• FOTO: Krodera ābeles atklāšanā režisora gars izspēlē kārtējos jokus

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    26. augusts, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Krodera ābele
    Krodera ābele
    Noslēdzoties Valmieras vasaras teātra festivālam, leģendārā režisora dzimšanas dienā iepretim Drāmas teātrim tika atklāta skulptūra Krodera ābele. Pasākums noritēja īsti režisora garā – brīdī, kad bija paredzēta atklāšana, sāka pamatīgi līt.

    Pirms astoņiem gadiem mūžībā aizgājušais režisors Oļģerts Kroders 9. augustā būtu svinējis 99. dzimšanas dienu. Dzīves pēdējos gadus viņš vadīja savā istabiņā Valmieras Drāmas teātrī. Tā direktori un dramaturģi EVITU AŠERADENU kādā intervijā Kroders bija nodēvējis par savu mūzu un pēdējo mūža mīlestību. Šajā reizē uz Evitas pleciem gūlās organizatoriskās rūpes, viņa ātri reaģēja uz laika maiņu un pasludināja, ka Krodera ābeles atklāšanas pasākums tiks pārcelts par pusstundu, un pati viesiem piedāvāja Krodera fonda sarūpētos ābolus.

    «Biju ļoti uztraukusies, vai viss notiks, kā iecerēts,» PDz pauda mecenāte INĀRA TETEREVA. Krodera ābeles izgatavošana izmaksājusi 70 000 eiro, un lielāko daļu ziedojis viņas un aizsaulē aizgājušā vīra izveidotais Borisa un Ināras Teterevu fonds. Ināra atzina, ka pamazām atgūstas pēc vīra Borisa zaudējuma pagājušajā rudenī. Vasaru viņa pavada Jūrmalā, apceļo Latviju un turpina atbalstīt ar mākslu un kultūru saistītos pasākumus. 

    Krodera ābeles idejas autors mākslinieks AIVARS VILIPSŌNS, apmierināts ar izdevušos darbu, pozēja kopā ar sievu Latvijas Radiokora komunikācijas vadītāju INDRU VILIPSONI.

    Viņš PDz atzina, ka ideja veidot ābeli radās, pateicoties Krodera darbam, kas nesis augļus. «Šķita, ka piecus gadus ilgais process nekad nebeigsies, jo bija dažādas naudas problēmas. Otram skulptūras autoram Ivaram Miķelsonam es sākumā teicu – kad to ābeli uzstādīs, mēs tā kārtīgi par manu naudu piedzersimies! Taču tas viss tik ļoti ieilga, ka tagad vairs neko negribas. Tas tāpat kā ar meiteni, kuru tu ilgstoši lenc. Kad beidzot viņu dabū, vairs tik ļoti negribas. Pārsteiguma vairs nav!» tā Vilipsōns.

    Uz jautājumu, vai tiesa par izrunāto, ka skulptūrā betona ir vairāk nekā bronzas, viņš ar sev piemītošo humoru noteica: «Tā ir klaja diršana!» Daļa publikas, protams, bija šokēta par šādu publisku izteikumu.  

    Bet arī Kroders savulaik mēdza publiski paust: «Dzīve vispār ir baigi sūdīga!»

    Valmieras teātra aktrise IEVA PUĶE uz pasākumu bija ieradusies kopā ar vīru aktieri KRIŠJĀNI SALMIŅU un meitu KATRĪNU. «Atcerējos Krodera 90. dzimšanas dienu… Arī šodien jūtos kā svētkos. Viņš man devis nojautu par dzīvi un tās jēgu. Tā bija zvaigžņu sakritība, ka mēs satikāmies,» PDz atzina Ieva Puķe. Aktrise pasākumā nodziedāja savulaik Krodera iestudētās izrādes Princis un ubaga zēns Maikla Hendona āriju. To viņa dziedāja arī Krodera 90. dzimšanas dienā.

    Viena no pirmajām uz Krodera ābeles atklāšanu bija ieradusies aktrise LIGITA DĒVICA, kura Kroderu sauc par savu skolotāju gan teātrī, gan dzīvē. Viņa atzīst, ka Kroderam vienmēr paticis visu un visus izsist no sliedēm. «Tāpēc atklāšanas pasākumā Kroders kārtējo reizi pajokoja,» par pēkšņo lietusgāzi atzina Ligita Dēvica.

    Gabaliņu akmens, no kura veidota Krodera ābeles pamatne, savā īpašumā ieguva režisora māsīca ILGA MITRĒVICA, kura savulaik strādājusi Latvijas Nacionālajā operā par nošu pārrakstītāju.  Viņa PDz atzina, ka ar brālēnu bijušas ļoti tuvas attiecības un viņam, vēl dzīvam esot, abi ik nakti sazvanījušies un sirsnīgi runājuši. «Viņam nepatiktu vienmuļš pasākums, tāpēc jau uzlija. Izrādīties gan viņam nepatika, Olis savā dvēselē bija dziļi vientuļš, taču to neviens nezināja,» tā Krodera radiniece.

    Advokāte INETA KRODERE, kas ir režisora brālēna Jāņa meita, atzīst, ka Kroders bija brīnišķīgs un dziļš cilvēks.

    «Aiz tiem jokiem viņš slēpās. Ar manu tēvu abiem bija vienāda humora izjūta, un viņi regulāri muļķojās, apsprieda sporta aktualitātes,» atzina Ineta Krodere.

    Aktieris ULDIS DUMPIS vasaru bauda savās lauku mājās Raiskumā, tāpēc līdz Valmierai tāls ceļš viņam nebija jāmēro. «Ļoti patīkami, ka tik daudz cilvēku ne tikai no teātra vides viņu cildina. Pats esmu spēlējis trijos Krodera iestudējumos. Tas nav daudz. Taču kā personība viņš bija cienīts un mīlēts. Bez viņa latviešu teātrī maz kas būtu iespējams,» pārliecināts Uldis Dumpis.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē