• Alerģiska reakcija no sadzīves ķīmijas?

    Drošs Jums, drošs videi!
    12. oktobris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock.com
    Cilvēkiem ar paaugstinātu ādas jutīgumu, ar sausu un alerģisku ādu nepieciešama īpaši saudzīga kopšana. Tikpat svarīgi kā pareiza ādas kopšanas līdzekļa izvēle ir arī jutīgai ādai piemēroti sadzīves ķīmijas un tīrīšanas līdzekļi. Kādas pazīmes liecina, ka alerģisku reakciju izraisījusi tieši saskarsme ar sadzīves ķīmiju?

    Riska grupā gan mazuļi, gan topošās māmiņas

    Ja bērnam vai pieaugušajam ir jutīga un atopiska āda, kairinājumu var radīt viss, kas nonāk tiešā kontaktā ar ādu. Ziepes, dušas želeja, arī dažādas ķīmiskas vielas – mazgāšanas līdzekļi, mīkstinātāji, balinātāji, pulveri, trauku mazgāšanas līdzekļi utt.

    Riska grupā ir mazuļi, topošās māmiņas un cilvēki ar paaugstinātu jutīgumu, sausu, bojātu ādu. Speciālisti skaidro, ka jau bērniņa gaidīšanas laikā topošajai māmiņai būtu jāaizdomājas, kādu sadzīves ķīmiju viņa izmanto ikdienā. Grūtniecības laikā sieviete arī pati var daudz jutīgāk reaģēt uz dažādām ķīmiskām vielām un aromātiem, kas vienlaikus nokļūst arī līdz bērniņam. Alerģiskas reakcijas var radīt arī īpaši smaržīgi veļas mazgājamie pulveri, kas nav paredzēti cilvēkiem ar jutīgu ādu un nav saudzīgi dabai. Tādēļ labāk izvēlēties ekoloģiskus mazgājamos un tīrīšanas līdzekļus bez krāsvielām un smaržvielām, jo pārāk liels ķīmisko vielu kokteilis mūsu organismā var radīt ne tikai alerģiskas reakcijas, bet arī dažādas citas izpausmes, kas saistītas ar ķīmisko vielu toksisko iedarbību.

    Tūlītēja alerģiska reakcija

    Saskarsmē ar sadzīves ķīmiju var rasties tūlītēja alerģiska reakcija. Par to var liecināt tas, ja cilvēkam uzreiz pēc kontakta ar tīrīšanas līdzekli parādās tādas kairinošas pazīmes kā acu nieze, deguna tecēšana, kairinošs klepus, var rasties arī ādas problēmas – kairinājums, kas pāriet samērā ātri, vai kontakdermatīts.

    Kontakta alerģiskās reakcijas var attīstīties 48 līdz 72 stundu laikā, un ne vienmēr ir viegli atrast to cēloni. Ja ir atkārtota saskarsme, reakcija var turpināties pat nedēļām ilgi (īpaši no veļas mazgājamiem līdzekļiem, jo kontakts ar ādu ir lielā laukumā un ilgu laiku). Var rasties arī veselības problēmas, kuras uzreiz nepamanām, jo tās ir ilgtermiņa un atspoguļojas ne tikai uz mums, bet arī nākamo paaudzi – uz mazuļiem, kas ienāk pārāk sterilā, pārāk ķīmiskā vidē, kur ir nevajadzīgi izgarojumi gan no tīrīšanas līdzekļiem, gan krāsām, lakām, apģērba, kurā ir mazgājamo līdzekļu paliekas u. c. Protams, tīrība mājās ir nepieciešama, tomēr nav jācenšas iznīdēt ikvienu mikrobu, jo pārāk liela sterilitāte var veicināt dažādas veselības problēmas, tajā skaitā alerģijas.

    Jo tīrīšanas līdzekļos mazāk agresīvu ķīmisko sastāvdaļu, jo labāk cilvēkiem un apkārtējai videi.

    Tas palīdzēs!

    • Ja ir tūlītēja alerģiska reakcija uz ādas vai elpceļos, ieteicams nofotografēt tīrīšanas līdzekļa sastāvu un vairs šo līdzekli neizmantot. Ja neizdodas problēmu atrisināt ar ģimenes ārsta palīdzību, jādodas uz konsultāciju pie alergologa.
    • Alerģiskiem cilvēkiem ieteicams lietot saudzīgus tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļus, kuru sastāvā ir dabīgas izcelsmes vielas.
    • Izvairies no izteikti smaržīgiem sadzīves tīrīšanas līdzekļiem! Šie produkti neatsvaidzina, bet ar savu spēcīgo smaržu tikai nomāc citus aromātus. Daudzas smaržvielas, ko izmanto to ražošanā, nav izgājušas kaitīguma pārbaudi, bet citas jau ir atzītas par kairinošām, alerģiju, migrēnu un astmas simptomus izraisošām.
    • Ja uz tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļa ir atzīme, ka produktu iesaka Astmas un alerģijas biedrība, tā ir garantija, ka līdzekļa sastāvā nav aromātisku vielu, krāsvielu un citu alergēnu.
    • Vairākiem Mayeri sadzīves ķīmijas, tīrīšanas un mazgāšanas līdzekļiem ir Asthma and Allergy Nordic marķējums. To piešķir sadarbības organizācija, kas nodarbojas ar astmas un alerģijas problēmām Norvēģijā, Zviedrijā un Dānijā. Marķējums palīdz izvēlēties saudzējošus produktus, kas nesatur bīstamus konservantus, parabēnus, aromātiskas vielas, krāsvielas un citus bīstamus alergēnus.

    Reklāmas sadarbības projekts ar Mayeri.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē