• Dzirdes veselība: Kāpēc es dzirdu, bet nesaprotu?

    Reklāmraksts
    9. oktobris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Jūs dzirdat, bet nevarat saprast vārdus, Jums liekas, ka pasaule ir apslāpēta. Varbūt Jūs varat saprast vārdus klusā vidē, bet Jums ir grūti tos saprast trokšņainā vidē, piemēram, restorānā. Vai varbūt grūtības ir visu laiku. Lai arī kāds būtu Jūsu gadījums, turpiniet lasīt, lai uzzinātu par to – kāpēc Jūs vai Jūsu radinieks dzird, bet nesaprotat vārdus, un ko Jūs varat darīt lietas labā.

    Mūsu dzirdes sistēma ir sarežģīta un ietver ne tikai ausis, bet arī smadzenes, kur skaņa tiek pārvērsta nozīmīgos vārdos. Tādējādi mēs dzirdam ar ausīm, bet saprotam ar smadzenēm. Un ceļš starp abiem ir diezgan garš. Tātad, ja dzirdat cilvēkus runājam, bet nesaprotat, ko viņi saka, tam var būt daudz iemeslu.

    Problēmas ar ārējo ausi

    Vai zinājāt, ka ausu sērs patiešām var traucēt dzirdēt? Parasti sērs izkļūst no auss dabiska procesa ceļā, taču dažreiz tas var iestrēgt ausī. Kad ārējā auss saskaras ar sēru, tas bloķē skaņas viļņus no tā, lai tie sasniegtu bungādiņu un apslāpē Jūsu dzirdi. Dzirdes speciālista apmeklējums var palīdzēt to identificēt, savukārt LOR ārsts var palīdzēt iztīrīt ausis, kas parasti, bet ne vienmēr, uzlabo dzirdi.

    Problēmas ar vidusausi

    Šķidruma uzkrāšanās vai vidusauss infekcija (vidusauss iekaisums) var izraisīt akūtus dzirdes traucējumu, kas var rasties pēkšņi un turpinās neilgi (ja tiek ārstēts). Simptomi var būt spiediena vai pilnības sajūta aiz bungādiņas. Dzirdes speciālista apmeklējums var palīdzēt to identificēt, savukārt LOR ārsts var palīdzēt noteikt atbilstošu ārstēšanu.

    Problēmas ar iekšējo ausi

    Tomēr Jūsu grūtības sadzirdēt var bojāt arī matiņšūnas iekšējā ausī vai arī problēmas ar nervu ceļiem, kas izraisa sensoneirālus dzirdes traucējumus. Kad tiek nodarīti bojājumi iekšējās auss augstfrekvenču zonās, runa var izklausīties izkropļota un var apgrūtināt izpratni. Sensoneirālos dzirdes tracējumus var izraisīt galvas trauma, atkārtota skaļu trokšņu iedarbība, ģenētiskas dzirdes izmaiņas, novecošana un noteiktas zāles, kas bojā dzirdi (piemēram, ototoksiski medikamenti un antibiotikas).

    Visaptveroša dzirdes diagnostika var noteik ar kādām problēmām Jūs saskaraties un ko var darīt, lai palīdzētu uzlabot gan dzirdi, gan izpratni.

    Dzirde un izpratne

    Runā patskaņu skaņām (A, E, I, O un U) ir zems tonis, savukārt līdzskaņu skaņām, piemēram, S, Š, C, Č, F, Z, K, P un citām, ir augsts tonis. Spēja dzirdēt patskaņu skaņas ir noderīga, un tā Jūs brīdinās, ka ir runa, taču līdzskaņu skaņas piešķir runai nozīmi un palīdz atšķirt vienu vārdu no cita. Nevarot sadzirdēt smalkas atšķirības starp līdzskaņiem, tādus vārdus kā «kase-tase», «logs-žogs», «ledus-medus», «koks-loks», «rūķis-pūķis»  var būt grūti atšķirt. Tāpēc tik daudziem cilvēkiem ar dzirdes traucējumiem ir grūtības saprast pat tad, ja viņi zina, ka ir skaņa.

    Tas ir galvenais iemesls, kāpēc cilvēki ar dzirdes traucējumiem var sākt izvairīties no sociālajām situācijām vai sabiedriskām vietām, kuras viņiem kādreiz patika, jo tagad mijiedarbība ar citiem kļūst pārāk sarežģīta.

    Lai gan tas ne vienmēr notiek, bet dzirdes pasliktināšanās bieži vien ir iemesls sajūtai, ka Jūs dzirdat, bet nevarat saprast.

    Biežākās dzirdes traucējumu pazīmes:

    • Jums ir grūti sekot sarunām (dzirdat, bet nevarat saprast);
    • Jums ir grūti dzirdēt cilvēkus pa tālruni;
    • Jūs izliekaties, ka dzirdat, kad cilvēki ar Jums runā;
    • Jums ir grūti skatīties TV pārraides vai filmas, pat ja palieliniet skaļumu;
    • Jums grūtāk sadzirdēt sieviešu un mazu bērnu balsis;
    • Jums liekas, ka visi murmina, norauj galotnes jūtaties noguris no klausīšanās, ko sauc par klausīšanās nogurumu.

    Nepielāgojieties apgrūtinātai dzirdei – uzlabojiet to!

    Neatsakieties no sarunu un skaņu baudīšanas savā dzīvē! It īpaši, ja mūsdienu tehnoloģijas ļauj dzirdēt labāk pat trokšņainās situācijās. Ja Jūsu dzirdes pārbaude atklāj dzirdes izmaiņas, individuāli piemeklēti un pielāgoti Jūsu dzirdes stāvoklim un dzīvesveidam, digitālie dzirdes aparāti var palīdzēt uzlabot runas izpratni. Tādējādi Jūs pat varat pamanīt, ka dzirdat skaņas, kas jau sen ir aizmirstas. Piemēram, daži jauni dzirdes aparātu lietotāji ir patīkami pārsteigti, pirmo reizi pēc gadiem dzirdot klusu putnu čivināšanu.

    Jūsu nākamie soļi

    Ja Jūs vai Jūsu radinieks dzird, bet nesaprot cilvēku runu, rekomendējam ieplānot visaptverošu konsultāciju ar pieredzējušu dzirdes speciālistu komandu Labākas Dzirdes Centrā. Dzirdes speciālists apskatīs Jūsu ausis, veiks detalizētu dzirdes pārbaudi, lai noteiktu, vai Jums ir dzirdes pasliktināšanās un kādi dzirdes aparāti varētu būt Jums vispiemērotākie.

    Svarīgs punkts, par kuru neviens nerunā

    Labākas Dzirdes Centra speciālisti mudina katru gadu veikt dzirdes diagnostiku, sākot no 45 gadu vecuma. Regulāra pārbaude ļaus ātrāk pamanīt dzirdes pasliktināšanos. Tas var samazināt dzirdes traucējumu sekas, palielināt runas izšķirtspēju un nodrošināt maksimāli iespējamo labumu no dzirdes aparātiem.

    Informācija sagatavota sadarbībā ar Labākas Dzirdes Centru, kas nodrošina kvalificētu speciālistu konsultācijas un modernākās digitālās dzirdes uzlabošanas tehnoloģijas. Lai pieteiktos konsultācijai apmeklējiet Labākas Dzirdes Centra mājas lapu vai piesakieties konsultācijai pa tālruni 205–502–86.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē