• Kā Krauze Raimondam Paulam sarīkoja unikālu ballīti ar Pugačovu un citām zvaigznēm

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Zane Piļka-Karaļeviča
    Anastasija Kuzminova
    20. janvāris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No privātā arhīva
    Tautā iemīļotais TV3 žurnālists Raimondam Paulam jubilejā noorganizēja unikālu ballīti, uz kuru ieradās pat Krievijas estrādes primadonna.

    Iepazīstas 65 gadu jubilejā

    Žurnālists Arnis Krauze ar Maestro ir pazīstams daudzus gadus. «Tas sākās akurāt saistībā ar viņa dzimšanas dienu. Ja nemaldos, togad Paulam apritēja 65. Tā bija pirmā reize, kad viņu intervēju kopā ar manu toreizējo kolēģi Artu Andersoni. Sestdienas Panorāmā veidojām garākas intervijas un saistībā ar Paula jubileju braucām arī uz Latvijas Radio studiju, kur viņu intervējām pie klavierēm.

    Toreiz arī devos uz televīzijas videoarhīvu, atradu sen neredzētus kadrus un izveidoju desmit minūšu garu sižetu. Deviņos vakarā pēc Panorāmas braucu mājās, un pēkšņi atskanēja zvans no nepazīstama numura. Paceļu klausuli un dzirdu Raimonda Paula balsi. Protams, biju pārsteigts, ka viņš sadabūjis manu numuru.

    Pauls man teica:

    «Mēs te mājās noskatījāmies tavu filmiņu, un Lanai ļoti patika.

    Viņa teica, lai es tev piezvanu un pasaku lielu paldies.» Tā bija pāris teikumu saruna, bet bija tik ļoti patīkami, ka pats Maestro man piezvana, lai pateiktos par sižetu. Laikam manu numuru viņš toreiz saglabāja, un tā mums tā sazvanīšanās visus šos 20 gadus ir turpinājusies,» par iepazīšanos ar komponistu stāsta Arnis. Pauls ik pa brīdim piezvana Krauzem, lai padalītos ar kādu pieredzi vai brīžos, kad atrod kādu jaunu talantu, kuru iesaka paklausīties, pievērst tam uzmanību.

    Jo dullāk, jo labāk

    Kad Paulam tuvojās 85 gadu jubileja, Krauzem radās doma par filmu. «Mēs samērā bieži sazvanāmies, un jau pēc balss jūtu Maestro noskaņojumu. Taču, lai arī kā dažbrīd mums iet un kas tik nav pieredzēts, Pauls nekad nav zaudējis možu garu. Pat visdrūmākajos brīžos viņš spēs pajokot. Viņa melnais humors ir fantastisks! Es apbrīnoju Paula dzīvesprieku un enerģiju. Man šķiet, viņam ir kaut kādas baterijas, kuras pat nevajag uzlādēt, jo tās gandrīz vienmēr ir simtprocentīgi pilnas,» secina Arnis.

    Ar Paulu viņš sazvanījies arī decembra sākumā. «Jutu, ka Maestro ir diezgan satraukts par visu, kas ir saistīts ar Covid-19. Īpaši viņš uztraucas par tiem, kuriem mūzika ir vienīgais iztikas avots, jo daudzi šobrīd ir uz pauzes.

    Pauls bija diezgan sapīcis arī par saviem Ziemassvētku koncertiem, jo liels darbs bija ielikts mēģinājumos.

    Viņš bija skumīgs, ka arī kopdarbam ar aktieri Andri Keišu paspēja vien ģenerālmēģinājumu nospēlēt. Nu un tad, protams, vienu dienu pienāca arī ziņa, ka atcelti viņa dzimšanas dienas koncerti Nacionālajā teātrī ar Elīnu Garanču. Tiem viņš tiešām gatavojās krietni ilgāk nekā visu pagājušo gadu,» stāsta Krauze.

    Pēc šīs sarunas Arnis sāka prātot, kā Paulu uzmundrināt un iepriecināt. «Iedomājos, ja jau dzīvojam šajā digitālās komunikācijas laikā, tad piedāvāšu Maestro uztaisīt virtuālo ballīti – svinības online. Diezgan neticīgi viņam zvanīju, domājot – nez ko teiks par šādu ideju…

    Taču viņš atbildēja: «Nu, dari, ko gribi – jo dullāk, jo labāk! Vairāk jau nav ko zaudēt»,» smejas Arnis.

    Ierodas visi!

    Žurnālists sāka apzināt iespējamos ballītes viesus. «Man par pārsteigumu neviens neatteicās, piekrita uzreiz! Varbūt šis kovida laiks pat ir interesants, jo vienā programmā izdosies dabūt tik dažādus cilvēkus, kas, visticamāk, normālos apstākļos vienkopus nekad nesatiktos. Bet šādā veidā Maestro satiks visus – sākot no estrādes dīvām Allas Pugačovas un Margaritas Vilcānes un beidzot ar Gunāru Kalniņu Barselonā, kuru viņš sen nav redzējis.

    Būs Laima Vaikule, Rēzija Kalniņa un Dita Lūriņa, kura dziedās uz tukšas Nacionālā teātra skatuves, simboliski parādot šo laiku. Arī Paula mazmeita Monika, kura šobrīd dzīvo un mācās Kalifornijā, piedalās svinībās. Būs arī krietnu laiku neredzēts viens no Maestro tuvākajiem līdzgaitniekiem 50 gadu garumā – dzejnieks Jānis Peters. Un vēl daudzi, daudzi citi,» ballītes aizkulies atklāj Arnis.

    Uz jautājumu, kā viņam izdevās teju neiespējamais – sadabūt rokā Allu Pugačovu, Krauze saka: «Kas tās būtu par svinībām, ja tur nebūtu Pugačovas? Šāds pārsteigums man Paulam bija jāsagatavo. Godīgi sakot, video bija diezgan grūti viņu uzreiz atpazīt, jo man šķiet, ka viņi abi ar Paulu ar katru gadu kļūst arvien jaunāki. Bet pēc balss es viņu atpazinu,» smejas Krauze.

    Pauls sāk repot

    Krauze teic, ka filmēšanas procesā rūpīgi ievēroti visi drošības pasākumi. «Mans galvenais noteikums bija, lai klātienē piedalās pēc iespējas mazāk cilvēku. Mums nebija pat grimētājas. Taču tā ir virtuāla ballīte, tāpēc arī viss nebūs tik ierasts un piepucēts, kā esam raduši redzēt. Tā būs improvizācija. Gan no manis, jo man nebija nekāda scenārija un teksta, kas man kā ziņu cilvēkam ir neierasti, gan no Paula – jo viņam nebija līdzi nošu. Satiekoties ar kārtējo viesi, viņš atrada īsto melodiju, ko atskaņot un vārdus, ko pateikt.»

    Arnis saka – komponists šajā dienā juties izcili.

    «To, ka šāda online ballīte Paulam patika, es sapratu momentā, kad man bija ieplānots mazs pārsteigums, par kuru es nezināju – izdosies vai ne. Ņemot vērā, ka ballītē skanēs Raimonda Paula pirmā dziesma Nenosūtītā vēstule, es Liepājas laikraksta 1961. gada izdevumā atradu arī pirmo Jāņa Petera drukāto dzejoli. Iedevu to Paulam, kurš šo dzejoli nekad nebija redzējis, un piedāvāju, lai viņš mūsu acu priekšā uzraksta mūziku. Gribēju pieredzēt, kā top Paula mūzika.

    Viņš paņēma dzejoli un ar pirkstiem sāka klabināt pa galdu, tūlīt piesēdās pie klavierēm un… mūzika dzima pāris minūtēs. Taču ar to mans pārsteigums nebeidzās. Viņš paņem dzejoli Kaist pīlādzis sniegā un saka – šajos laikos tādas melodijas, kādas bija agrāk, vairs neiet cauri, vajagot repot.

    Un Raimonds Pauls savos 85 gados sāk dzejoli repot!

    Man mute no pārsteiguma palika vaļā,» atzīst Arnis.

    Nenogurdināmais jubilārs

    Ballītes filmēšanai bija atvēlēta viena diena. «Tas viss prasīja kādas septiņas stundas, jo tehniski šīs lietas bija sarežģītas. Daži Paula kolēģi radio teica: «Arni, tas neies cauri! Divas, maksimums trīs stundas meistaram jāatpūšas, tik gari nesanāks. Es pat ieplānoju pauzi, lai Pauls varētu aiziet mājās un atgulties. Bet viņš teica: «Nē, ja darām, tad darām! Ko tad es tagad iešu prom, tad jau viss fīlings pazudīs.»

    Un viņš tiešām septiņas stundas bija pie klavierēm ar saviem viesiem. Mēs, filmētāji, dažbrīd pat pagurām, bet Paulam ar katru nākamo viesi enerģija tik nāca klāt. Šī bija vēl viena epizode, kur viņa sparu varēja tikai apbrīnot.» Filma Maestro Paulam 85. Svinības online būs skatāma TV3 ēterā 17. janvāra vakarā.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē