• Bērns atsakās ēst – varbūt pie vainas stomatīts?

    Reklāmraksts
    15. maijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Stomatīts ir mutes gļotādas iekaisums, ko var izraisīt dažādi ierosinātāji – baktērijas, vīrusi vai sēnīte. Tas izpaužas kā bālganas, sāpīgas čūliņas vaigu un lūpu iekšpusē, uz mēles, smaganām vai aukslējām. Biežāk šī saslimšana skar bērnus, tāpēc vecākiem svarīgi zināt pazīmes un veidus, kā mazulim palīdzēt.

    Biežākie stomatīta simptomi

    Ja bērns bez cita, acīmredzama iemesla kļūst raudulīgs un niķīgs, atsakās no ēdiena un dzēriena, vērts pārliecināties, vai mutes gļotādā nav izveidojušās stomatīta radītās čūliņas, sarkani plankumi, pūslīši un pietūkums.

    Saskaņā ar pētījumiem, ar stomatītu bērnībā sastopas pat 80% – 90% bērnu. Parasti tas pirmo reizi izpaužas jau līdz trīs gadu vecumam, un tas nozīmē, ka bērns vēl neprot skaidri izstāstīt, kas un kur viņam sagādā nepatīkamas sajūtas. Tomēr arī pēc šī vecuma bērni var saskarties ar stomatītu. Savukārt pieaugušie, ja stomatīts nav bijis bērnībā, ar to saslimst samērā reti.

    Galvenais iemesls, kāpēc ar stomatītu visbiežāk slimo bērni, ir tas, ka mazuļi pasauli iepazīst, mēģinot “pagaršot” – iebāzt mutē – visdažādākos priekšmetus, un uz tiem var atrasties stomatīta ierosinātāji. Lai mazinātu risku saslimt, vecākiem vajadzētu īpaši rūpēties par higiēnu un tīrību. Savukārt pieaugušajiem dažādas stomatīta izpausmes var veicināt nekopts mutes dobums: piemēram, asas zobu malas, zobakmens, akūtas infekciju slimības, vitamīnu trūkums, kā arī dažādu medikamentu blaknes un pārtikas produktu alerģijas.

    Stomatīts parasti pāriet četru līdz četrpadsmit dienu laikā, tomēr rada ļoti nepatīkamas, akūtas sāpes, kas īpaši nomoka mazos pacientus. Svarīgi ņemt vērā, ka gadījumos, kad stomatīts izpaužas kā vairākas sāpīgas čūlas un to pavada paaugstināta temperatūra, jākonsultējas ar ģimenes ārstu, kas nozīmēs simptomātisku ārstēšanu.

    Ko darīt, lai bērnu pasargātu no stomatīta

    Vecāku uzdevums ir atrast veidus, kā mazināt nepatīkamos simptomus, taču vissvarīgākais – novērst stomatīta veidošanos. Lai pasargātu bērnus un pieaugušos no stomatīta, kopumā ieteicams lietot produktus mutes dobuma kopšanai, kuru sastāvā ir patentēta, dabīgas izcelsmes sastāvdaļa dsRNS Larifan. No plašā Larifan produktu klāsta šajā gadījumā speciālisti izceļ šos dabīgos līdzekļus:

    Bērniem piemērotas Larifan Laryngo želejkonfektes. Tām ne tikai ir dažādas, pievilcīgas garšas, bet arī tās nomierina iekaisuma procesus mutes dobumā, pasargā mutes gļotādu un rīkles galu pret dažādu kaitīgu ārējās vides faktoru iedarbību, īpaši – vīrusu un baktēriju attīstību un iekļūšanu organismā caur muti. Līdz ar to pasargā bērnu no saslimšanas ar stomatītu.

    Larifan zobu pasta īpaši piemērota cilvēkiem ar herpes un aftoziem stomatītiem, kā arī aizsargā pret citu vīrusu un mikrobu iekļūšanu organismā caur mutes dobumu.  Zobu pastai ir nomierinoša un viegli atsāpinoša iedarbība.

    Tāpat vēlams regulāri izmantot spreju Larifan Sprejs, kas ir aizsargājošs līdzeklis mutes dobuma un rīkles gala gļotādai. Tas aizkavē iekaisuma procesu attīstību gļotādās un mazina sāpes mutē, rīkles galā un augšējos elpošanas ceļos. To var izmantot gan profilaktiski, gan mutes dobuma infekciju gadījumos.

    Kāpēc tieši Larifan produkti?

    Larifan produktu sastāvā ir unikāla, patentēta un inovatīva aktīvā viela – dubultspirāliska RNS (ribonukleīnskābe) jeb dsRNS Larifan. Tā iegūta biotehnoloģiskā ceļā no nekaitīgām baktērijām, un nav ķīmiski sintizēta. Rezultātā, tai piemīt īpaši spēcīga plaša spektra pretvīrusu un imūnmodulējoša iedarbība.

    Kopš 1997. gada Larifan preparātu ražošanu un ieviešanu pārņēmis uzņēmums “SIA Larifāns”, bet vēsturiski tas izstrādāts Latvijas Mikrobiolģijas un Virusoloģijas institūtā 20. gadsimta astoņdesmitajos gados Dr. med. Gunas Feldmanes vadībā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē