• Eksperts: spēles labvēlīgi ietekmē bērna tēlaino domāšanu un uzlabo smadzeņu darbību

    Reklāmraksts
    18. septembris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    ​​​​​​​Rotaļāšanas ir dabiska aktivitāte, kas, kā izrādās, veicina bērna fizisko, emocionālo un intelektuālo attīstību. Savukārt par to, kā tā ietekmē bērna tēlaino domāšanu un smadzeņu darbību – kopīgā izpētē pārliecinās smadzeņu treniņu centrs «RigaBrain» un rotaļlietu ražotājs LEGO.

    Spēlēšanās ir radoša un brīva aktivitāte, kas stimulē bērna tēlaino jeb vizuālo domāšanu. Rotaļas bieži vien ietver fantāzijas un radošas domāšanas izpausmes, kas bagātina bērna domas un iztēli dienas laikā un vēlāk ietekmē sapņu veidošanos. Tas nozīmē, ka tas, kas mazajam vēlāk rādās naktī sapņos, balstās uz viņa radošajām pieredzēm dienas laikā. Spēles laikā bērni iztēlojas un rada savu iekšējo pasauli, kurā tie var eksperimentēt, izpētīt un risināt problēmas. Šī tēlainā domāšana attīsta viņu iztēli, radošumu un problēmu risināšanas spējas. Taču, kā izrādās, tas viss strādā arī otrādi!

    Piemēram, LEGO veiktajā vispasaules aptaujā ir noskaidrots, ka divi no trim bērniem visā pasaulē paši atzīst, ka tieši sapņošana palīdz viņiem būt radošākiem. Līdzīgi mūžsenajam jautājumam par vistu un olu, rodas jautājums – kas tad nāk visupirms – sapņi vai realitāte, un kā abi šie jēdzieni ietekmē bērna tēlaino domāšanu un uzlabo smadzeņu darbību?

    Globālais pētījums, kurā piedalījās vairāk nekā 23 000 bērnu, atklāja, ka gandrīz septiņi no desmit bērniem (69%) savā ikdienas dzīvē piedzīvo sarežģītas emocijas, piemēram, stresu vai vientulību, un kā iemeslu šīm emocijām katrs ceturtais (24%) atsaucas uz notikumiem pasaulē vai sociālajos medijos. Psiholoģe un uzvedības miega eksperte Dr. Šelbija Herisa, kura strādā kopā ar LEGO pie pētījuma, dalījās, ka sapņi ir tie, kas palīdz bērna smadzenēm apstrādāt sarežģītas emocijas un attīsta viņu iztēli.

    Ar to vienisprātis ir arī Pēteris Urtāns, smadzeņu treniņa centra «RigaBrain» vadītājs: «Sapņi viennozīmīgi palīdz bērnam tikt galā ar savām emocijām, kas bērnam ir nesaprotamas, palīdzot tikt pāri grūtībām un problēmsituācijām, kuras bērns risina. Dienā pieredzētais, redzētais vai izspēlētais parādās bērna sapņos. Lai palīdzētu veidot un nostiprināt adaptīvu smadzeņu darbību, tikpat svarīga kā sapņošana miegā ir arī sapņošana nomodā.»

    Viņš uzsver, ka tam, ka bērns spēlējās, ir būtiska loma viņu tēlainās domāšanas attīstībā un smadzeņu darbības uzlabošanā. Spēles veicina bērnu iztēli, radošumu un problēmu risināšanas spējas, kamēr tēlainais sapņošana attīsta viņu emocionālo un sociālo izjūtu, kā arī valodas prasmes. Smadzeņu darbība tiek stimulēta un attīstīta ar dažādu veidu spēlēm, kas veicina sinaptiskās savienojumu veidošanos un smadzeņu strukturālās izmaiņas. Tādēļ, nodrošinot bērniem iespēju brīvi spēlēties un izpaust savu tēlaino domāšanu, mēs veicinām viņu kopējo attīstību un smadzeņu darbības uzlabošanos. Līdz ar ko, vecākiem būtu jābūt izvēlīgiem pret to, kādas spēles piedāvāt saviem bērniem.

    Lai spēles un sapņi būtu vienisprātis un labvēlīgi ietekmētu viens otru, eksperti ierosina izvēlēties LEGO sēriju DREAMZzz, kas ir jaunākā LEGO komplektu sērija, kas piedāvā neierobežotas iespējas izpaust radošumu un iztēli. Jaunie spēļu komplekti ir daudzveidīgi un ļauj mazajiem meistariem iegrimt savu fantāziju pasaulē. LEGO DREAMZzz ir ne tikai rotaļlieta, bet arī iespēja kopīgi radīt brīžus, kurus bērns atcerēsies visu mūžu. Tas ir kā veids, kā ceļot cauri sapņu pasaulēm, kuras var iztēloties un kurās var veidot pašiem savus stāstus.

    Tā arī ir pirmā LEGO grupas sērija, kuru patiesi iedvesmoja bērnu sapņošanas tendences. Pēc veiktā pētījuma datiem – divi no trim bērniem visā pasaulē apgalvo, ka sapņošana palīdz viņiem būt radošākiem!

    Plašāka informācija par LEGO DREAMZzz komplektu sērijām dažāda vecuma bērniem pieejama zīmola mājaslapā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē