• Bēdīgie plakstiņi. Kā atgūt priecīgu skatienu

    Reklāmraksts
    Gundega Gauja
    Gundega Gauja
    26. augusts, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Braucot ar motociklu, grūti pamest ātru acu skatu atpakaļ, un visādi citādi brīnišķīgā dienā no spoguļa pretī raugās sašļucis skatiens. Noslīdējuši acu plakstiņi ir izplatīta problēma – tie ne tikai izskatās bēdīgi, bet var arī tiešām traucēt labāk redzēt. Tas ir vienkārši maināms, atgādina estētiskās ķirurģijas speciālisti.

    Konsultē – Dr. ARGUTS KEIRĀNS, Klīnikas Aesthetica plastikas ķirurgs, mikroķirurgs

    Jā – izmaiņām

    Estētiskās ķirurģijas skatuve joprojām galvenokārt pieder sievietēm. Taču nenoliedzami – pamazām, bet ar pieaugošu līkni pie apvāršņa parādās arī vīrieši. Turklāt arī viņu interese par iespējamiem uzlabojumiem savā izskatā ir visai plaša. «Arvien vairāk vīriešu cenšas sakārtot sevi gan iekšēji, gan ārēji, tā ir pozitīva tendence. Cilvēkiem pieejams arvien plašāka uzticama informācija, un tad viņi paši vai draugu un tuvinieku mudināti vēršas pēc palīdzības. Mūsu klīnikā aptuveni 10 % apmeklētāju ir vīrieši,» skaidro dakteris Arguts Keirāns. «Bieži viņus interesē dažādu zonu konturēšana jeb liposakcijas procedūras. Tauku atsūkšana nav procedūra svara samazināšanai, bet gan veids, kā uzlabot ķermeņa aprises. Vīriešiem taukaudi vairāk uzkrājas uz vēdera un sānos. Citas ķermeņa zonas iespējams uztrenēt, pārvērst muskuļu masā, bet šajos apvidos tas nav tik vienkārši. Tās ir problēmzonas, ar ko nevar tikt galā pat trenēti džeki, kas visādi citādi vizuāli atbilst Džeimsa Bonda tēlam. Ja mērķi neizdodas sasniegt ar smagu darbu sporta zālē un veselīgu uzturu, liposakcija būs piemērots veids, kā uzlabot atsevišķu problēmzonu, kad nekas cits nav palīdzējis.»

    Tāpat vīriešiem ir interese par ginekomastijas korekciju – notiekot hormonālām izmaiņām organismā, arī vīriešiem krūšu dziedzeros var rasties izmaiņas. «Reizēm tie var palielināties, reizēm reducēties, reizēm izmaiņas ir tikai vienā krūtī. Kombinācijā ar palielinātu taukaudu apjomu vai vecāka gadagājuma kungiem arī ar ādas elasticitātes samazināšanos var rasties sūdzības par izskatu krūšu rajonā. Tāpat palielinātas krūtis vīriešiem mēdz rasties no nepareizas steroīdu lietošanas. To var koriģēt,» skaidro plastikas ķirurgs. Visbiežāk vīrieši interesējas par acu plakstiņu operāciju jeb blefaroplastiku, pieprasīta ir arī sejas plastika, vēdera plastika, kā arī dubultzoda mazināšana, ausu korekcija un tā dēvēto tuneļu jeb izstaipīto ausu ļipiņu caurumu korekcija.

    Priecīgs, bet bēdīgs

    Atsevišķas ķermeņa nepilnības var noslēpt arī bez došanās pie speciālistiem, bet noslīdējušos plakstiņus noslēpt nevar. Tāpēc to remonts ir populāra procedūra. «Parasti cilvēks, kas vēlas augšējo un apakšējo plakstiņu korekciju jeb pilnu blefaroplastiku, izskatās bēdīgs, pat drūms un ar nogurušu skatienu, kaut patiesībā viņš absolūti nav ne noguris, ne dusmīgs, ne bēdīgs. Ir vīrieši, kuriem plakstiņu zona ir ne tik daudz estētiski problemātiska, cik funkcionāla problēma – plaksti smagi, guļ uz skropstām, apgrūtina redzi, ir mazāk gaismas, svīstot rodas ādas iekaisums dermatīts un citas nepatikšanas. Tie var būt salīdzinoši lieli ādas noslīdējumi, liekas ādas laukumi, arī tumši loki zem acīm. Piemēram, vīrietis sūdzas, ka, braucot ar motociklu, jāgriež visa galva, lai redzētu, kas notiek aizmugurē. Nepietiek uzmest ātru skatienu,» skaidro dakteris Keirāns. «Iemesli tam ir dažādi – ādas elasticitātes samazināšanās novecojot, uzacu noslīdējums, traumu sekas, izmaiņas pēc sejas nerva patoloģijām, kā rezultātā izmainās plakstiņa funkcionalitāte. Daļai pacientu tā ir iedzimtība – viņš nāk no ģimenes, kur arī citiem ir šis «bēdīgais acu skats». Tā var būt arī iedzimta asimetrija, kad ir sūdzības par vienu sejas pusi un vienu plakstiņu. Kopumā izmaiņas var sākties pēc trīsdesmit, četrdesmit gadu vecuma, citiem vēlāk. Ja tās ir iedzimtas īpatnības, smagi plaksti vērojami jau ļoti agrīnā vecumā.»

    Plakstiņu problēmas pašas nekur nepazudīs, tās nepāries, tāpēc ilgtermiņā vienīgā izeja ir ķirurģija. Reizēm īslaicīgu efektu konkrētām muskulatūras grupām var panākt ar botulīna toksīna injekcijām, tomēr ilgtermiņā palīdz tikai operācija.

    Gan virs, gan zem acs

    Pie plastikas ķirurga var koriģēt gan atsevišķi augšējos vai apakšējos plakstiņus, gan abus reizē. Biežāk ir pieprasīta tieši augšējo plakstiņu korekcija. Retāk nepieciešama apakšējo plakstiņu korekcija, kad ārsts uzlabo stāvokli vietā zem apakšējās skropstu līnijas līdz pārejai uz vaigiem. «Novecojot mainās mīksto audu īpašības un pozīcija, mainās arī skelets un rodas dažādas izmaiņas, kas var mazināt vīrieša pašpārliecinātību. Biežāk ir sūdzības par sejas mīksto audu noslīdējumu zemādā, kad veidojas arī acs apaļā muskuļa noslīdējums un taukaudu izvelvējumi, kas acu zonu padara pietūkušu, nelīdzenu un visādi citādi estētiski nepievilcīgu. Savukārt zilos riņķus daļēji veido asinsvadi, kas spīd cauri plānajai ādai, kā arī izmaiņas muskulī saistībā ar sejas audu noslīdēšanu. Arī šos riņķus var koriģēt – biežāk gan kombinācijā ar sejas audu pacelšanu – tad uzlabojas izskats arī šajā zonā. Atsevišķi tikai pret tumšajiem lokiem dažkārt pietiek ar hialuronskābes fillera injekcijām – arī šī ir gana pieprasīta procedūra.»

    Mieru, tikai mieru

    Pēc operācijas jārēķinās ar divām atkopšanās nedēļām: būs jāizvairās no fiziskas slodzes, karsēšanās, galvas noliekšanas, tomēr satraukumam nav pamata – uzreiz var gan atvērt, gan aizvērt acis un visu redzēt. Ja procesā radīsies zilumi, tie uzsūcas apmēram divās nedēļās. Atkarībā no darāmā darba apjoma operācija prasīs 40 minūtes līdz 2 stundas. Ja koriģēti tiek tikai augšējie plakstiņi, pacientiem ir iespēja izvēlēties lokālo vai vispārējo anestēziju. Ja tiek operēti apakšējie plakstiņi vai veikta pilna blefaroplastika, to dara vispārējā anestēzijā. «Pēc operācijas lielas sāpes nav paredzamas – drīzāk to pat var saukt par diskomfortu, nevis sāpēm, jo reti kāds pacients ir spiests izmantot pretsāpju līdzekļus. Tas nav nepieciešams pat pirmās diennakts laikā. Klīnikā pa nakti nav jāpaliek, diennakti nevar sēsties pie stūres, jo vairākumā gadījumu šo operāciju veic vispārējā narkozē,» skaidro ārsts. Operācija var šķist gana biedējošs process, tomēr svarīgi saprast, ka uztraukumam tiešām nav pamata – personāls ir saprotošs un profesionāls, pacientiem tiek paskaidrota katra darbība un, jau ierodoties klīnikā, tiek iedoti arī nomierinoši medikamenti.»

    Uzskatāms rezultāts

    Pūles ir tā vērtas, jo pozitīvs rezultāts pēc šīs operācijas ir acīmredzams visās nozīmēs. «Ieguvums ir atvērts, svaigs un viegls skatiens, acu zona izskatās jauneklīgāka. Mazāk grumbu, liekās ādas kroku, vairs nav uztūkuma, zilo riņķu zem acīm. Piemēram, motociklistiem pēc ķirurģijas ir skaidrāks skats un vairs nav jāgroza galva nedabīgos leņķos, jo viss ir redzams,» skaidro plastikas ķirurgs. Dažos gadījumos to varētu salīdzināt ar situāciju, kad it kā esi bijis slikti apgaismotos apstākļos un kāds pacēlis aizkarus un nu dzīve tapusi gaišāka. «Tiesa, novecošanu apturēt nav iespējams. Reti, tomēr ir gadījumi, kad plakstiņu korekciju rodas nepieciešamība atkārtot. Šī ir operācija, ko dzīves laikā droši drīkst veikt vairākkārt.» Dakteris Keirāns skaidro, ka aizspriedumi par estētisko ķirurģiju mazinās, un klientu vidū ir vīrieši, kas intensīvi cenšas sevi pilnveidot visos dzīves aspektos. «Mūsdienās vīrieši sāk sevi saredzēt plašāk – sasniegumi nav balstīti tikai mantiskās vērtībās. Tur ienāk arī rūpes par savu veselību – atrodas laiks vizītei pie ģimenes ārsta, pie urologa. Šis viss ir multidisciplinārs pasākums, jo estētika nav nodalāma no pārējām dzīves sfērām. Ārējā čaula ir svarīga, jo ir jākonkurē darba tirgū, bērniem vajag vecākus, kas forši izskatās, bet ne mazāk svarīgi ir viss, kas notiek ar cilvēka garīgo attīstību. Iekšiņa un āriņa ir vienlīdz svarīgas! Jo, ja ir stipra iekšiņa, tad tev ir jauda tikt galā ar visām āriņām – nopelnīt, sakārtot, palīdzēt citiem. Mēs ejam pareizā virzienā, lēnām, bet ejam.»

    Akcija bezmaksas pārvērtībām

    Klīnika Aesthetica turpina tradīciju un izsludina akciju bezmaksas operācijai! Šoreiz tās ir bezmaksas pārvērtības tēviem – augšējo un apakšējo plakstiņu plastika. Pieteikumu var iesūtīt līdz Tēva dienai – 11. septembrim.
    Seko informācijai:

    Facebook @aestheticabeautyclinic.riga

    Instagram @aestheticabeautyclinic

    www.aesthetica.lv

    Tālivalža iela 15, Rīga

    +371 20 385 822

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē