• Aizved mani uz futbolu!

    Sadarbības projekts
    29. marts, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Publicitātes foto
    Cik tas būs forši – Disneja princeses Moanas stāstā iepazīties un aizrauties ar futbolu! Šopavasar bezmaksas programmā Playmakers var iesaistīties pirmsskolas vai sākumskolas vecuma meitenes no visas Latvijas. Tavai meitai noteikti patiks, un arī draudzenēm patiks – būs ļoti daudz jautrības.

    «No futbola treniņiem vecāki parasti sagaida savus bērnus laimīgus un sārtiem vaigiem. Tas nozīmē, ka viņiem bijusi gan pietiekama fiziskā slodze, gan aizrautība, gan iespēja iemācīties kaut ko jaunu. Meitenēm patīk futbols, jo tas ir ļoti jautri, – komandas spēlē var satikties ar draudzenēm, būt kopā, parunāties un pavadīt laiku tā, lai gribētos te nākt atkal,» saka Norberts Spriņģis, futbola treneris un programmas Playmakers koordinators Latvijā.

    Meitenes, spēlējamies!

    Jau otro gadu Latvijas Futbola federācija iesaistās Eiropas Futbola asociāciju savienības (UEFA) un Volta Disneja studijas kopīgajā programmā Playmakers, ar bērnu vidū iemīļotu multiplikācijas filmu varoņu palīdzību vairojot meiteņu izpratni par to, cik daudz prieka dod fiziskās aktivitātes un cik foršs ir futbols. Playmakers ir īpaša programma, kas iesaista meitenes futbolā, izmantojot Disneja stāstu. Pērn pavasarī tika izmantots Frozen II, rudenī – Incredibles 2, bet šopavasar meitenes aicina princese Moana. 

    Līdsas Beketa universitāte Anglijā izpētījusi, ka programma Playmakers ļoti veiksmīgi rosina meiteņu iesaisti futbolā. Futbols ir viens no vienkāršāk uzsākamajiem sporta veidiem – tajā var trenēties jau no četru gadu vecuma. Playmakers paredzēta 5–8 gadus vecām meitenēm, bet tajā noteikti var iesaistīties arī kādu gadu jaunākas un vecākas pirmskolnieces vai sākumskolnieces.

    «Vecākiem un bērniem bieži šķiet, ka futbola nodarbībās to vien dara kā spēlē futbolu, bet tā nebūt nav, un to ļoti uzskatāmi pierāda šī programma,» saka Norberts Spriņģis. Playmakers nodarbībā viss balstīts rotaļās un iztēlē. Katra nodarbība ir atsevišķs stāsts, kurā meitenes, izmantojot speciālu inventāru, rada savu kopīgo pasauli rotaļām, bet nākamajā reizē – citu pasauli ar jau citām spēlēm: pašas būvē, pašas rotaļājas. Ar Disneja varoņu un futbola elementu palīdzību programmā iesaistītie treneri palīdzēs meitenēm izdzīvot filmu notikumus, izmantojot kustību, komandas darbu un iztēli.

     Playmakers pirmajās nodarbībās uzsvars tiek likts uz pārliecības radīšanu meiteņu kustībās, iedrošinot izmantot iztēli un izdomu, kā arī sadraudzēšanos un saspēli ar citām meitenēm. Vēlāk meitenes tiek iepazīstinātas ar futbola pamatelementiem.

    «Programmu veido astoņas nodarbības, pēc tam meitene var izvēlēties – iet futbola ceļu vai ne. Kamēr nepamēģina, meitene nezina – viņai patīk futbols vai ne, bet, kad būs pamēģinājusi, tad arī zinās,» saka Norberts Spriņģis. «Futbola klubu un treneru uzdevums – pēc programmas nodrošināt ikdienas treniņu procesu, lai meitenēm, kas grib spēlēt futbolu, šāda iespēja tiek dota.»

    Piesaki savu meitu!

    Programmas pieteikšanās anketu meklē Latvijas Futbola federācijas mājaslapā, sadaļas GRASSROOTS apakšnodaļā UEFA Disney Playmakers.

    Playmakers nodarbības sadarbībā ar vietējiem futbola klubiem un treneriem notiks vairāk nekā 30 treniņu punktos dažādās Latvijas vietās. Pavasara nodarbību cikls šogad iecerēts aprīlī un maijā, bet rudens – septembrī un oktobrī. Plānotas astoņas nodarbības reizi nedēļā.

    Pērn šajā programmā Latvijā reģistrējās vairāk nekā 1400 meiteņu, un katra apmeklēja astoņas nodarbības, kas ilga aptuveni stundu. Rekordiste bija Sigulda – tur uz pirmo nodarbību atnāca vairāk nekā 50 meiteņu, un visas varēja iesaistīties. Arī šogad programmas treneri neatteiks dalību nevienai mazajai futbolistei – vieta un laiks atradīsies visām. Visos treniņpunktos nodarbības vadīs īpaši sagatavoti treneri, kas speciāli apmācīti UEFA, Latvijas Futbola federācijā vai strādā sporta skolā.

    Sieviešu futbolam Latvijā ir nākotne

    Latvijas Futbola federācijai ir augstas ambīcijas – tuvākajā nākotnē sieviešu un meiteņu futbolam Latvijā jābūt sporta veidam numur viens. Tāpēc jādara viss, lai lauztu sabiedrības stereotipus par sieviešu futbolu – jārada pozitīvs un iedvesmojošs šī sporta veida tēls un jāveicina labvēlīga attieksme pret to. Viens no soļiem ceļā uz sieviešu futbola panākumiem ir programma Playmakers, kas ne tikai uzrunā nākotnes futbolistes un viņu vecākus, bet arī ļauj un mudina attīstīties futbola treneriem.

     

    3 mīti par futbolu

    Meiteņu futbols interesē ļoti ierobežotu cilvēku loku.

    Nē! Pērn Playmakers nodarbībās Eiropā piedalījās 37 907 meitenes. 78% no viņām nekad nebija spēlējušas futbolu, pat ne ar tēti vai mammu. Pēc Playmakers nodarbībām spēlēt futbolu turpina 91% dalībnieču. Tātad pašas meitenes pierāda, ka futbols – tas ir forši! Turklāt 94% vecāku, kuru meitas piedalījās programmā, mudina arī citus vecākus vest savas meitas uz šīm nodarbībām.

    Futbols ir vīrišķīgs.

    Nē! Salīdzinājumā ar daudziem citiem komandu un individuālajiem sporta veidiem futbols noteikti ir visjautrākais – šī spēle dod iespēju satikties ar draudzenēm un kopā sasniegt mērķus. Meiteņu un sieviešu futbols ir ļoti emocionāls – tajā katrus vārtus un uzvaru svin ar skaļām gavilēm. Ja ir prieks, tad priecājas visas; ja ir bēdas, tad arī raud visas.

    Sieviešu futbolam nav nākotnes.

    Nē! Tieši otrādi – tas ir viens no visstraujāk augošajiem sporta veidiem. Visstraujāk pasaulē attīstās e-sports, uzreiz aiz tā seko sieviešu futbols. To lieliski redzam arī Latvijā – no 2016. līdz 2020. gadam licencēto spēlētāju skaits Latvijā dubultojās, bet pašlaik Latvijā futbolu spēlē ap 2600 sieviešu. Tam līdzi attīstās arī treneru metodika un infrastruktūra.

    Būtiski pieaug arī skatītāju interese. Kad Sieviešu futbola čempionu līgas finālspēlē Nīderlandē tikās Barcelona un Real Madrid, klātienē spēli vēroja 91 533 skatītāji – tātad interese par sieviešu futbolu ir acīmredzama. Gan UEFA, gan FIFA sniedz milzīgu ieguldījumu, lai attīstītu sieviešu futbolu. Pētījumi rāda, ka liela daļa sieviešu nenodarbojas ar sportu, jo nav to darījušas agrā jaunībā, tāpēc ir vērts futbola prieku parādīt jau bērnībā.

     

    Pieredzes stāsti

    Futbolā nekad neesmu viena

    Madara Matrevica, Latvijas Sieviešu futbola līgas 2022. gada labākā vārtsardze:

    «Svarīgi, lai bērns un pusaudzis vispār sportotu, vienalga, kādā sporta veidā. Sportojot izdalās dažādi hormoni, kas liek justies laimīgiem un atbrīvo prātu. Mūsdienās tas ir svarīgi, jo jaunieši šīs lietas bieži meklē alkoholā un narkotikās.

    Izvēlēties tieši futbolu meitenei ir vērts tāpēc, ka šobrīd pasaulē sieviešu futbols kļūst arvien populārāks. Lielākais gada notikums sieviešu sportā ir Pasaules kauss futbolā. Par to, ka spēlēju futbolu, skolasbiedri sen vairs nebrīnās – to uztver pilnīgi normāli.

    Man patīk, ka futbolu var spēlēt jebkad un jebkur – gan iekšā, gan ārā, gan vasarā, gan ziemā. Ja meitene no agra vecuma spēlē futbolu un

    rūpīgi apmeklē treniņus, ir diezgan liela iespēja, ka viņa spēlēs arī izlasē. Tas nozīmē lielāku pieredzi arī sacensībās ar ārzemju komandām un iespēju nākotnē iegūt stipendiju, lai mācītos ārzemēs.

    Futbols ir priecīga un emocijām pilna spēle. Pirms futbola biju daudz ko izmēģinājusi – gan dejot, gan sportot –, taču nekas īsti nepatika. Abi mani brāļi spēlēja futbolu un pierunāja arī mani – pamēģināju, iepatikās, sāku iet uz treniņiem un pēkšņi biju pilnībā ierauta futbolā. Komandas sporta veids nozīmē daudz jaunu draugu, ar kuriem vienmēr ir, ko darīt kopā. Man patīk kopības izjūta. Katra kļūda ir komandas kļūda, kas jāatzīst visām kopā. Protams, daudz patīkamāk ir uzvarēt, jo arī uzvaru dalām visas kopā, tomēr pat tad, ja jāzaudē, tik un tā ir forši – es nekad nejūtos viena.»

     

    Ļoti sievišķīgs sports

    Amēlija Lipšāne, FS Metta sieviešu komandas aizvadītās sezonas labākā spēlētāja:

    «Futbols man iemācījis ļoti daudz – būt disciplinētai, mērķtiecīgai, atbildīgai – un nodrošinājis ar lieliskām vistuvākajām draudzenēm. Man patīk futbola daudzveidīgās fiziskās aktivitātes – te nemitīgi jāpārslēdzas no viena tempa uz pilnīgi citu un nepārtraukti jādomā līdzi tam, ko dari.

    Nonākt futbolā palīdzēja vecāki. Futbola klubs bija saaicinājis pirmsskolas vecuma bērnus izmēģināt futbolu. Man viss izdevās tik labi, ka treneris pienāca pie mana tēta un ieteica, lai izvēlos futbolu par savu sporta veidu. Tētis piekrita, uzreiz sarunāja treniņus, un jau nākamajā nedēļā sāku trenēties. 

    Zinu, ka ir daudz aplamu stereotipu par meiteņu futbolu. Piemēram, daudzi arvien domā, ka meitenes, kas spēlē futbolu, ir ļoti vīrišķīgas, agresīvas un nekad nevelk kleitas. Tā nav taisnība, un esmu pierādījums – neesmu ne vīrišķīga, ne agresīva un ļoti labprāt izvēlos kleitas. Tāpat ir cilvēki, kam šķiet – ja meitene spēlē futbolu, tātad viņai patīk tikai meitenes. Arī tā nav patiesība! Priecājos, ka šie stereotipi un aizspriedumi mazinās. Jo plašāk runā un stāsta par sieviešu futbolu, jo lielākas un pamanāmākas sacensības notiek, jo vairāk cilvēku pārliecinās un saprot, cik kļūdaini bijuši viņu pieņēmumi. Patiesībā sieviešu futbols ir ļoti sievišķīgs un emocijām bagāts sporta veids – ja raud, tad raud visa komanda.»

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē