• Ceļojam pa Latviju – brīvdienas Sēlijā un Zemgalē

    Reklāmraksts
    12. novembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock un no publicitātes materiāliem
    Arī tagad, kad vasara beigusies, Latvijā ir daudz skaistu vietu, kurp doties brīvdienās. Baudīt dabu, satikt interesantus cilvēkus, piedzīvot un redzēt ko jaunu, gūt prieku un, galu galā, garšīgi paēst. Šoreiz īpaši meklējām mazāk zināmas un jaunas vietas. Atbalstām savējos!

    Lolitas smaržīgās piparmētras

    Lolitas Duges Piparmētru namiņā var pabužināt un pasmaržot dažnedažādas piparmētras un pēc tam klausīties stāstus pie tējas ar Lolitas meistarotiem našķiem. Greipfrūtu, saldā bumbieru, zemeņu, ananasu, ābolu, sudraba, Vidusjūras, apelsīnu – Lolitas podiņos zaļo tik daudz šķirņu, ka sajūk skaits.

    Te ir smaržu un garšu pasaule. Plauktos burkas ar Lolitas kaltētajām mētrām, uz galda – Lolitas un viņas krustmeitas Zanes gatavotie piparmētru maršmelovi un sīrupi, piparmētru šokolāde un bezē cepumiņi, piparmētru šokolādes cepumi, ledenes un pat noslēpumains piparmētru ievārījums. Lai pavisam sapiparmētrotos, var pieteikties uz meistarklasi – gatavot ziepes vai skrubīšus, izgreznot traukus ar piparmētru ornamentiem…

    Prombraucot var nopirkt piparmētru našķus līdzņemšanai.

    Var braukt ģimene vai draugu pulciņš. Pieaugušajiem par ekskursiju ar tējošanu – cena 4 eiro, radošās darbnīcas – 4 eiro.

    Kā pieteikties?

     Lolitas Duges Piparmētru namiņš

    • Jelgavas novads, Vilces pagasts, Terēni
    • Tālr. 26394062

    Bebrenes inteliģentās alpakas

    Bebrenes Alpaku salā patiks sapņotājiem, bērniem, humora mīlētājiem, rokdarbniecēm… Patiesībā te nemaz nevar nepatikt! Jo Alpaku salā mīt 26 brīnumainas radības, mazliet līdzīgas sapņainiem marsiešiem, mazliet vienradžiem bez raga. Alpaku dzimtene ir Andu kalni, kur 4000 metru augstumā temperatūra var svārstīties no plus 30 līdz mīnus 30, taču skaistajiem dzīvniekiem tīri labi patīk arī mūsu Sēlijas pakalni, un kažociņi ziemas vēsumā sakuplo kā lācēniem.

    Ziemā viņi peldas sniegā, vasarā šļakstinās baseinā, mazie alpacēni blēņojas, bet alpaku džeki reizēm saķeras īstā alpaku džudo vai pat mazliet dusmīgi paspļaudās viens uz otru, jo kā nekā ir kamieļu radinieki. Saimniekiem Inetai un Helmutam Zībārtiem ir daudz stāstu par alpaku inteliģenci, amizantajām kaprīzēm un dažādajiem raksturiem. Saimnieki pret alpakām izturas ar cieņu un respektē viņu brīvību.

    Alpaku salas vilnas māja, sena, skaista sēļu māja Dzīpari ir saimnieces Inetas valstība, un te būs stāsts par ļoti silto un kvalitatīvo alpakas vilnu. Tā ir tik zīdaina, ka jāvērpj ar vārpstiņu! Alpakām ir
    22 dažādu nokrāsu toņi, un Ineta par katru dzijas kamoliņu pateiks, no kura viņas zvēra kažociņa tas nācis. Vēl te lepni plīvo divi karogi – Latvijas un Sēlijas. Ekskursija ilgst pusotras stundas. Pieaugušos alpakas, ja vien viņi paši to vēlas, drīkst arī paglaudīt. Pēc ciemošanās var nopirkt arī alpakas vilnas cimdus vai zeķes. Pulciņam līdz pieciem cilvēkiem kopējā maksa – 20 eiro. Ja grupiņa lielāka – 4 eiro no cilvēka. Bērniem līdz pieciem gadiem bezmaksas.

    Kā pieteikties?

    Alpaku sala

    Garais brančs ar Tērvetes garšu

    Dobelē, Tērvetes garšu restorānā, sākta jauna tradīcija – brīvdienu branči visas dienas garumā.

    Te ir sava gaisotne – nesteidzīgas sarunas, miers, fona mūzika, pie sienām elegantas zirgu fotogrāfijas. Un divkāršs garšu piedzīvojums. Pirmkārt, kā jau katrā brančā, iespēja pašam izvēlēties, ko tieši un cik daudz no visa bagātīgā klāsta likt uz sava šķīvja. Otrkārt, katru reizi mainās branču tematika. Mums palaimējās trāpīt uz itāļu branču ar debeš­ķīgām maizītēm, dažādām pastām, ravioli, spirgtiem salātiem, kraukšķīgiem kruasāniem un varbūt Latvijas gardākajiem makarūniem.

    Saglabājas tikai ēdienkartes pamatprincips – zupa, silto ēdienu klāsts, ūdens, kafija, uzkodas un saldie našķi. Tradicionāli ar vārdu brančs apzīmē garās brokastis, taču te tās nesteidzīgi pāraug garās vakariņās. Kā mājas viesībās, kur runāties un baudīt skatu uz atjaunoto tirgus laukumu.

    Kāpēc Dobelē Tērvetes garšas? Vienkārši – restorāna īpašnieki ir agrofirma Tērvete. 

    Cena par brīvdienu branču: līdz pulksten 15 – 15 eiro, pēc tam – 18 eiro no viesa. Galdiņu noteikti vērts rezervēt.

    Kā pieteikties?

    Tērvetes garšu restorāns

    • Dobele, Tirgus laukums 3
    • Tālr. 25658020

    Ekskluzīvais vešūzis Lielplatonē

    Lielplatones muižas parkā svaigi atjaunota Baltijā vienīgā saglabātā muižas veļas māja jeb vešūzis. Kā izkāpusi no 18. gad­simta, gleznaina, ar veļas mazgājamo virtuvi, izžautām muižnieku apakšbiksēm un draiskās vešerienes istabiņu. Un kur nu vēl senās veļas mazgāšanas gudrības!

    Muižas parkam ir savi stāsti – te ir gan Mīlestības aleja, kas laistīta ar dārzniekpuiša Anša asarām, gan septiņi ozoli, kuros esot iecirsti un ieauguši noindēto slepenās ejas racēju instrumenti.

    Noteikti jāapskata pati muiža, kas savulaik bija baronu Hānu greznā reprezentācijas pils. Kungu mājā atrodas pagasta pārvalde, taču vienlaikus te notiek restaurācija un daudz kas jau atjaunots, turklāt apmetušās pat antīkas baronu fon Hānu laika mēbeles. Var iemest aci arī pie greznajiem tērpiem vēsturisko deju ansambļa buduārā.

    Pavisam svaigs jaunums ir Valda Jākobsona dāvinātā zvanu kolekcija – tajā ir ap 1000 zvanu no visām pasaules malām. Būs arī atļauts kādu paskandināt. 

    Divu stundu ekskursija gida pavadībā kungu mājā un vešūzī – 3 eiro pieaugušajiem.

    Kā pieteikties?

    Lielplatones muiža

    • Jelgavas novads, Lielplatone
    • Tālr. 26611468

    Kurmenē atgriežas greznība

    Šogad ar jaunu greznumu atdzimis mazais Kurmenes ciems Lietuvas pierobežā – atjaunota 1870. gadā celtā Kurmenes katoļu baznīca un pamazām mostas skaistais parks un mācītājmuiža.

    Uzplaukums notika neticamā ātrumā, gada laikā pēc tam, kad baznīcā sāka strādāt Bruknas priesteris Andrejs Mediņš. Ar ziedotāju, brīvprātīgo un labdarības koncertu palīdzību izdevās atjaunot baznīcu, tagad tās durvis atvērtas jebkuram ciemiņam un tā ir silta un apgaismota no agra rīta līdz vēlam vakaram. Ieej, lūdzies vai vienkārši ļaujies mieram un klusinātai mūzikai un lūkojies gleznajās debesīs virs galvas. Altārgleznu vietā Anneles Slišānes austie gadalaiku gobelēni, zem kājām siltā grīda, soli atjaunoti ar smilšu strūklu. Ceturtdienās un svētdienās priesteris Mediņš te vada dievkalpojumus, bet reizēm notiek koncerti.

    Pamazām tiek atjaunota arī Kurmenes mācītājmuiža, klēts un parks. Pati muiža trīsdesmitajos gados pēc pārkurināšanas aizsvilās un nodega zilās ugunīs, klētī vien saglabājušās pilskundzes klavieres. Bet klēts stūrī noslēpumains vīd vietējo meistaru kokā grieztais Svētais Pēteris, kurš ilgi sēdējis uz baznīcas jumta kores. 

    Atjaunots parks, mākslīgais ezers un mākslīgās pilsdrupas. Parkā var droši staigāt, vārtiņi tikai sargā aitas. Top amfiteātris ar peldošo estrādi, ik pa laikam tiek kurināts melnais ceplis. Viena no interesantākajām ir suņu māja, kādas saglabājušās reti, – apaļa sarkanu ķieģeļu ēka, kurā tika turēti medību suņi, bet tagad mīt strausi un tītari. Te reiz dzīvojuši ekstravaganti mācītāji, kam patika medības un izklaides. Mācītājmuižā vērts aplūkot atjaunoto ēdamzāli un viesistabu.

    Muižu un baznīcu var apskatīt bez maksas, bet klētī kafejnīcā var sarunāt tēju un siltu zupu. Un Ziemassvētkos Kurmenē būs dzīvā Betlēmes ainiņa!

    Kā pieteikties?

    Kurmenes baznīca un mācītājmuiža

    • Vecumnieku novads, Kurmene
    • Ciemos nav īpaši jāpiesakās, bet, ja ir vēlme pēc zupas vai tējas, zvaniet.
    • Tālr. 26179543

    Kas Blankenfeldē patika karalim?

    Blankenfeldes muižas vēstures odziņa neapšaubāmi ir karalis – Francijas Luijs XVIII, kurš savos grūtajos trimdas laikos te pavadījis daudzas labas dienas ar visai karaliskām izpriecām. Arī ap pārējo muižas vēsturi vijas leģendas, un tās dižciltīgie īpašnieki ir mainījušies vairākkārt. Tagad te apskatāma aizraujoša vēstures ekspozīcija, parks, muižas ansamblis un 280 gadu sena vēlīnā baroka stila kungu māja, kam nesen sākusies atjaunošana.

    Arī tagad muiža pavisam nesen mainījusi saimniekus, un jaunā saimniece rūpīgi pēta reiz saglabāto baronu Hānu mājas hroniku, lai soli pa solim atmodinātu seno gaisotni. Muiža, starp citu, esot pilna ar spokiem, un par dažiem pat ir stāsti, taču miegs Zemgales laukos ir tik salds un dziļš, ka spokus sagaidīt diez vai būs lemts. Kādreizējā stallī iekārtotas mājīgas viesu istabas, bet atjaunotās vārtu mājas restorānā var pasūtīt lauku aristokrātu brokastis.

    Vēl viena ekskluzīva Blankenfeldes vērtība – te var paklausīties klusumu. Īstu, dziļu un bezdibenīgu. Tad jāpaliek muižā pa nakti un vakara tumsā klusi jāpastāv uz kungu mājas terases parka pusē. Starp citu, jau puskilometru tālāk sākas Lietuvas lauku plašumi.

    Cena par brīvdienu ekskursiju muižā – 3 eiro pieaugušajam. Divvietīgs numuriņš – 60 eiro, brokastis – 7 eiro. Var sarunāt arī tēju un kūku.

    Kā pieteikties?

    Blankenfeldes muiža

    • Jelgavas novads, Vilces pagasts, Blankenfelde
    • Noteikti iepriekš jāsazvanās!
    • Tālr. 27810348

    Stendera veļasmašīna Viesītē

    Viesītē, Paula Stradiņa skolas muzejā, savāktas dažnedažādas interesantas liecības par novada vēsturi un dižo sēli profesoru Paulu Stradiņu. Te viņš pirmos četrus gadus gājis skolā un tepat lielajā zālē arī kristīts.

    Kurš gan Latvijā nezina viņa loloto Stradiņa slimnīcu? Patiesībā bija iecerēts, ka dēls paliks strādāt Viesītes doktorātā, kuru saviem bērniem uzcēla profesora Stradiņa tēvs Jānis. Doktorātā palika strādāt Paula māsas Anna un Minna.

    Te var daudz uzzināt par visu inteliģento Stradiņu dzimtu. Ir arī daudz interesantu eksponātu, tostarp opija pīpe, kuru profesors esot lietojis operācijās pacientu iemidzināšanai, un kādos Viesītes bēniņos izcili saglabājusies 1926. gada zāļu pudelīšu kolekcija ar visām zālēm. Muzejnieces pārsteidz ciemiņus arī ar mazu tradīciju, kādu īstenoja profesora Stradiņa tēvs savā bodītē.

    Ir arī citi intriģējoši eksponāti, piemēram, vecā Stendera konstruētā un mūsdienās izgatavotā ozolkoka veļasmašīna. Bet muzeja augšstāvā ir skolas klase – sēdi veclaicīgā solā un raksti ar īstu spalvaskātu un īstu tinti. Godīgi sakot, pat žēl, ka izgudrotas lodīšu pildspalvas, jo rakstīt ar tinti izrādījās īsta bauda.

    Pēc tam var suvenīram nopirkt vietējo cigoriņu kafeju vai plūškoka tēju un doties uz Bānīša muzeju vai pastaigā uz Mīlestības salu. Noteikti jāpalūdz, lai muzejā izstāsta dramatisko Viesītes Romeo un Džuljetas mīlasstāstu.

    Kā pieteikties?

    Paula Stradiņa skolas muzejs

    • Viesītes novads, Viesīte, Peldu iela 2
    • Tālr. 29116334

    Sēnes no jūnija nakts

    Trubeniekos savaldzina trīs lietas: tiešām garšīgās šitakes, aizraujošie trillerstāsti par sēņu biznesu un saimnieka Jāņa Volksona humorpilnais šarms. 

    Jānim par savu biznesu nācās kārtīgi pacīnīties – neveiksmes un kļūdas, kas maksāja ļoti dārgi, mazas uzvaras un pēc tam lielas bedres, no kurām ar neatlaidību un radošu pieeju jātiek ārā. Taču tagad viņam pieder varbūt pat lielākā šitaku audzētava Baltijā. Te var pagaršot svaigu sēni un sagaidīt tās intriģējošo pēcgaršu, pēc tam Jānis pacienās ar pašceptu sēņu maizi, sēņu sviestu un uz ugunskura vārītu, 24 stundas nostādinātu šitaku zupu. Ja ir drosme, saimnieks ielies arī šļuciņu sēņu stiprā.

    Kopā ar stāstiem par sēņu audzēšanas smalkumiem, par bluķīšu sagatavošanu un micēliju Jānis ļaus arī aptaustīt sēņu bluķīšus un noskatīties filmu par šitaku dzīvi Trubeniekos. Inkubatoros pie sēnēm gan nevienu neved, jo ciemiņi var ienest infekcijas. Taču tajos cauru gadu valdot īpašais pēclietus Jāņu nakts klimats ar vieglu lietus migliņu un vēja pūsmu.

    Jābrauc vismaz 10 cilvēkiem, tad maksa ir 6 eiro no personas.

    Kā pieteikties?

    Trubenieku šitaku audzētava

    • Jelgavas novads, Eleja, Trubenieki
    • Tālr. 26135555

    Foto: Shutterstock un publicitātes foto

    Vairāk informācijas meklējiet šeit:   

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē