• Atvadās no pēkšņi mirušās rakstnieces Baueres. Plāno veidot īpašu piemiņas vietu

    Piemiņa
    Gita Vīksne
    27. janvāris
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Rakstniece Inguna Bauere.
    Foto: No izdevniecības Žurnāls Santa arhīva
    Rakstniece Inguna Bauere.
    «Viņa bija enerģijas pilna un nejutās slikti, tik vien kā kopš decembra klepoja,» par 63 gados mūžībā aizsaukto rakstnieci Ingunu Baueri žurnālam «Privātā Dzīve» atklāj grāmatu izdevēja Vija Kilbloka. Atvadīšanās notiks šodien, 27. Janvārī, pulksten 13 Vecpiebalgas baznīcā

    Sākumā bija tikai klepus…

    Rakstnieces Ingunas Baueres pēkšņā nāve šokēja visu Latviju. Vēl trešdien sociālajā tīklā Facebook izdevniecības «Zvaigzne ABC» vadītāja Vija Kilbloka ierakstīja. «Mums ir vajadzīgs brīnums un glābšana! Rakstniece Inguna Bauere šobrīd cīnās par savu dzīvību Madonas slimnīcas reanimācijas nodaļā. Sākumā bija tikai klepus… Lūdzam par viņu, draugi, lai mūsu lūgšanas un sirdsdomas savienojas lielākā spēkā un Ingunai tiek palīdzēts.»

    Šajā dienās daudzi sabiedrībā zināmi ļaudis aicināja lūgties par Ingunas dzīvību un veselību. Meita Laima Facebook tiešraidē lasīja fragmentus no mammas grāmatām un ik pa laikam informēja, kā viņai klājas. «Daudz priecīgu ziņu šobrīd vēl nav, bet mamma cīnās,» viņa vēstīja ceturtdienas vakarā. Bet sestdienas rīts pienāca ar skumju vēsti – Inguna Bauere bija devusies mūžībā. «Madonas un Rīgas ārsti izdarīja visu, kas vien ir cilvēka spēkos, mēs visi savā mīlestībā un domās bijām ar viņu, lūdzām par viņu, bet Ingunas pašas spēka šoreiz nepietika,» pavēstīja Vija Kilbloka.

    «Tas ir šokējoši un traģiski, jo noticis tik ļoti pēkšņi. No decembra Inguna klepoja. Cik saprotu, viņa tādēļ bijusi devusies pie ģimenes ārsta,» PDz stāsta Kilbloka. Ingunai nav bijis ne temperatūras, ne bezspēka.

    «Daudzi no mums taču šobrīd staigā apkārt klepodami. Arī man ir uznākušas klepus lēkmes,» atzinās Kilbloka.

    Pēc viņas teiktā, Bauerei neesot bijušas nekādas nopietnas veselības problēmas, kas būtu varējušas izraisīt tik pēkšņu nāvi. Pagājušā gada izskaņā gan kāds no ģimenes locekļiem esot izslimojis Covid-19, taču rakstniecei šī slimība neesot pielipusi, tik vien kā aizsācies klepus.

    Par Ingunas dzīvību cīnījās labākie Latvijas ārsti

    Inguna Bauere.
    Inguna Bauere.

    Pagājušās nedēļas pirmdienā Ingunas veselības stāvoklis strauji pasliktinājies un viņa esot nonākusi slimnīcā. Iemesls esot bijusi pēkšņa smakšanas sajūta. Divas dienas vēlāk Vija jau vēstījusi par rakstnieces nonākšanu reanimācijā. «Pēc mana pirmā ieraksta palīdzēt Ingunai atsaucās bijusī veselības ministre Līga Meņģelsone. Kā es saprotu, klāt pieslēdzās Rīgas labākie reanimatologi. Tika izmantotas visas iespējas, kādas šobrīd piedāvā medicīna. Ārsti par Ingunu cīnījās un izdarīja visu, kas bija viņu spēkos, diemžēl nepilnas nedēļas laikā viņas dzīvība izdzisa…» nopūtās Kilbloka.

    «Inguna bija ļoti gaišs un iedvesmojošs cilvēks, kurš vienmēr iestājās par līdzcilvēkiem un visiem palīdzēja. Viņa bija Latvijas zemē iesakņojusies un to ļoti mīloša. Par visu, kas bija viņai apkārt, pārdzīvoja un turēja rūpi.

    Šķiet bezgala netaisnīgi, ka tieši šādi cilvēki aiziet. Nespēju to pieņemt,» atzina Vija.

    Viņa neslēpa, ka dažkārt pēkšņu līdzcilvēka aiziešanu palīdzot pieņemt apjausma, ka viņš sirdzis ar kādu kaiti vai ārsti kādu slimību nav laikā pamanījuši. «Bet šis nav tas gadījums. Kas tās tādas mūsdienās ir par slimībām?» brīnās Kilbloka. Viņa neslēpj, ka jau pierakstījusies uz rentgenu un tagad aicinot to darīt arī draugus, kas it kā «tikai klepojot».

    Vecpiebalgā veidos piemiņas vietu

    Atvadīšanās no Ingunas notiks Vecpiebalgas baznīcā, tā informējusi rakstnieces meita Laima. «Esam nolēmuši, ka gribam ierīkot mammai piemiņas vietu Vecpiebalgā. Tas būs skaists soliņš ar plāksnīti, kāds smaržīgi ziedošs koks birzītē. Tā, lai skats paveras uz ūdensrožu dīķi, skolas ābeļu dārzu un kultūras namu – vietām, kur mamma atstājusi savas pēdas Vecpiebalgas vēsturē.

    Viņas vēlēšanās bija, lai viņu kremē, tāpēc ziedus, lūdzu, nenesiet! Tā vietā baznīcā būs kastīte, kurā varēsiet iemest ziedojumu šīs piemiņas vietas ierīkošanai,» atklāja Laima.

    Rakstniece Inguna Bauere ir vairāk nekā 20 kultūrvēsturisku, biogrāfisku un dzimtas romānu autore. Starp pazīstamākajiem autores darbiem minami latviešu rakstniekiem un viņu dzīvesbiedrēm veltītie romāni Lizete. Dzejniekam lemtā, Skolas Līze, Ede, Pumpura sieva, Piedod, Karolīne!.

    Citas ziņas lasiet žurnālā «Privātā Dzīve» jaunākajā numurā!

    • Viktors Ščerbatihs 8 gadus pēc šķiršanās beidzot laimīgs
    • Nelīdzēja ne ārsti, ne lūgšanas. Rakstniece Inguna Bauere izdzisa nepilnas nedēļas laikā
    • Vaira Vīķe-Freiberga izsmejas no sirds. «Var atkal turpināt cīnīties ar dzīvi.»
    • Premjere Siliņa izved sabiedrībā ģimeni
    • Smaga nedēļa Latvijas rokmūzikā: Bijušais Līvu mūziķis Štarks mirst vientulībā. Pērkona dalībniekam Muceniekam bija tikai 47 gadi
    Privātā Dzīve nr04/2024

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē