• Līga Čirka – 16 gadus veca latviešu meitene Dolce&Gabbana skatē

    Stils
    Anastasija Kuzminova
    5. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Instagram
    Balvēnietei Līgai ir tikai 16 gadu, un viņa jau divreiz parādījusies pasaulslavenā itāļu zīmola Dolce&Gabbana skatēs Milānā.

    Tikšanās ar pašu Dolči

    «Mode mani patiesi saista. Ja man ir dota iespēja strādāt šajā jomā un satikt ievērojamos modes māksliniekus, to labprāt izmantoju. Man patīk emocijas šajā radošajā procesā, un, atskatoties uz paveikto, jūtu gandarījumu,» PDz saka 16 gadus vecā modele no Balviem.

    Pirms diviem gadiem viņa uzsāka nodarbības modeļu aģentūrā Vacatio, drīz vien parādījās kāda lielveikala reklāmā un pēc tam jau pārliecinoši defilēja savā pirmajā Rīgas Modes nedēļā, demonstrējot Natālijas Jansones, Noname Atelier, Collected Story, Diana Arno tērpus.

    Līgas ceļš veda tikai augšup, un pa šo laiku viņa jau divreiz defilējusi pasaulslavenā itāļu zīmola Dolce&Gabbana skatēs. Meitene atceras – vienai doties uz ārzemēm, lai piedalītos tik nozīmīgā modes notikumā, bijis patiesi satraucoši. Īpaši pirmā reize pagājušajā rudenī, kad viņu modeļu atlasē izvēlējās šim uzdevumam. Atlasē pavasarī latvietei jau tika dota iespēja izrādīt divus tērpus. «Tas nozīmē, ka viņiem ir interese par mani,» priecājas Līga.

    Modes šova aizskatuvē viņa satikusi arī zīmola dizaineri Domeniko Dolči, kurš garās sarunās ar modelēm parasti gan neielaižas.

    «Katrai modelei viņš velta labi ja piecas sekundes. Pēc tam visas sastājas rindā un dodas uz skatuvi. Pēc šova gaisā virmo pacilātība, visi tiek apskauti un teikts liels paldies. Ballīšu pēc modes šoviem pandēmijas laikā gan nav,» atklāj Līga.

    Modeles pucē sešas stundas

    «Aizskatuvē ir ļoti interesanti. Tur notiek pamatīga apčubināšana. Rosīšanās sākas jau agri no rīta, parasti ir jāierodas sešas stundas pirms skates, un viss notiek lielā skrējienā. Apsēdies friziera krēslā, un stundas laikā tev uztaisa frizūru, tad asistenti pavada uz grima telpu, vēlāk ir manikīrs un pedikīrs, un jau jāsteidzas pie ģērbējiem. Nav pat laika atvilkt elpu,» stāsta Līga un piebilst, ka šajā profesijā tiek ieguldīts liels darbs un, no malas raugoties, daudziem to nesaprast.

    «Interesanti, ka pirms iziešanas uz mēles protu atslābināties, tādēļ nejūtu nekādu satraukumu.

    Arī aizskatuves darbinieki visu laiku uzmundrina, sakot: «Galvu augšā! Ej pārliecinoši!» Jā, reizēm modes šovos kurpēm ir ekstremāli augsti papēži, ir jāprot staigāt ar tādiem. Tā ir modeļu prasme, kuru mācos joprojām,» atzīstas Līga.

    Skates pandēmijas ēnā

    Līga atklāj – dodoties uz modes šovu valstī, kas izceļas ar lielu Covid-19 inficēto skaitu, bijis pamatīgs stress. «Itāļi kovidlietu uztver nopietni un ievēro visus noteikumus. Rudenī tur saslimšana ar Covid-19 bija mazinājusies un šovu varēja apmeklēt skatītāji. Savukārt šajā pavasarī drošības apsvērumi jau bija nopietnāki. Pirms ienākšanas ēkā ikvienam bija jāveic Covid-19 tests. Gatavošanās laikā visi valkāja sejas maskas, bet pats šovs klātienē viesiem bija liegts – skati filmēja,» stāsta viņa. Lai viss izskatītos perfekti no visiem skatpunktiem, modelēm vajadzējis defilēt vairākas reizes.

    Līga atzīstas – sākumā viņas tētis nebija sajūsmā par meitas aizraušanos ar modes pasauli.

    «Manam tētim nepatīk publicitāte, līdz ar to arī mana parādīšanās sabiedrībā. Tomēr viņš saprata, ka to patiešām vēlos, tādēļ man neliedz to darīt. Viņš to ir pieņēmis. Domāju, tētis par mani ļoti uztraucas,» teic modele. Līga atzīst, ka modeļu darbs esot labi atalgots, taču viņa vēl nezina, kāds būs viņas honorārs par abiem modes šoviem Itālijā.

    «Finanšu lietas kārto aģentūra un ar mani to nepārrunā,» stāsta viņa.

    Viņas dzīve rit starp Rīgu un Balviem, pagaidām modeles slava Līgas ikdienu nav mainījusi. Nesen viņa pārgājusi uz citu skolu, bet attālināto mācību dēļ meitenei nav bijusi iespēja pa īstam iepazīsties ar klasesbiedriem. Brīvajā laikā viņa labprāt zīmē un glezno. Konkrētu nākotnes plānu Līgai vēl neesot, bet skaidrs ir viens – modes un mākslas pasaule viņu uzrunā.

    «Ja to varētu pārvērst par pilna laika nodarbošanos, būtu lieliski! Es sapņoju sadarboties ar zīmolu Versace, jo man ļoti patīk šī zīmola stils,» atklāj Līga.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē