• Kustības #paliecmājās pārstāve Inese Vaivare: Šis ir laiks, kad daudzi cilvēki izkrīt no sistēmas

    Slavenības
    Inese Mizovska
    21. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: FOTO NO PRIVĀTĀ ARHĪVA
    Nopirkt produktus, aiziet uz aptieku vai nogādāt kādu lietu – šie vienkāršie darbiņi, ko ārkārtējās situācijas laikā spēj veikt līdzcilvēki, var glābt kāda cita veselību un dzīvību. Brīvprātīgo palīdzības kustībā #paliecmājās ir iesaistījušies jau vairāki simti palīgu.

    «Ikdienā strādāju nevalstisko organizāciju sektorā, un, kad sākās pandēmija, sapratu, ka gribu kaut ko darīt kopējas lietas labā,» PDz stāsta Latvijas Pilsoniskās alianses padomes priekšsēdētāja Inese Vaivare. Viņa jau sen ar interesi bija raudzījusies ideju maratonu – hakatonu – virzienā.

    «Taču dzīvoju Limbažos, un man ir bērns, bet hakatoni parasti notika Rīgā un risinājās divas dienas. Tāpēc līdz šim nebija sanācis piedalīties. Martā tika izsludināts online hakatons par to, kā ar tehnoloģiju palīdzību varētu piedāvāt risinājumus Covid-19 izraisītās krīzes mazināšanā un drošības spilvena veidošanā.

    Nolēmu kāpt pāri saviem aizspriedumiem par to, ka tas ir domāts tikai jauniem, aktīviem cilvēkiem, un piedalījos!

    Satikāmies astoņu pilnīgi svešu cilvēku komanda ar dažādām pieredzēm – gan tehnoloģiju jomā, gan nevalstisko organizāciju sektorā un darbā ar jauniešiem. Mūsu mērķis bija atrast veidu, kā savest kopā cilvēkus, kas šajā situācijā ir augsta riska grupā un nedzīvo interneta vidē ar tiem, kas ir veikli modernajās tehnoloģijas un var viņiem palīdzēt,» skaidro Inese.

    «Projekts sāka darboties pirms nepilnām trim nedēļām, un izrāviens bija fantastisks – šobrīd jau ir ap 350 brīvprātīgo visā Latvijā,» gandarīta ir viņa. Tie, kam palīdzība nepieciešama, lielākoties ir seniori un cilvēki, kas šobrīd atrodas pašizolācijā vai karantīnā, ir arī māmiņas, kas bērnus audzina vienas un cenšas mazināt saslimšanas risku, nedodoties lieki ārpus mājas.

    Šie ļaudis piesakās zvanu centrā vai aizpilda formu organizācijas mājaslapā paliec-majas.lv. Savukārt brīvprātīgie palīgi, izmantojot īpašu lietotni, kas darbojas pēc ģeogrāfiskā principa, iegūst to cilvēku kontaktus, kuriem var palīdzēt.

    «Svarīgākais šajā komunikācijā ir cilvēcības un uzticības princips. Ne visiem ļaudīm gados ir ierasts izmantot internetbanku, tāpēc par pirkumiem arī norēķinās, atstājot naudiņu aploksnē. Stingri ievērojam visus drošības noteikumus – iepērkoties tiek lietoti cimdi, viss tiek dezinficēts. Pirkumi tiek nodoti, ievērojot distanci,» uzsver Inese.

    «Šis ir laiks, kad daudzi cilvēki izkrīt no sistēmas.»

    «Esam raduši palīdzēt maznodrošinātajiem vai senioriem, taču šobrīd ir svarīgi palīdzēt arī tiem, kam citkārt tas nav bijis nepieciešams. Tāpēc cenšamies popularizēt šo kustību un atgādinām, ka mums ir svarīga arī māmiņa ar vienu bērniņu, kura šobrīd nevar doties uz veikalu vai aptieku.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē