• Džilindžera sieva Inga Grencberga atradusi savu meditācijas veidu — mandalu zīmēšanu

    Slavenības
    Evija Kalnbērza
    4. jūlijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: F64
    Režisora Dž. Dž. Džilindžera sieva un grāmatas Sestā sieva autore atradusi savu meditācijas veidu – mandalu zīmēšanu.
    Lielu popularitāti guvušās grāmatas Sestā sieva varone Alise apguva kaligrāfiju, lai uzrakstītu skaistu pirmsnāves vēstuli. Izrādās, šo mākslu apguvusi arī pati autore Inga Grencberga, un tā atspoguļojas arī viņas romānā – skaistā rokrakstā veidoti vārdi rotā grāmatas lappuses. Šis smalkais un meditatīvais process viņu patiesi uzrunāja, un ir ļoti līdzīgs vēl vienam Ingas hobijam – mandalu zīmēšanai un krāsošanai.

    «Zīmēt un krāsot mandalas sāku jau pirms vairākiem gadiem. Pārnākot vakaros mājās, pēc nogurdinošas darba dienas, tā ir lieliska meditācija un atslodze prātam. Velkot svītriņas un liekot krāsu plankumiņus, domas nomierinās, un ķermenis atslābst. Pa dienu izkaisītā enerģija atkal sakoncentrējas vienuviet. Koncentrēšanās uz to, ko tu dari šeit un tagad, un pasaule paliek ārpusē,» PDz atklāj Inga.

    Rakstniece skaidro: «Tiešā tulkojumā no sanskrita mandala nozīmē aplis, un to sāk veidot no centra – no viena punkta.» Hinduismā un budismā mandalu zīmēšana ir garīgs rituāls, kura rezultātā rodas mākslas darbs, kas apzīmē visumu. Inga teic – daudzās austrumu reliģijās mandalas ir svētas, un tajās tiek attēlotas dievības. To radīšana mūkiem ir kā lūgšanu process, mācīšanās vadīt savas domas un emocijas. 

    «Lai sāktu to darīt, patiesībā priekšzināšanas nemaz nav nepieciešamas,» iedrošina Inga. «Vajadzīga vien papīra lapa un zīmulis. Lieti noderēs arī kāds gatavs izprintēts trafarets un krāsainie zīmuļi vai krāsas.»

    Pavasaris Inga bija īpaši saspringts laiks, jo iznāca viņas debijas romāns, bet tūlīt pēc tam koronavīrusa dēļ valstī tika izsludināta ārkārtējā situācija. Mutuļojošo sabiedrisko dzīvi nomainīja klusuma periods pašizolācijā. Šajā laikā Inga apvienoja divas savas mīlestības – mandalas un kaligrāfiju. Viņa izbaudīja dienu nesteidzīgo ritumu, krāsojot mandalas ar kaligrāfijas spalvaskātu un zelta krāsu.

    «Paradoksāli – tik smalks un ķēpīgs process, bet tajā pašā laikā – tik nomierinošs un meditatīvs,» secinājusi rakstniece. Darbojoties ar šo smalko zīmējumu, gan ļoti gribējies aiziet uz savu iecienīto rakstāmlietu veikaliņu, taču nācās paciesties, jo tas vīrusa uzliesmojuma laikā bija slēgts.

    Inga iesaka šo patīkamo nodarbi pamēģināt arī citiem un, ja ir iespēja, apmeklēt arī kādu mandalu zīmēšanas meistarklasi.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē