• Pakāpties virs jūras Kurzemes bākās

    Atpūta
    Ievas Stāsti
    Ievas Stāsti
    Sandra Eglīte
    Sandra Eglīte
    17. janvāris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Ieva Andersone
    Savulaik bākas celtas, lai palīdzētu kuģotājiem. Tehnoloģijām attīstoties, to nozīme mazinās. Savukārt mums, zemes cilvēkiem, bākas sniedz iespēju no neierastiem augstumiem saskatīt jūras skaistumu un varenību.
    Nākamais: Ovišu bāka

    Esam izredzētie, kuru valsts robežojas ar jūru. Un kur jūra, tur kuģi un bākas. Kā krelles gar Baltijas jūras un Rīgas jūras līča krastu savirknētas bākas – Ainažu, Ķurmraga, Daugavgrīvas, Mērsraga, Kolkas, Slīteres bāka, Miķeļbāka, Ovišu, Užavas, Akmeņraga, Liepājas, Papes bāka.

    Un vēl ir pati jaunākā – 1986. gadā uzbūvētā Irbes bāka. Tā arī ir vienīgā bāka, kas atrodas atklātos ūdeņos ap 20 kilometru attālumā no Ovišiem Irbes jūras šaurumā. Ja ar Tallink prāmi kuģo uz Stokholmu vai no tās, labā laikā to ir iespējams redzēt. Irbes bāka ir apaļš dzelzsbetona tornis, kura augšējā daļa ir sarkanā krāsā, vidus – baltā krāsā ar trim šaurām horizontālām sarkanām joslām, bet lejasdaļa – melnā krāsā. Kāpēc tāda uzmanība bākas izskatam? Jo tas ir būtiski, lai tās atpazītu. Nav iedomājams, ka bāku, kas, piemēram, ir sarkana, pēkšņi pārkrāsotu baltu. Kaut gan Irbes bāka atrodas Latvijas ūdeņos, to pārvalda Igaunijas Jūras administrācija.

    Savukārt Kolkas bāka mums ir vienīgā, kuru tālajā 1884. gadā uzcēla sešu kilometru attālumā no Kolkas raga uz mākslīgās salas. Iedomājieties, to paveica, laukakmeņus savedot jūrā ar laivām un ziemā pa ledu – ar ragavām! Bākas torni izgatavoja Pēterburgā un tad pa daļām atveda uz salu. Salu izveidoja kā regulāru astoņstūri, un attālums starp pretējām malām ir 42 metri. Šajā nelielajā platībā aiz augsta mūra sienām mitinājās bākas apsaimniekotāji ar ģimenēm, vēl vairāk – te turēja pat mājlopus. Protams, tehnikas progress nodrošinājis, ka kopš 1979. gada bāka darbojas automātiski.

    Ne visās mūsu bākās tūristiem ir iespējams uzkāpt, taču šoreiz pastāstīsim par tām trijām, kuras varam iekļaut savos Latvijas apceļošanas maršrutos. Ja brauksiet no Kolkas puses, tad tās, abpus Ventspilij, virknējas šādi – Oviši, Užava un Akmeņrags.

    Nākamā lapa

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē