• Kā mūsdienīgi sadziedēt čūlas?

    Reklāmraksts
    15. aprīlis, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Konsultē Veselības centra 4 Baltijas vēnu klīnikas ķirurģe un brūču ārstēšanas speciāliste Dr. ALEKSANDRA UŠPELO.

    Šis jautājums kļuvis aktuāls daudziem.

    Kāpēc nedzīst? Ir divu veidu brūces – akūtas un hroniskas. Akūtas brūces ir tikko iegūtas, svaigas – sagriezts pirksts, iekodis ods, nobrāzts celis, brūce, piemēram, pēc apendicīta operācijas. Hroniskas brūces ir tādas, kas ilgi nedzīst, un visbiežāk tas ir saistīts ar asinsvadu – vēnu vai artēriju – slimībām, taču brūces veidojas arī citos gadījumos, piemēram, cukura diabēta pacientiem. Hroniskas brūces sauc arī par trofiskajām čūlām. Pavasarī ir biežāki to recidīvi jeb saasinājumi.

     Lai pacientu atbrīvotu no trofiskās čūlas, vispirms viņš rūpīgi jāizmeklē un jāatrod iemesls, KAPĒC tā radusies.

    Kā noskaidrot īsto cēloni?

    Ja ārstam rodas aizdomas par venozas izcelsmes čūlu, jāveic zemādas un dziļo vēnu dupleksa skenēšana, lai noskaidrotu, kas notiek ar vēnām. Pacientus, kam, iespējams, ir artēriju problēmas, ārsts nosūta uz citu izmeklējumu – segmentāro doplerogrāfiju vai datortomogrāfijas angiogrāfiju. Vajadzīgas arī analīzes – klīniskā asinsaina un citas. Pēc tām var saprast, vai pacientam ir cukura diabēts, podagra vai citas izmaiņas.

    Kad trofiskās čūlas izraisītājs atrasts, var sākt to ārstēt.

    Vispirms – nost ar nepareiziem priekšstatiem!

    • Pirmais tipiskākais mīts: čūla jāvēdina, tai jāelpo, lai sadzītu…

    NEPAREIZI! Čūla nevar sadzīt, ja ir sausa. Zem kreveles dzīšana nenotiek. Visas čūlas, izņemot arteriālās, jāārstē mitrā vidē.

    • Otrs tipiskais mīts: varbūt palietot kādas antibiotikas…

    JĀ un NĒ. Atbildi sniedz laboratorisks izmeklējums – čūlas materiāla uzsējums. Jānoskaidro, kāds tieši mikrobs dzīvo brūcē un izraisa iekaisumu – zeltainais stafilokoks vai streptokoki, vai vēl kāds cits. Tas ir ļoti svarīgi. Mikrobi savstarpēji sadarbojas, lai pretotos ārstēšanai, – tie piestiprinās pie brūces virsmas, iekapsulējas pašu izdalītā vielā, matricē, un izveido bioplēvi, kas ir nejutīga pret antibakteriāliem līdzekļiem. Bioplēve ir visbiežākais un bīstamākais kavēklis jebkuras brūces dzīšanā, jo tā neļauj medikamenta darbīgajai vielai piekļūt čūlas virsmai. Tāpēc vispirms nedrīkst pieļaut, lai veidojas bioplēve, bet, ja tas ir noticis, tad bioplēve jāsašķeļ. Tāpēc ir svarīgi, ar ko tiek mazgāta trofiskā čūla.

    Ja ir venozas izcelsmes čūlas, visbiežāk būs jālieto arī konkrēta spiediena kompresijas terapija – īsā iestiepuma kompresijas saites vai 2. vai 3. funkcionālās klases kompresijas zeķes.

    Mūsdienīgas brūču aprūpes pamatprincipi

    1. Brūce jātīra.

    Bija laiks, kad trofiskās čūlas mazgāja ar ūdeni, fizioloģisko šķīdumu, kas ir 0,9% sālsūdens. Taču pētījumi pierādīja, ka ar to ir par maz, – ūdens, sāls šķīdums nespēj sašķelt bioplēvi un notīrīt nekrotiskos, atmirušos audus. Mūsdienās šim nolūkam radīts speciāls šķīdums Prontosan®. Tas ir izveidots uz ūdens bāzes un satur unikālas aktīvās vielas – poliheksanīdu, kas nodrošina ilgstošu pretmikrobu darbību, un betaīnu, kas kā virsmaktīva viela sašķeļ bioplēvi un atmirušos audus. Ir vairāki paņēmieni, kā attīrīt trofisko čūlu.

    • Prontosan® šķīdumā saslapina marles vai neausta materiāla salveti un mehāniski notīra čūlas virsmu.
    • Marles vai neausta materiāla salveti saslapina ar Prontosan® šķīdumu un kā kompresi liek uz čūlas, patur 15 minūtes. Pēc tam, cik nu iespējams, noņem virsējo slāni, kas atmiekšķējies zem salvetes, noskalo vēlreiz ar Prontosan® šķīdumu un izvēlas, ar kuru līdzekli brūci piepildīt.
    • Prontosan® pieejams arī ūdens gela formā, un, ja nav laika gaidīt mitrās kompreses iedarbību, uzreiz var veikt nākamo soli un piepildīt brūci ar Prontosan® brūču gelu.

    2. Brūce jāpiepilda.

    Mūsdienās brūču aprūpei lieto brūču gelus, kas izgatavoti uz ūdens bāzes. Hidrogeliem, kam nav pievienotas aktīvās vielas, piemīt spēja pielāgoties videi, un tie var vai nu mitrināt brūci, vai absorbēt izdalījumus, veicina nekrotisko un fibrinozo audu un cita nedzīva materiāla atdalīšanos brūces melnās un dzeltenās nekrozes stadijā, bet – šie ūdens geli paši par sevi nav antimikrobiāli. Atimikrobiāls ir tikai tāds ūdens gels, kam ir pievienotas attiecīgas aktīvās vielas. Šķidrākas konsistences Prontosan® brūču gelu izmanto dziļāku, dobu brūču aprūpē, bet biezākas konsistences Prontosan® brūču gels X vairāk piemērots plašām, virspusējām brūcēm, čūlām un apdegumiem. Tāpēc biežāk sastopamajos trofisko čūlu gadījumos brūce jāpiepilda ar Prontosan® gelu, bet, lai ārstētu grūti dziedējamas un arī inficētas brūces, – ar Askina® Calgitrol® Paste pastu, kura satur sudrabu, kam piemīt antibakteriālas un dziedējošas īpašības. Svarīgi, lai gels vai pasta izveidotu ciešu kontaktu ar brūces pamatni, proti, lai ārstnieciskās vielas brūcē nonāk uzreiz, un tikai tad tā jāpārklāj ar pārsēju. Jāsaprot arī, ka antibakteriālais sudrabs, ja tāds iestrādāts pārsējā, neārstē, – sudrabs no pārsēja nedodas uz čūlu uzreiz. No čūlas rodas izdalījumi ar mikrobiem, kas uzsūcas pārsējā ar sudrabu.

    3. Brūce jāpārklāj.

    Čūlai ir vairākas fāzes, un ārstējot būtu jāpanāk, lai no melnās, nekrotiskās, inficētās stadijas tā pārveidotos par dzelteno un rozā stadiju, kad notiek granulācija jeb jaunu nenobriedušu saistaudu veidošanās, un visbeidzot epitelizācija, kad brūces virsmu pakāpeniski nosedz epitēlija šūnas, kas veido ādas ārējo slāni epidermu. Katrā brūces dzīšanas fāzē jāizmanto piemērots pārsējs. Pārsēja izvēle atkarīga no vairākiem faktoriem – brūces stāvokļa, izdalījumu daudzuma, bet galvenais – pārsējam jābūt tādam, kas nepielīp pie brūces, bet pielīp tikai pie veselās ādas, lai tā noņemšana nav sāpīga. Pārsējam jābūt elpojošam, bet mitruma necaurlaidīgam, tam jāgādā, lai brūce ir mitra, bet ne pārāk slapja. Ja brūcei ir daudz izdalījumu, jāizvēlas pārsējs ar labi uzsūcošu vidusdaļu. Ja brūce ir liela, visērtāk būs nēsāt pārsēju ar papildu fiksējošo malu. Tas, cik bieži jāmaina pārsējs, ir atkarīgs arī no čūlas stadijas un izdalījumu daudzuma.

    Visi trīs trofiskās čūlas aprūpes pamatprincipi – brūci tīra, brūci piepilda, brūci pārklāj – ir universāli un attiecas arī uz jebkuru akūtu, mājas apstākļos ārstējamu brūci. Piemēram, nobrāzumiem, iegriezumiem, virspusējiem apdegumiem. Kad trofiskā čūla vai cita brūce ir sadzijusi, to nedrīkst sauļot saulē vai solārijā vismaz gadu, citādi rēta kļūs neglīta – pigmentēsies un būs kosmētisks defekts.

    Latvijas aptiekās nopērkami visi mūsdienīgie brūču aprūpes līdzekļi – šķīdumi, geli, pastas un pārsēji. Tomēr čūlu ārstēšanā svarīga ir pareiza pieejamo līdzekļu izvēle un lietošana – to izdarīt palīdzēs uzticams brūču aprūpes speciālists.

    Lai čūla veiksmīgi sadzītu, ļoti liela nozīme ir pacienta līdzestībai un radinieku palīdzībai, kuri saprot ārstēšanas principus, gaitu un izpilda ārsta ieteikumus.

    Sadziedēt čūlu – tas ir mūsu kopīgais darbs.

    Kas ir trofika? Organisma šūnu vielmaiņas un to regulējošo mehānismu kopums, kas nodrošina šūnu, audu un orgānu struktūru un fizioloģiskās funkcijas.

    Tā vairs nedari!

    • Ir cilvēki, kas trofisko čūlu aprūpē joprojām izmanto streptocīda pulveri. Kategorisks NĒ, par to aizmirsti! Streptocīda pulveris trofiskās čūlas virsmu cementē, un tas nav labi.
    • Aizmirsti arī par ūdeņraža pārskābi! Ūdeņraža pārskābe noder, lai apstādinātu virspusēju asiņošanu, nevis lai attīrītu nekrotiskas brūces virsmu.
    • Aizmirsti par krāsvielām – zeļonku, pioktanīnu un kastelānu –, jo zem krāsas veidojas kreveles! Turklāt caur krāsu nevar saskatīt, kas notiek ar čūlu.
    • Aizmirsti par ziedēm! Izdalījumi no brūces ir ūdeņaini, bet vairums ziežu ir taukainas. Rezultātā viss kopā veido emulsiju, kas pārklāj brūces virsmu un neļauj dziedēt čūlu normālā mitrā vidē, kā tam būtu jābūt.

    Pērciet šeit!

     

     

     

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē