam seko taisnās zarnas apskate, iztaustīšana ar pirkstu un izmeklēšana ar speciālu instrumentu, kas itin nemaz nav sāpīgi. Veicot proktoskopiju vai rektoskopiju, nepatīkamākais moments ir īpašas caurulītes ievadīšana taisnajā zarnā, taču tas ilgst tikai dažas sekundes. Ja ir sāpīgi, izmanto anestēzijas līdzekļus.

    Variantu daudz

    Visvienkāršākais iemesls, kāpēc dupsī niez, varētu būt nepietiekama higiēnas ievērošana. It īpaši šī problēma saasinās, ja pietiekami nestrādā taisnās zarnas slēdzējmuskulis un nelielā daudzumā nekontrolēti izdalās fēces.

    Nereti nieze anālās atveres apvidū liecina par alerģisku reakciju, ko izraisa mazgāšanās līdzekļi, sārmainas ziepes, mitrās salvetes vai tualetes papīrs, kas apstrādāts ar smaržvielām un krāsvielām, kā arī pārlieku ciešs apģērbs. Dibens mēdz sasvīst, ja ilgi sēž. Sasvīdušajās ādas krociņās rodas labvēlīgi apstākļi, lai savairotos sēnītes un baktērijas. No sēnīšu infekcijām visizplatītākā ir kandidoze. Raugveida sēnes mēdz pastiprināti vairoties, ja cilvēkam ir cukura diabēts vai viņš lietojis antibiotikas, kā arī citus medikamentus, kas vājina imūnsistēmu. Savukārt no baktērijām visbiežākie vaininieki ir zeltainais stafilokoks un korinobaktērija. 

    Ar anālās atveres niezi var izpausties arī vairākas ādas slimības, piemēram, atipiska psoriāzes forma ar ādas bojājumu tikai šajā apvidū – tad šai slimībai raksturīgā ādas zvīņošanās visdrīzāk izpaliks. Savukārt par lichen sclerosus liecinās spīdīgi izsitumi, balti plankumiņi, kas mijas ar sārtiem pleķīšiem. Niezes iemesls šajā apvidū var būt arī norobežotais neirodermīts, kas galvenokārt saistīts ar emocionālo stāvokli un stresa situācijām. Tad, ja vien āda nav sakasīta, nekādu acīm redzamu izmaiņu nebūs.

    Niezes cēlonis mēdz būt saistīts arī ar iekšķīgām kaitēm. Piemēram, ar cukura diabēta, aknu slimības, leikēmijas, limfomas un dzelzs deficīta anēmijas jeb mazasinības izraisītajām izmaiņām organismā. Ir pētījumi, ka niezi tieši ap anālo atveri var veicināt uzturs, visbiežāk – kofeīnu saturoši produkti (tēja, kola, enerģijas dzērieni), šokolāde, tomāti, kečups, piena produkti, rieksti, garšvielas, piparoti ēdieni, citrusaugļi, vīnogas, popkorns, žāvētas plūmes un vīģes, arī alkohols.

    Ja nieze izteiktāk parādās vakarpusē un naktī, būtu jāpārliecinās, vai pie vainas nav zarnu parazīti.

     Proktologi bieži vien atklāj hemoroīdus – paplašinātus vēnu mezglus 1. vai 2. stadijā. Hemoroīdi – vēnu pinumi anālās atveres apvidū – ir mums visiem, tie darbojas kā blīve, lai hermētiski noslēgtu anālo atveri un pa to nekas lieki neizdalītos. Taču, ja hemoroīdi palielinās, tie sāk laist garām šķidrumu, piemēram, gļotas. Tad arī rodas anālās atveres mitrošanās un ādas kairinājums, kas izpaužas ar niezi. To vēl vairāk mēdz veicināt fiziskās aktivitātes, kad asinsrite kļūst intensīvāka un hemoroīdu mezgli vieglāk izspiežas uz āru. Ja kņudinošā sajūta pastiprinās pēc vēdera izejas, tā ir vēl drošāka pazīme, ka taisnā ceļā jādodas pie proktologa.

    Vēl, meklējot dibengala niezes iemeslu, proktologs nereti atklāj anālā kanāla un taisnās zarnas polipus, kā arī kondilomas, ko izraisa cilvēka papilomas vīruss. Sākumā sīkos veidojumus cilvēks pats nemaz nepamana un pie ārsta atnāk, kad ar kondilomām noaugusi jau visa sēža un nepieciešama ķirurģiska ārstēšana. Lai gan sākumstadijā dermatologs kondilomas būtu vienkārši piesaldējis, pat neizmantojot anestēziju, jo tas nav tik sāpīgi.

    Ja netiec pie ārsta

    Tā var gadīties, it sevišķi kovida laikā… Kā rīkoties? Vispirms mēģini saprast, vai niezes iemesls nav kādi kairinātāji vai higiēnas nepilnības, kuras tu vari viegli novērst. Pamēģini pamainīt tualetes papīru un vismaz uz pāris nedēļām arī uzturu. Iespējams, ar to vien pietiks, lai nieze mazinātos.

    Pēc katras vēdera izejas apmazgājies ar siltu ūdeni, vislabāk tupus pozīcijā, lai tas iekļūst visās krociņās. Bet paturi prātā, ka arī intīmkopšanas ziepes var būt potenciāls alergēns un kairinātājs, tāpēc tik tiešam izmanto vien tīru ūdeni. Pēc tam dibengalu kārtīgi nosusini, jo mitrums ādas krokās veicina izsutumu un iekaisumu. Jutīgu ādu vari pat nožāvēt ar fēnu.

    Anālās atveres kopšanai izmanto mīkstinošu krēmu uz eļļas vai ūdens bāzes, kas nav trekns. Ja nekā cita nav pie rokas, izmanto jebkuru eļļu, ja vien pret to nav alerģija.

    Kad uz aptieku un kad – pie ārsta

    Šie nosauktie līdzekļi ir tādi, kuri nevar kaitēt…

    Stipri sakairinātu un saplaisājušu ādu anālās atveres apvidū vari ieziest ar Aquaphor ziedi, Bariderm krēmu, Vitella ictamo vai Dermilon pastu. Alerģiskas reakcijas gadījumā palīdzēs Pretniezes gels. Ja ap anālo atveri redzami izsitumi, tad gan nepieciešams precizēt, vai iekaisumu izraisījuši nevēlami mikroorganismi vai tā ir alerģiska reakcija, un to var izdarīt ārsts. Iespējams, ka nāksies veikt ādas biopsiju.

    Ja tev radušās aizdomas par spalīšiem vai citiem vēdera parazītiem, nav obligāti jāveic analīzes. Tu vari vienkārši nopirkt prettārpu zāles un izdzert vienu kursu – atbilstošu devu pirmajā reizē un pēc divām nedēļām atkārtoti. Ja nieze nepāriet, tad gan jāmeklē cita vaina.

    Ja tu jau zini, ka tev ir paplašināti hemoroīdi, kas izpaužas tikai ar niezi un diskomfortu anālās atveres apvidū, vari nopirkt kādu bezrecepšu līdzekli hemoroīdu ārstēšanai. Taču atceries, ka arī taisnās zarnas vēzis sākotnēji mēdz izpausties vienīgi ar niezi un diskomfortu anālās atveres apvidū, tāpēc vispirms labāk apmeklē ārstu.

    Hemoroidālās slimības saasinājuma laikā vari lietot klasiskos diosmīnu saturošos līdzekļus, piemēram, Detralex vai Phlebodia, kas uzlabo venozo atteci. Tabletes jālieto vismaz mēnesi pēc noteiktas shēmas. Ziedes un krēmi, ko izmanto hemoroīdu ārstēšanas gadījumā, darbojas līdzīgi, taču – kas katrai palīdz vislabāk, jāatklāj izmēģinājumu ceļā. Piemēram, niezi mazinās ziede Posterisan, kas satur Escherichia coli baktērijas.

    Līdzīgi darbosies ziede Mastu, kā arī Axol Procto krēms. Anuzol un Hemorol svecītes ne tikai mazina gļotādas kairinājumu, bet dziedē arī plaisas. Procto-Glyvenol krēms un svecītes iedarbojas uz iekaisuma cēloni sīkajos asinsvados un satur lidokaīnu, kas nomierina gļotādu un mazina sāpes. Slimības saasinājuma gadījumā, kad ir anālās atveres plīsumi un stipras sāpes, piemērotāka būs ziede vai krēms, taču, ja situācija nav tik slikta, labāk izvēlēties svecītes, kas ir ērti ievadāmas taisnajā zarnā un satur precīzu zāļvielu devu. Tā būs arī ekonomiskāk, jo ziedi vai krēmu, labu gribot, vari uzziest vairāk, nekā nepieciešams.

    Ja, lietojot šos bezrecepšu līdzekļus, nieze dibengalā pēc pāris nedēļām nebūs pārgājusi, tad gan noteikti jāparādās ārstam. Proktologs piedāvās specifiskākas zāles. Ja vainīgi palielināti hemoroīdi, visefektīvākās būs steroīdus saturošas svecītes, kas nopērkamas tikai un vienīgi ar ārsta recepti, piemēram, Doloproct. Šis medikaments pieejams arī krēma veidā… Tāpat proktologs var piedāvāt pusķirurģisku vai ķirurģisku ārstēšanu. Kaut gan iekšējie hemoroīdu mezgli nav lieli, tie mēdz trombozēties, par ko liecinās cieta bumbuļa parādīšanās pie anālās atveres. Pēc tā likvidēšanās kādreiz saglabājas ādas ļerpatiņas, kā mēs, ārsti sakām, skin tagi. To krociņās – mitrumā un siltumā – labi jūtas nevēlamas baktērijas, kas kairina ādu un izraisa diskomfortu un niezi. Arī šādas it kā nelielas problēmas gadījumā nevajag mocīties un ciest, jo speciālists, veicot nelielu operāciju lokālā anestēzijā, var likvidēt ādas ļerpatiņas, un nieze pēc tam pāries.

    NEKAD tā nedari!

    1. Nekasi niezošo ādu, lai nepievienojas infekcija.
    2. Bez saskaņošanas ar ārstu nelieto pretsēnīšu ziedes.
    3. Ja tev ir paplašināti hemoroīdi, atturies no zilo graudiņu vanniņām. Diez vai tās uzlabos situāciju, toties tu riskē apdedzināt anālās atveres gļotādu.

     

    https://lazermedicinasklinika.lv/lv/proktologija

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē