• 3 iemesli, kuru dēļ var neizdoties daudzsološa iepazīšanās

    Sekss
    Dagnija Zīverte
    Dagnija Zīverte
    9. aprīlis, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Pixabay
    Itin bieži cilvēkiem ir grūti atvērties, lai iepazītos ar citiem, jo galvu piesārņo šie trīs velli – salīdzināšana, vērtēšana un interpretācija. Vairāk par tiem stāsta un paņēmienu, kā sevi iedrošināt un iedvesmot atklāj auguma psihoterapeite Inese Upe.

    Šie trīs iepazīšanās maitātāji – salīdzināšana, vērtēšana un interpretācija neļauj sajust un ieklausīties ne pašam sevī, ne arī citos. Tā vietā pa galvu maļas visīstākā domu miskaste: diez, ko mana sarunu biedrene par mani domā? Diez, vai viņas matu krāsa ir dabīga? Diez, vai viņa pamanīja, ka manējā nav? Kāpēc viņa pasmējās – par manu joku vai par mani? Droši vien viņai liekas, ka esmu muļķīga…

    Šāda tukša cepšanās gluži vienkārši lieki tērē mūsu enerģiju, neļaujot to patiesi ieguldīt saskarsmē ar šo cilvēku. Bet nekontrolēti izplatījumā palaista enerģija (tas notiek, kad ļaujamies dusmām, bailēm, kārdinājumam aprunāt utt.) pie mums diemžēl atgriežas negatīvā veidā – kā nogurums, iztukšotība, neapmierinātība.

    Kā no šī ieraduma atbrīvoties?

    Es ieteiktu meditācijas treniņus: noteiktu laika sprīdi pabūt ar sevi, maksimāli cenšoties ieklausīties savās sajūtās un neļaujoties liekajām domām. Savas domas ir jāmācās savaldīt – nedrīkst tām ļaut sevi vadīt! Tiklīdz pie tevis atnāk «svešie» (proti, domas, kas salīdzina, vērtē vai interpretē), tu tās piefiksē un burtiski atliec malā – piespied sevi atgriezties atpakaļ pašai pie sevis. Svarīgi sevi par «nepareizajām» domām nenosodīt, – vien piefiksēt kā faktu un atlikt malā.”

    Noderīga ideja. Iedvesmo sevi!

    Pirms svarīga pasākuma sasmelies iedvesmu… sevī pašā! Personības izaugsmes trenere Jūlija Golovina iesaka praktisku treniņu, ko vari veikt ik reizi, kad paceltu galvu jādodas cilvēkos.

    • Iedomājies īpašību, ko sevī vēlies uzaudzēt. Šajā piemērā runāsim par pašpārliecinātību, taču šādu vingrinājumu vari veikt arī, lai kultivētu jebkuras citas kvalitātes, teiksim, čaklumu, uzņēmību, punktualitāti vai disciplinētību. Šī treniņa veikšanai nepieciešama telpa – brīva līnija desmit platu soļu garumā. Šo līniju domās (vai kā atzīmējot, ja tev tā vienkāršāk) sadali desmit iedaļās. Tās ir desmit balles (1 – es vispār neesmu pašpārliecināta, 10 – ļoti pašpārliecināta). Sajūti, kādā līmenī (no 1 līdz 10) šī īpašība – pašpārliecinātība – šobrīd tev piemīt. Teiksim, tas ir četrinieks, nedaudz zem vidējā. Nostājies tajā vietā, kur savā desmit baļļu skalā esi atzīmējis četri, seju pavērsusi pret augstākajām atzīmēm. Sajūti sevi kā četrinieku: kādas ir tavas sajūtas, gan emocionālā, gan fiziskā ziņā? Kā jūtas tavi pleci, tava mugura, tavas krūtis, tavas rokas? Kāda krāsa tev ir visapkārt, cik liela vai maza esi. Iespējams, prātā nāk piedzīvotas situācijas, kurā šis «četrinieks» izpaudies. Piefiksē katru sīkāko detaļu.
    • Tagad pasper soli uz aizmuguri – kļūsti par «trijnieku». Kā šis solis tevi ir mainījis? Kas noticis ar tavu emocionālo noskaņojumu, tavām fiziskajām sajūtām?
    • Ja vēlies, vari spert vēl vienu soli atpakaļ (izjust, kā ir būt «divniekam»), taču trenere Jūlija iesaka nespert vairāk kā divus soļus uz leju.
    • Kad esi sajutusi, kā ir būt apakšgalā, pagriezies un vingrinājumu turpini otrā virzienā – soli pa solim virzies uz augšu, uz devītnieku, desmitnieku. Turpini tādā pašā garā – sper uz aizmuguri soli pa solītim, piever acis un sajūti – kā ir būt aizvien pašpārliecinātākai, kas šajā ceļā notiek tavā ķermenī, kā tam patīk aizvien pieaugošā pašpārliecinātība. Svarīgi uz katru nākamo pakāpi soli spert tikai, kad jūties gatava.
    • Pie pēdējās, augstākās atzīmes pakavējies visilgāk – ieraksti savā atmiņā katru sajūtu tonīti. Šajā mirklī radi savu īpašo pašpārliecinātības zīmi – krāsu, simbolu, skaņu – kaut ko, kas tev palīdzēs šajās sajūtās atgriezties, kad būs tāda nepieciešamība. Izdari kādu zīmīgu, atmiņā paliekošu pašpārliecinātības kustību, vienlaikus skaļi apliecinot – esmu pašpārliecināta (teiksim, palēcies uz augšu)! Šī zīme tev būs kā slēdzis, kas palīdzēs tev pārslēgties «pašpārliecinātības režīmā». Šo vingrinājumu vari veikt laiku pa laikam un pamazām uzaudzēt kārotās īpašības!

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē