• Šobrīd

    weather img

    Rīga +15°C

    Imunitāte ir tik svarīga

    Atmiņas par labu garšu nāk no bērnības

    Reklāmraksts
    6. septembris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Vai esat kādreiz aizdomājušies, kāpēc jums garšo sālīts gurķis vai zemeņu ievārījums, bet arbūzu vai seleriju negribat ne acīs redzēt? Kāpēc dievināt kefīru, bet tomāti atstāj vienaldzīgu? Atbilde ir ļoti vienkārša – garšu izvēle nāk no bērnības.

    Pārsteidzoši, bet tas, ko un kā mēs ēdam pirmajos dzīves mēnešos un gados, lielā mērā nosaka mūsu garšu izvēli, ēšanas paradumus un svaru vēlāk, esot pieaugušiem. Ēdiens nav tikai uzturvielas, bet arī atmiņas, paradumi un vēlmes, kas nāk no agras bērnības. Izrādās, jau esot mammai vēderā, mazulis spēj sajust, ko mamma ir ēdusi, un vēlāk šo garšu atceras. Pētījumi par uzturu un ēšanas paradumiem liecina: ja grūtniecības laikā mamma lietojusi uzturā, piemēram, daudz ķiploku, arī augļūdenī bija jūtama ķiploku garša, kas savukārt iekodēja bērnu mīlēt ķiplokus. Tāpat uzskata, ka bērni, kuru mātes zīdīšanas laikā dzēra daudz burkānu sulas, vēlāk, ēdot cietu pārtiku, dod priekšroku pārtikas produktiem ar burkāniem.

    Veselīgs uzturs kopš agras bērnības

    Par dažādām jaunām garšām zīdaiņi īpaši izrāda interesi vecumā no četriem līdz septiņiem mēnešiem. Bet zīdaiņu pārtika ir ne tikai kalorijas un vitamīni, nepieciešamais minerālvielu un antioksidantu daudzums, bet arī pirmā garšu valoda, ko apgūstam un kurā runājam visu turpmāko dzīvi.

    Lai arī pieaugušā vecumā mēs prastu novērtēt tīru ēdienu, smalkākas garšas nianses un kvalitāti, vecākiem ir rūpīgi jāizvēlas zīdaiņu un bērnu uztura sastāvdaļas. Igaunijā atzītā pediatre Rēta Raukasa, kuras uzraudzībā top zīdaiņu pārtikas sērija Põnn vienā no Igaunijas lielākajiem pārtikas ražošanas uzņēmumiem Salvest, uzsver, ka, uzsākot zīdaiņa piebarošanu, ēdienu vienmēr ieteicams gatavot no tīrākajām un kvalitatīvākajām izejvielām, – tas jāņem vērā, arī izvēloties gatavos biezeņus un citu bērniem paredzēto pārtiku veikalu plauktos.

    Augstākā kvalitāte un izejvielas

    Piemēram, Põnn sērijas zīdaiņu pārtika ir izgatavota no augstas kvalitātes stingri pārbaudītām izejvielām. Dārzeņu ēdienos pēc iespējas izmanto vietējo gaļu, kartupeļus un burkānus, biezputrās – Igaunijas pienu un, cik vien iespējams, arī vietējos graudaugus. Šobrīd visus zīdaiņiem domātos produktus tūbiņās un stikla burciņās, kuru pamatā ir augļi, pilnībā ražo tikai no bioloģiskām izejvielām, un nākamajos gados, ražojot visu sērijas produkciju, ir plānots pilnībā pāriet uz ekoloģisku izejvielu izmantošanu.

    Kā pirmo ēdienu papildus krūts pienam pediatre iesaka izvēlēties maigas garšas pašķidru dārzeņu biezeni, nevis augļu biezeni, citādi mazulis iemīļos saldo garšu un vēlāk ne tik izteiktas garšas dārzeņi bērnam var šķist netīkami.

    «Tā kā mazulis tikai pamazām mācās sajust dažādas garšas, svaigi dārzeņi un augļi jau paši par sevi sniedz bagātīgu un neaizmirstamu pieredzi, tādēļ ēdienam nevajag pievienot sāli, cukuru vai citas garšvielas. Pavisam nedaudz var lietot garšaugus. No dārzeņiem bērnu pārtikā var izmantot visus vietējos dārzājus un sakņaugus, turklāt ir vērts atcerēties zelta likumu – vienā nedēļā viens jauns auglis vai dārzenis,» atgādina pediatre.

    Vecākiem noteikti nevajadzētu padoties, ja pēc pirmās, otrās un pat trešās reizes bērns nevēlas ēst jauno ēdienu. Dažkārt vajag pat desmit reizes, pirms mazulis beidzot pieņem jauno garšu. Pēc iepazīšanās ar dārzeņiem ēdienkarti var sākt papildināt ar biezputrām, pēc tam ir laiks mazuļa uzturā iekļaut arī kvalitatīvu liesu gaļu.

    Labākā izvēle jūsu mazulim

    • bērnu pārtika ir gatavota no stingri kontrolētām izejvielām, nesatur mākslīgās krāsvielas, aromatizētājus un konservantus, bez pievienota cukura un sāls, no bioloģiskām sastāvdaļām.
    • Põnn zīdaiņu pārtikas sērijas klāstā ir vairāki sāļie un saldie biezeņi, pilngraudu putras. Augļu biezeņu klāstā ir mango, bumbieru, melleņu/ābolu, aprikožu/ābolu, banānu/melleņu un zemeņu biezenis. Visi augļu biezeņi ir gatavi tūlītējai lietošanai, un tiem nav nepieciešama sildīšana.
    • Pilngraudu putra ar mellenēm un auzu pārslu putra ar banāniem gatavotas no dabīgām sastāvdaļām, nesatur laktozi un pievienoto cukuru, tādēļ piemērotas arī alerģiskiem mazuļiem.
    • Atsevišķiem Põnn dārzeņu biezeņiem ir pievienota gaļa, jo tā satur bērna organismam vajadzīgās olbaltumvielas un dzelzi.
    • Tūbiņās pildītais ēdiens nav jāuzglabā vēsā vietā, un vieglā svara dēļ to viegli var paņemt līdzi, dodoties ārpus mājām. Šādu ēdienu ir ērti lietot, piemēram, braucot automašīnā, kur vecākiem ir grūti pašiem pabarot bērnu drošības jostas dēļ.
    • sērijas produktu klāstā kā ērta uzkoda pieejami kukurūzas čipsi ar zemenēm un āboliem. Tie piemēroti gan vienkārši jautrai kraukšķināšanai, gan arī kā piedeva jogurtam vai augļu biezenim.

    https://www.facebook.com/ponnlatvia/

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

     

    Veselība - Stiprini imunitāti!

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Privātā Dzīve

    Vairāk

    Ieva

    Vairāk

    Mans Mazais

    Vairāk

    Māja un Dārzs

    Vairāk

    AutoBild.lv

    Vairāk

    Astes

    Vairāk

    Klubs

    Vairāk

    Santa+