• Kā dzīvo slavenākā vācu pensionāre Angela Merkele?

    Dzīvesveids
    Inese Mizovska
    22. janvāris, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Angela Merkele
    Foto: Shutterstock
    Angela Merkele
    2021. gada janvārī aprit mēnesis, kopš sieviete, kas 16 gadus vadījusi Vāciju, ir pensijā. Kāda tad īsti ir slavenā vācu māte?

    Angela Merkele bija pirmā un pagaidām vienīgā sieviete šajā augstajā amatā Vācijā. Decembra sākumā viņa savas pilnvaras nodeva nākamajam Vācijas kancleram – 63 gadus vecajam Olafam Šolcam. Viņa solīja – kad aizies pensijā, beidzot kārtīgi izgulēsies un, ērti iekārtojusies dīvānā, lasīs grāmatas. Taču 9. decembra rītā Angela jau bija iemalkojusi savu iecienīto piparmētru tēju, pulksten 8.20 izgāja no mājas un sparīgā solī devās uz auto.

    Pārvarot Berlīnes darbdienas rīta sastrēgumus, jau ap deviņiem viņa bija savā jaunajā birojā. Telpas ēkā, kur savulaik bija Helmuta Kola birojs, un daži štata darbinieki viņai pienākas pēc likuma, un likumus Angela ievēro nevainojami. 

    Pēcpusdienā Merkele devās uz lielveikalu. Nopakaļus viņai sekoja miesassargs – tagad vairs tikai viens. Angela pati stūma iepirkumu ratiņus un ilgi un rūpīgi izvēlējās dārzeņus un augļus – tā viņa ir darījusi vienmēr. Būdama praktiska sieviete, Angela nekad neaizmirst paņemt līdzi auduma iepirkumu maisiņu.

    Pēc tam Merkele atgriezās darbavietā, un tikai pulksten 20.34 nodzisa gaisma viņas birojā.

    16 gadus viņa bija Vācijas kanclere un beidzamos desmit bija žurnāla Forbes veidotā pasaules ietekmīgāko sieviešu topa virsotnē. Pagājušā gada decembrī pirmo reizi viņas šajā topā nebija vispār. Merkeles ēra politikā ir beigusies, tomēr vācieši neslēpj – jaunais kanclers Šolcs diez vai tautiešu sirdīs spēs aizvietot Merkeli, kuru dzimtenē iesaukuši par muterīti.

    Pieticība it visā

    Angela cauri gadiem saglabāja savu stilu nemainīgu – neuzkrītošas drēbes, neizteiksmīga frizūra, tikpat kā ne grama kosmētikas. Vienkāršība un pieticība ir viņas vizītkarte. Iespējams, tas nācis no bērnības, jo Angela augusi luterāņu mācītāja un skolotājas ģimenē, kur ārišķība nebija augstā vērtē.

    Kļūstot par kancleri, Merkele nevēlējās pārvākties uz dienesta dzīvokli – 200 kvadrātmetru plašajiem apartamentiem, kur savulaik bija ērti iekārtojies viņas priekštecis Helmuts Kols. Angela gribēja palikt savā nelielajā Berlīnes dzīvoklītī ceturtajā stāvā, un par to tautieši ļoti slavēja jauno kancleri. Smilškrāsas piecstāvu namu trokšņainas ielas malā ir aizliegts bildēt, taču, kad pirms vairākiem gadiem Merkelei tika piedāvāts to aizkrāsot Google kartē, viņa tikai paraustīja plecus un atbildēja: «Bet visi taču tāpat zina, kur es dzīvoju!»

    Vasarā gan Angela uz vairākām dienām pazūd no pilsētas – vēlams ap plūmju laiku. Tad viņa ir savā vasaras mājā Brandenburgā un cep gardus plūmju pīrāgus. Arī tā nav vis nekāda villa, bet gan neliels namiņš.

    Merkele ir turīga pensionāre. Kancleres amatā viņa pelnījusi ap 300 000 eiro gadā, bet viņas pensija tagad būs 15 000 eiro mēnesī.

    Taču diez vai šis apstāklis mainīs bijušās kancleres paradumus. Visticamāk, arī šogad viņa ar vīru dosies atpūsties nevis uz eksotiskām zemēm vai smalkiem spa centriem, bet gan uz savu iemīļoto kalnu kūrortu Tirolē. Turp viņi brauc jau gadiem un, samaksājuši 200 eiro par diennakti, iet pirtiņā un peldas baseinā, kur savulaik tapušas paparaci bildes ar Merkeli peldkostīmā. Pēcpusdienā Angela parasti iekārtojas uz terases un lasa līdzpaņemtos vēsturiskos romānus.

    Sliktās bikses un iespaidīgais dekoltē

    Apspriest nu jau bijušās kancleres tērpus Vācijā nav pieņemts, un nav arī daudz ko analizēt. Viņas apģērbs vienmēr demonstrējis to, ka Angela ir pārāk aizņemta ar valstiskām lietām, lai iedziļinātos modes jaunumos. Savulaik slavenais vācu modes dizainers Karls Lāgerfelds asi nokritizēja Angelas bikses, kurās viņa bija ieradusies uz tikšanos ar bijušo ASV prezidentu Baraku Obamu.

    Angela tam nepievērsa nekādu uzmanību un drīz vien atkal izgāja sabiedrībā tajās pašās biksēs. Tieši tāpat viņa nekad nav ņēmusi vērā ieteikumus mainīt frizūru. Jāteic gan, ka matu krāsai gan Angela vienmēr veltījusi īpašu uzmanību, un par to rūpējas slavenību stilists Udo Valcs.   

    Svārkus Merkele velk ļoti reti, vēl retāk – kleitas. Taču drosmes gan viņai netrūkst. Reiz uz Oslo operu viņa ieradās vakarkleitā ar apstulbinoši izteiksmīgu dekoltē. Toties brīvdienās viņa neiespringst, izvēloties tērpus. Piemēram, nūjot Angela jau astoņus gadus dodas vienā un tajā pašā rūtainā kreklā un beisbola cepurītē.

    Angela un viņas Operas spoks

    Pirmo reizi pie vīra Angela izgāja 1977. gadā.  Pēcāk viņa atzinās – to darījusi, jo vienkārši bija pienācis laiks precēties: «Izklausās muļķīgi, bet man tiešām nebija nopietna nodoma, un tā bija mana kļūda.» Ar savu kursabiedru Ulrihu Merkeli viņa bija kopā tikai četrus gadus. Vīra uzvārdu gan Angela pēc šķiršanās paturēja. Viņi ar Ulrihu bijuši ļoti atšķirīgi – Angela bijusi zinātkāra un uzņēmīga, Ulrihs – pārāk mierīgs un ierāvies sevī. Pirms daudziem gadiem kādā intervijā Ulrihs sacīja – kādu dienu Angela vienkārši savākusi mantas un pazudusi.

    Ar otro vīru viss bija citādi. Savu kolēģi ķīmijas profesoru Joahimu Zaueru Merkele satika 1984. gadā, un tikai pēc 14 gadu kopdzīves viņi mija gredzenus.

    Zaueram jau bija divi bērni no iepriekšējās laulības, bet Angela par māti tā arī nekļuva. Ar to gan viņa esot samierinājusies jau agrā jaunībā, kad Merkelei konstatētas veselības problēmas.

    Taču ar vīra bērniem viņai ir ļoti jaukas attiecības, un Zauera mazbērnus viņa uzskata arī par saviem.

    Joahims no sākta gala nav gribējis būt publiska persona, un pat uz Merkeles inaugurāciju 2005. gadā viņš neieradās. Toties labprāt pavada sievu uz operas izrādēm, tāpēc Vācijā viņš pa jokam pat iesaukts par Operas spoku.

    Pārim pietuvinātas personas saka – šajā ģimenē galvenais vārds tomēr pieder Joahimam, un mājās Angela ir pavisam citāda, nekā viņu pazīst pasaule. Viņa vienmēr vīram galdā ceļ gardas brokastis un vakariņas. Virtuve esot Angelas miera saliņa, un vislabāk bijušajai kanclerei padodas kartupeļu zupa un šniceles.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē