• Krievijas modes eksperts uz Rīgu atved nāvējošo kleitu

    Izklaide
    Anastasija Kuzminova
    19. novembris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: VLADISLAVS PROŠKINS (F64)
    Rīgas Modes muzejā Vecrīgā atklāta modes vēsturnieka jaunā izstāde Dāma krinolīnā. Tās īpašais eksponāts ir kleita, kuras krāsas sastāvā ir cilvēkiem nāvējošais arsēns.

    Šoreiz Krievijas modes eksperts Aleksandrs Vasiļjevs uz Rīgu atvedis viktoriāņu laika tērpus, kas tapuši laikā no 1850. līdz 1870. gadam. Tērpu vienojošais elements ir krinolīns – metāla stīpu konstrukcija. 19. gadsimts ir laiks, kad parādījās mākslīgā krāsviela – anilīns –, un tērpi kļuva košāki.

    Tolaik īpaši modīga bija zaļā krāsa, bet modes dāmas nezināja, kāda cena būs jāmaksā par iespēju būt modernai.

    «Kleitas nesa ne vien laimi, bet arī nāvi, jo zaļais tonis tērpiem bija iespējams, pateicoties krāsojumam ar arsēnu. Mazgājot, gludinot vai vienkārši pieskaroties ar indi piesūcinātajam audumam, dāmas šķīrās no dzīves, un neviens nezināja, kas par kaiti, ka mūžībā pēkšņi aiziet dāmas pašos spēka gados,» pagātnes mazāk zināmos faktus atklāj modes vēsturnieks.

    Taujāts par to, vai vēl tagad ar arsēnu piesūcinātās kleitas ir bīstamas dzīvībai, Vasiļjevs vien saka: «Manas asistentes, manekenam uzvelkot kleitu, nejutās labi. Tas bija ļoti bīstami, bet visas asistentes ir dzīvas, jo viņām dodu piena produktus.»

    Savukārt Modes muzeja līdzstrādniece Ludmila Orliņa PDz pastāstīja, ka izstādes sagatavošanas laikā darbs tika veikts cimdos, bet ar kaitīgo tērpu komanda centās strādāt pēc iespējas mazāk. «Uz manekena to vilkām pašu pēdējo. Atvests tika krietni vairāk tērpu, nekā ir eksponēts. Metāla koferos atveda 100 kleitu, mēs izvēlējāmies krāsas un faktūras ziņā tos nozīmīgākos,» viņa paskaidro.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē