• Ciemos pie Lindas un Hosama Abu Meri – viņi dzīvo kā Dieva ausī

    Māja
    Gita Vīksne
    11. decembris, 2021
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: ĢIRTS OZOLIŅŠ (F64)
    Libāniešu ārsts un latviešu žurnāliste ir ne tikai saderīgs pāris, bet arī lieliska komanda virtuvē. Viņu mājās Pierīgā tapuši desmitiem libāniešu ēdienu, kas nu apkopoti viņu pirmajā kopīgi sarakstītā recepšu grāmatā.

    Dzīvo kā Dieva ausī

    «Dzīvojam šeit jau trīsarpus gadu,» par māju, kur pandēmijā vēl biežāk nekā citkārt smaržojuši gardākie libāniešu ēdieni, PDz stāsta gastroenterologs un ­ Libānas goda konsuls Hosams Abu Meri.

    «Iepriekš īrējām dzīvokli Rīgas centrā, taču dzīve galvaspilsētā sāka šķist pārāk skaļa. Apskatījām kādus piecus sešus dzīvokļus Rīgā, taču tie bija mājas augšējos stāvos bez lifta vai arī bija nepieciešams nopietns remonts. Tagad uzkāpt 5. stāvā ar kājām varu, bet vai to spēšu pēc gadiem desmit?» praktisks ir Hosams.

    «Mēs sapņojām arī par mazu zemes gabalu pie mājās, kur varētu mazliet parušināties vai vienkārši vakarā pēc darba kopā atpūsties,» piebilst raidījuma Rīta Panorāma vadītāja Linda Abu Meri.

    «Tā kā centrā dzīvokli atrast neizdevās, sākām raudzīties uz Pierīgu. Kādu dienu kopā ar draudzeni, kurai tur dzīvo vecāki, devāmies pastaigā pa Berģiem. Toreiz viņa man teica: «Šeit nevienu īpašumu nav iespējams atrast, jo viss jau sen izpirkts.» Pārnākot mājās, joka pēc iegāju sludinājumu portālā un ieraudzīju – tirgo šo dzīvokli,» atceras Linda.

    Ēd paši un cienā draugus

    «Ēst gatavot man ir paticis vienmēr, bet Libānas virtuve bija kaut kas absolūti jauns,» atceras Linda. Viņa vairākkārt viesojusies vīra dzimtenē Libānā un tur iemīlējusies šīs valsts virtuvē. «Libāniešu ēdienu gatavošanu sāku ar vienkāršām lietām, piemēram, humosu,» atminas viņa. «Un tad sākās pandēmija… Visi restorāni tikai aizvērti, un daudzi sāka vēl vairāk gatavot mājās, arī es,» atceroties pagājušā gada pavasari, stāsta Linda.

    «Lai sagādātu pārsteigumu vīram, izmēģināju dažādas libāniešu ēdienu receptes. Kad pirmo reizi man izdevās uztaisīt baklavu – tas ir kārtainās mīklas saldums ar sasmalcinātiem riekstiem –, pati nespēju tam noticēt! Hosams mani jau bija brīdinājis – uztaisīt Austrumu saldumus tā, kā tie garšo Libānā, Latvijā būs ļoti sarežģīti,» stāsta Linda.

    Kad viņai tas tomēr izdevies, galarezultāts ticis atrādīts arī Hosama mammai Ikramai.

    «Hosams sūtīja mammai ēdiena bildes, un arī viņa brīnījās – kā tas var būt, ka man sanākusi tik skaista baklava? Kad vīra vecāki viesojās Latvijā, viņi pārliecinājās, ka tā ne tikai lieliski izskatās, bet arī garšo,» lepna ir Linda. Skatoties uz sievas aizrautību un panākumiem virtuvē, Hosams nolēmis – nevajag turēt sveci zem pūra. «Kādu dienu Hosams ierosināja – varbūt uztaisām par šo visu grāmatu? Pusotra gada laikā mums tas izdevās,» saka Linda.  

    Liela palīdze ēdienu gatavošanā bija Hosama mamma, kas konsultējusi Libānas kulinārijas smalkumos.

    «Ja kaut kas nesanāca, zvanījām viņai un prasījām padomu,» atminas Hosams. Tā viņš kopā ar sievu gan pagatavojis desmitiem maltīšu, gan visu degustējis, meklējot īsto Libānas garšu. «Mums ļoti patīk aicināt pie sevis viesus. Kad tas bija atļauts, ciemiņi mums bija vairākas reizes mēnesī. Parasti tas notika brīvdienās, kad cēlām galdā pat desmit dažādus ēdienus. Lai tos pagatavotu, cēlāmies jau astoņos no rīta un līdz pat pieciem vakarā kaut ko meistarojām.»

    Grāmatas nosaukumu izdomājusi Lindas mamma Anita. Lai saturs atbilstu idejai, Abu Meri patiešām pagatavojuši 101 libāniešu ēdienu. Bildēs tos visus iemūžinājusi pati Linda. «90 procentus no grāmatā iekļautajiem ēdieniem mēs ēdam arī ikdienā,» atklāj Hosams, kurš katrai receptei grāmatā pievienojis arī savu īpašo – ārsta – padomu.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē