• Aldis Gobzems uz apsūdzēto sola

    Goda un cieņas aizskaršana
    Gita Vīksne
    Privātā dzīve
    Privātā dzīve
    19. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: DMITRIJS SUĻŽICS (F64)
    Līdz šim viņš bijis advokāts daudzās civillietās, kur spriests par goda un cieņas aizskaršanu. Bet nu politiķis pats nonācis uz apsūdzēto sola, jo esot aizskāris noslepkavotā maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus ģimenes godu un cieņu. Bunkus ģimene no deputāta pieprasa 100 000 eiro

    Gobzems neizpratnē, kāpēc neprasa miljonu

    Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa sākusi skatīt pagājušā gada pavasarī noslepkavotā advokāta maksātnespējas administratora Mārtiņa Bunkus ģimenes prasību pret Saeimas deputātu un advokātu Aldi Gobzemu. Viņš pirms parlamenta vēlēšanām noslepkavoto juristu esot nodēvējis par «bandītu» un «maksātnespējas administratoru mafijas izpildītāju». Mamma Dace, tētis Ojārs un abi nelaiķa Mārtiņa brāļi Kristaps un Kaspars Bunkus prasa, lai Gobzems atsauc, viņuprāt, godu un cieņu aizskarošas ziņas, kuras pērn esot izplatījis sociālajos tīklos Facebook un Twitter, kā arī izteicis LTV1 raidījuma Tieša runa tiešraidē. Tiesā Bunkus ģimeni pārstāv Anete Bergmane, bet Gobzems aizstāvas pats.

    Par nodarīto morālo kaitējumu Bunkus ģimene no Gobzema prasa 100 000 eiro: ģimene kopā – 50 000 eiro un katrs atsevišķi – vēl pa 12 500 eiro. «Kāpēc uzreiz nerakstīja miljonu?» tiesā vaicāja Gobzems. «Kaitējums ir viens. Nav piecu kaitējumu. Kaitējumu skaits nepalielinās vai nesamazinās atkarībā no tā, cik ir radinieku. Es saprotu, ka Bunkus ģimene ir miljonāri un viņiem 50 000 eiro šurpu turpu neko nenozīmē. (..) Šajā gadījumā prasījums ir nesamērīgs.

    50 000 ir divarpus gadu mana alga, un man ir divi mazgadīgi bērni, no kuriem viens vēl ir zīdainis.

    Pieņemsim sliktāko scenāriju – es zaudēju tiesu, un no manis piedzen 50 000. Vai tas būtu taisnīgi, ka uz apšaubāmas prasības pamata no manis piedzen divarpus gadu algu par labu miljonāru ģimenei, kurai faktiski šodienas apstākļos naudas ir nesalīdzināmi vairāk nekā man un kurai šī nauda nav nepieciešama. Vai šādas prasības dēļ var ciest mani nepilngadīgie – deviņus mēnešus un trīs gadus vecie – bērni?» 5. novembra tiesas sēdē, kas ar pārtraukumiem ilga piecas stundas, vaicāja politiķis Gobzems, kurš savu vainu neatzina.

    Nav pat mēģinājis atvainoties mirušā vecākiem

    Tiesas sēdē Bunkus ģimenes pārstāve zvērināta advokāte Anete Bergmane atzina, ka 2018. gada 30. maijā notikusī Mārtiņa Bunkus slepkavība piesaistīja plašas publikas uzmanību. «Laikā, kad lielākā daļa sabiedrības bija šokēta par notikušo un mēģināja saprast, kāpēc tas noticis un kurš pie tā vainojams, bija viens cilvēks, kurš uzskatīja – tā varētu būt viņa iespēja,» pauda advokāte. Viņa norādīja, ka šis cilvēks bijis Gobzems, kurš nesen bija paziņojis par iesaistīšanos politikā.

    Viņasprāt, lai pievērstu uzmanību un iegūtu popularitāti, Gobzems izmantoja mirušā Mārtiņa Bunkus vārdu. «Mārtiņš Bunkus tika nosaukts par mafijas pārstāvi, par mafijas izpildītāju un par visiem zināmu bandītu. Tas tika darīts tikai pāris dienu pēc viņa nāves, turklāt provocējošā formā,» vēstīja Bergmane. «Ģimenes, kura bija zaudējusi dēlu un brāli, ciešanas jau tā bija milzīgas, taču pār viņiem vēl gāzās nepatiesu ziņu lavīna. Viņiem bija traucētas tiesības sērot, jo bija jākomentē šī topošā politiķa izteikumi.»

    Advokāte tiesu informēja, ka Gobzems nav pat mēģinājis atvainoties mirušā tuviniekiem. Viņš neesot arī mēģinājis atsaukt izplatītās ziņas. «Tieši pretēji. Kad šie cilvēki beidzot bija saņēmušies un uzsākuši kaut kādu darbību, lai atjaunotu sava mirušā bērna godu un cieņu, atbildētājs pateica, ka visai viņu ģimenei būtu jāsēž cietumā,» atgādināja Bunkus pārstāve. Viņa piebilda, ka politiķis sociālajos tīklos veicis korekcijas un dzēsis sev nevēlamas lietas, kuras tiek prasīts skatīt tiesā.

    Dzēsis visus nevēlamos paziņojumus?

    Aizstāvoties Gobzems tiesas sēdē paziņoja: «Tās visas ir muļķības! Ilgu laiku esmu bijis viens no atpazīstamākajiem juridiskās nozares pārstāvjiem Latvijā, kamēr Mārtiņu Bunku plaša sabiedrība līdz pagājušā gada notikumiem vispār nezināja. Līdz ar to nekādu atpazīstamību uz šī rēķina es objektīvi nevarēju iegūt, jo man tā vienkārši jau bija.» Advokāts apgalvoja, ka nav izdzēsis nevienu savu kontu, kuru šobrīd lieto. «Dzēst kontu ar 27 000 sekotāju no manas puses būtu stulbība. Katru manu Facebook ierakstu šobrīd apskata līdz 600 000 cilvēku liela auditorija. Man kā politiķim jābūt vājprātīgam, lai izdzēstu šādu kontu un sāktu visu no nulles,» norādīja viņš un piebilda, ka zinot – esot vairāki viltus konti, kuru nosaukumi ir līdzīgi viņa konta nosaukumam. «No manis tiek prasīts atsaukt nepatiesas ziņas, taču tas nav izpildāms, jo es nekad neesmu tās paudis. Ziņām ir noteikts formāts, kā tās tiek paustas. Parasti tas notiek ziņu raidījumos. Es neesmu ne žurnālists, ne medijs un ziņas nepārraidu,» turpināja politiķis.

    Par personīgām domām Gobzemu nevarot sodīt

    Tiesā politiķis uzsvēra, ka viss līdz šim par Bunkus ģimeni viņa paustais esot subjektīvas domas un uzskati. «Man liekas, ka demokrātiskā un tiesiskā valstī personiskas domas un uzskati, lai cik tie būtu kādam nepatīkami, nav nedz pakļauti tiesas justīcijām, nedz jebkādā veidā ietekmējami. Par to, ko es personiski domāju par Bunkus ģimeni, nevar tiesāt. Tiesa nevar nospriest – jums, Gobzema kungs, jādomā citādāk,» vēstīja advokāts.

    Tiesā Bunkus ģimenes pārstāve Gobzemam pajautāja, vai 2018. gada 13. jūnija raidījumā Tieša runa viņš ir paudis, ka «pirms divām nedēļām nošauta valsts amatpersona, kas ir visiem zināms bandīts». Uz to Gobzems paziņoja: «Es neatceros, ko konkrēti teicu. Esmu pārliecināts, ka šajā pasaulē nav neviena persona, kas būtu spējīga atcerēties, ko ir teikusi vārds vārdā pirms gada. Turklāt vārds bandīts nav juridisks termins – tas ir tēlains izteikums. Tās ir manas personiskās domas, un par tām man nevienam nav jāatskaitās.» Lai Gobzems varētu padziļināti iepazīties ar viņam izvirzītajām pretenzijām, tiesas sēdē tika izsludināts pārtraukums līdz decembrim.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē