• Sejas masku trakums — mode vai nepieciešamība

    Slavenības
    Anastasija Kuzminova
    Gita Vīksne
    2. aprīlis, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64, FACEBOOK, NO PUBLICITĀTES MATERIĀLIEM UN PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Modes industrija ir apstājusies, un par teju vienīgo aktualitāti kļuvušas sejas aizsargmaskas. Kamēr tiek lauzti šķēpi par to, vai pandēmijas laika deficīta prece tiešām var pasargāt no baciļiem, populāri ļaudis steidz tās piemērīt, bet attapīgākie modes industrijas darboņi – ražot.

    Ekskluzīva aizsardzība

    Zīmola Nóló dizainere Viktorija Joniene medicīnas tēmu savās kolekcijās apspēlējusi arī iepriekš – bija arī medicīnas maskas ar dažādām apdrukām. Kad Covid-19 pārņēma arī Latviju, viņa laida klajā ekskluzīvu sejas masku tieši šim laikam. Interneta veikalā pieejamas četru veidu sejas maskas. «Diemžēl lētas tās nav,» sarunā ar PDz atzīst Viktorija. «Iekārtu ražošanai mums nav, un tās ir roku darbs. Taču pamazām cilvēki maskas pērk. Ja būtu liels pieprasījums, ražotu lielākos apmēros.» Dizainere uzskata, ka viņas darinātajām maskām esot lielāka aizsargspēja nekā parastajām medicīnas maskām, jo audums izmantots trīs kārtās. Turklāt masku var mazgāt, un tā lietojama vairākkārt.    

    Cena: 9,99 €, Nóló

    Ražo maskas ar latvju zīmēm

    Zīmola Mayra vadītāja, bijusī mediķe Maira Miķelsone priecājas, ka, domājot par savu veselību, cilvēki izvēlas arī skaistas un košas aizsargmaskas. «Kad sapratām, ka koronavīruss mūs skar pa īstam, sākām šūt aizsargmaskas. Mūsu trīs pieredzējušās šuvējas vēl nekad dzīvē nebija ņēmušas mērus sejai, toties tagad mēs piedāvājam dažādus izmērus – arī bērniem,» viņa stāsta PDz.

    Klāstā ir trīs dažādas sejas maskas – no kokvilnas trīs kārtās, no lina divās kārtās un no biezā neoprēna, un tai iekšpusē ir dabisks materiāls. Šo jaunumu izziņoja tikai pirms dažām dienām, bet pasūtījumi jau birst kā no pārpilnības raga. Tomēr ne visi ir sajūsmā par šādu piedāvājumu. «Izskanēja arī kritika, ka vēlamies piepelnīties tik saspringtā brīdī. Taču, ja cilvēks ar masku jūtas pasargātāks, es tajā neredzu neko sliktu.  Un, ja cilvēks būs saslimis, viņam taču vajadzēs masku, lai neaplipinātu citus. Taču tas nenozīmē, ka visiem veselajiem jāpērk maskas un jāiet ar tām pa ielu,» uzskata Maira.

    Cena: 4,60–5,90 €, Mayra

    Greznas maskas modes dāmām

    «Kurš vēlas šobrīd pašu trendīgāko aksesuāru?» sociālajos tīklos vaicā lielo izmēru modele un dizainere Tatjana Mackeviča. Viņa piedāvā maskas, kas rotātas ar mirdzošiem akmentiņiem. To iekšpuse veidota no kokvilnas un sterilas marles astoņos slāņos. Tatjanas ateljē Basque radītās maskas ir mazgājamas, un tās var lietot vairākas reizes. Sejas maskas esot pieejamas gan visvairāk pieprasītajā – melnā – krāsā, gan citos toņos, ar dekoriem un bez tiem. Dizainere sola, ka daļu naudas no masku pārdošanas viņa ziedos labdarībai.

    Cena: 10–20 €, Basque

    Gundega Skudriņa respiratoru atrod celtniecības veikalā

    «Neslēpšu, ar respiratoru uz sejas elpot ir pagrūti, taču es saņēmos un atpakaļceļā no Indonēzijas no maskas nešķīros,» PDz stāsta radošās apvienības Skudras metropole producente. «Sejas maskas vietā izvēlēties respiratoru man ieteica draugi,» atklāj Skudriņa, kas neilgi pirms Latvijas robežas slēgšanas atgriezās no tālā ceļojuma.

    «Sekretāre respiratorus sagādāja kādā Rīgas būvmateriālu veikalā jau pirms ceļojuma, kur devos februāra sākumā. Tad pasaulē vēl nebija tādu koronavīrusa draudu. Respiratorus ieliku ceļojuma somā katram gadījumam. Labi, ka tā, jo brīdī, kad sapratu, ka maskas ir vajadzīgas, tās gandrīz nekur nevarēja iegādāties,» atceras viņa.

    «Nezinu, cik ļoti šāda maska pasargā no saslimšanas, bet uzskatu – ja katrs var izdarīt kaut nieku, lai visiem būtu labāk, tas ir jādara,» atzīst Gundega.

    «Sajūta, kad apkārt redzi tādus pašus cilvēkus ar maskām, nav patīkama. Domā – vai tā patiešām ir realitāte? Lidoju cauri trijām lidostām, un varu apliecināt – vairākums cilvēku ir apzinīgi un izvēlas lietot sejas maskas. Gandrīz visi arī regulāri dezinficēja rokas,» atceras viņa.

    «Šobrīd esmu pašizolācijā un no mājas ārā neeju. Brīdim, kad varēšu iet cilvēkos, kādā lidostā jau iegādājos parastās sejas maskas,» atklāj Gundega. Pirms tam gan viņa veikšot arī analīzes. «Man nav sūdzību par veselību. Darīšu to sirdsmieram,» saka viņa.

    Jeļenai Gricukai izpalīdz skaistumkopšanas salons

    «Aprīļa sākumā biju ieplānojusi prezentēt savu jauno raidījumu par ceļošanu, taču atliku to uz maija sākumu. No ieplānotās fotosesijas gan neatteicos un nolēmu to veltīt šā brīža situācijai,» PDz stāsta televīzijas kanāla 3+ jaunā raidījuma Едем к вам vadītāja Jeļena Gricuka. Melnu masku fotosesijai viņai palīdzēja sagādāt draudzene.

    «Zinu, ka šobrīd šādas maskas Rīgā nopirkt ir ļoti grūti. Man palīdzēja draudzene, kurai pieder skaistumkopšanas salons,» stāsta Jeļena. «Melno sejas masku lietoju arī ikdienā, kad dodos uz vietām, kur uzturas daudz cilvēku. Pārsvarā visur pārvietojos ar automašīnu un cenšos uzturēties tur, kur neviena nav. Esmu ļoti komunikabla, tādēļ man pietrūkst satikšanās ar draudzenēm. Tā vietā tagad ir garas telefonsarunas. Biju ieplānojusi ar raidījumu doties uz Itāliju, Šveici, Azerbaidžānu. Visus plānus izjauca vīruss,» saka viņa un aicina domāt pozitīvi. Citam citu vajag uzmundrināt un spēcināt, nevis biedēt un satraukt,» atgādina Jeļena.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē