• Mūžībā aizgājis pasaules modes leģenda Pjērs Kardēns

    Sabiedrība
    Līga Stirna
    Līga Stirna
    29. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    98 gadu vecumā mūžībā aizgājis pasaules modes ikona Pjērs Kardēns, atsaucoties uz dizainera ģimeni, vēsta aģentūra AFP.

    Modes leģenda mūža miegā aizmidzis slimnīcā Neijī netālu no Parīzes.

    “Šī ir skumja diena, kurā mēs paziņojam, ka Pjēra Kardēna vairs nav,” teikts ģimenes izplatītajā paziņojumā.

    Itālijā, Venēcijā, turīga vīna tirgotāja ģimenē dzimušais Pjērs Kardēns slavas gājienu modes industrijā iesāka pagājušā gadsimta 60. gados, pārsteidzot pasauli ar savu futūristisko un ģeometrisko dizainu. Vēlāk viņš sevi pierādīja arī kā veiksmīgu biznesmeni, licencējot savu vārdu kā zīmolu un pielietojot atjautīgus biznesa paņēmienus.

    Kardēns no augstās modes labprāt pievērsās masu produkcijai, piedāvājot valkāšanai gatavas kolekcijas. “Man teica, ka valkāšanai gatavās kolekcijas nogalina [dizainera] vārdu, bet tās mani izglāba,” reiz teica modes klasiķis.

    Pjēra Kardēna ģimene uz Franciju pārcēlās, kad zēnam bija divi gadi. Pirmie soļi modes pasaulē Kardēnam bija 14 gadu vecumā, kad viņš sāka strādāt par drēbnieka mācekli. 23 gadu vecumā viņš pārcēlās uz Parīzi, lai studētu arhitektūru un strādātu Paquin modes namā. Parīzē Kardēns iepazinās ar režisoru Žanu Kokto un veidoja kostīmus viņa 1946. gada filmai La Belle et Bete.

    1946. gadā Kardēns sāka strādāt pie citas modes leģendas Kristiana Diora, bet pēc četriem gadiem atvēra pats savu modes namu.

    Drīzumā Kardēna tērpus izvēlējās tādas sava laika slavenības kā Eva Perona, Rita Heivorta, Elizabete Teilore, Bridžita Bardo, Mia Ferova un Žaklīna Kenedija.

    1957. gadā Kardēns Parīzē atvēra pirmo modes veikalu vīriešiem Adam, kurā varēja iegādāties krāsainas kaklasaites un apdrukātus kreklus. Vēlāk viņš radīja slavenās bezapkakles žaketes bītliem un apģērba tādus klientus kā Gregorijs Peks, Rekss Harisons un Miks Džegers. «Pirms manis neviens dizaineris neveidoja tērpus vīriešiem, tikai drēbnieki,» savulaik intervijā AFP izteicās Kardēns. «Šodien dizaineri pat vairāk fokusējas uz vīriešiem nekā uz sievietēm. Tas nozīmē, ka man pirms 40, 50 gadiem bija taisnība.»

    1959. gadā Pjērs Kardēns šokēja modes pasauli, lielveikalā prezentējot savu gatavo apģērbu kolekciju. Pēc tās viņu izslēdza no elitārā Chambre Syndicale, Francijas augstās modes dizaineru asociācijas, kura gan vēlāk uzņēma Kardēnu atpakaļ. 

     

     

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē