• Meditācija topošajai māmiņai – kāpēc grūtniecēm meditēt?

    Bērniņu gaidot
    Dana Einberga
    15. jūlijs, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kā sadzirdēt sevi, savu ķermeni un saprast, kas tiešām ir svarīgs tieši šobrīd. To visu vari apzināt, iepazīstot meditēšanas praksi.

    MM eksperte Daina Einberga, koučs-terapeits ar 15 gadu pieredzi, vada meditācijas

    «Nodarbojos ar meditāciju kopš 2010. gada. Mans pirmais jogas skolotājs Jevgēnijs Kursītis iepazīstināja ar dzen meditāciju, un pēc tam turpināju apgūt dažādus meditācijas veidus Latvijā, Ukrainā, Krievijā, ASV un Moldovā. Meditācijas vadu kopš 2012. gada un ļoti priecājos par katru topošo māmiņu, ar kuru esam izdzīvojušas meditācijas procesu. Kad 2013. gadā gaidīju savu meitiņu, vēl tik dziļi neapzinājos meditācijas labvēlīgo ietekmi uz sievietes organismu grūtniecības laikā. Bet, gaidot dēlu 2020. gadā, jau ļoti apzināti izvedu sevi cauri grūtniecībai un fantastiskām dzemdībām, tieši pateicoties meditācijas praksei,» pieredzē dalās Daina Einberga.

    Kas ir meditācija? 

    Meditācijas laikā tu mācies sajust sevi, savu elpu, mijiedarbību ar savu ķermeni, apzināties sevi, tādējādi uzlabojot pašsajūtu, atgūstot spēku un enerģiju, uzlabojot koncentrēšanās spējas, mazinot stresu un nokļūstot dziļākā apzinātībā. Par meditāciju uzskata elpošanas prakses, skaņu meditācijas, arommeditācijas, kā arī meditācijas ar dabas elementiem, meditācijas ūdenī, čakru meditācijas u. c. Ir meditācijas, kurās jārunā dažādas afirmācijas (pozitīvi apgalvojumi, kurus atkārto) vai jākoncentrējas uz konkrētu priekšmetu sev priekšā.

    Vai meditācija ir jāmācās gadiem ilgi? Daina Einberga uzskata – drīzāk tā ir jāpraktizē gadiem. «Tā ir attīstīta prasme būt šeit un tagad, būt aktīvai un atbildīgai.

    Arī stresa situācijās palikt iekšējā mierā, izjūtot savu prāta stabilitāti.

    Sievietei kļūst vieglāk pieņemt notiekošo, vieglāk mainīties, kad tas ir nepieciešams. Kad meditācija kļūst par ieradumu un dzīvesveidu, tas ir milzīgs ieguvums. Ļaujies tam!»

    Kāpēc meditēt grūtniecei?

    Meditācija ir piemērota visām sievietēm, kas grūtniecības laikā vēlas izjust lielāku apzinātību un mieru.

    Meditācija gaidību laikā līdzsvaro emocionālo, hormonālo un fizisko pašsajūtu, attiecīgi pazeminās kortizola līmenis (topošā māmiņa un mazulis puncī kļūst mierīgāki), ķermenim atslābinoties, mazinās muguras muskuļu tonuss, normalizējas asinsspiediens, nostiprinās dziļāka saikne starp mammu un gaidāmo bērniņu, mazinās un pat pilnībā var izzust bailes no dzemdībām.

    «Gan mana, gan citu topošo māmiņu pieredze ir pierādījusi, ka grūtniecības laikā meditācija ļoti palīdz tikt galā ar dažādām destruktīvām domām un emocijām, uztraukumu par punča bērniņa labsajūtu, ar prāta nomierināšanu par to, ka nevaru visu paspēt, ar bezmiegu, nespēju koncentrēties darbiem, garastāvokļa svārstībām un fizisku diskomfortu – sāpēm mugurā un kāju pietūkumu.

    Protams, ir svarīgi atrast meditācijas veidu, kas palīdz vislabāk, un īsto cilvēku, ar kuru kopā meditēt un mācīties šo praksi izmantot sev par labu.

    Dažreiz ir jāmēģina vairākas reizes, līdz atrod sev piemērotāko, bet pilnīgi noteikti meditācija der un ir ļoti vērtīga ikvienai sievietei,» ir pārliecināta Daina Einberga.

    Grūtniecības laikā sieviete īpaši satraucas par to, kas notiek ar viņas ķermeni, kā bērniņš attīstās, kā arī par to, kā tagad uz mani skatās mans partneris, cik sāpīgas būs dzemdības, kā mainīsies dzīve pēc bērniņa piedzimšanas, kā par daudz nepieņemties svarā, vai ikdienā uzņemu pietiekami daudz vitamīnu, un citiem ļoti būtiskiem jautājumiem. «Bieži topošajai māmiņai blakus nav cilvēka, ar kuru par šīm raizēm aprunāties.

    Šādos brīžos meditācijas var būt ļoti vērtīgs instruments darbā ar sevi – vērtīga saruna ar sevi un mazuli.

    Turklāt spēja atslābināties un koncentrēties uz elpošanu palīdz arī mazināt dabiskās dzemdību sāpes, jo meditējot pieņemam procesu un ļaujamies savai unikālajai pieredzei. Tas, protams, nenozīmē, ka dzemdībās sāpju nebūs vispār, bet ar meditācijas palīdzību dzemdību procesu var atvieglot un pat paātrināt.»

    Ņem vērā!  Meditācija var būt gan relaksējoša, gan uzmundrinoša. Grūtniecības laikā sievietei svarīgāk ir būt mierīgai, savukārt dzemdību laikā noderēs uzmundrinoša meditācija, kas mazinās stresu un palīdzēs atbrīvoties.

    Piemērotākā poza

    Pieņemts, ka vislabāk meditēt lotosa pozā (sēdus sakrustotām kājām un taisnu muguru), bet būtībā pats svarīgākais – lai mugurkauls ir taisns, lai tas tiek izstiepts. Droši var meditēt arī stāvus (ieteicams atbalstīties), sēdus vai guļus. Grūtniecēm meditāciju labāk veikt sēdus, atbalstoties pret sienu vai sēžot uz krēsla ar atzveltni, vai guļus (no 24. grūtniecības nedēļas ieteicams gulēt uz sāniem, komfortam novietojot segu vai spilvenus). Pats svarīgākais, lai meditācijas laikā tev būtu ērti.

    «Jāatrod laiks, kad vari pabūt viena un netraucēta. Sākumā var būt kaut vai desmit minūtes dienā – ērtā pozā un apģērbā jebkurā vietā, kur vari būt mierā,» iesaka Daina Einberga.

    Seko savai elpai!

    Meditācijas laikā pati svarīgākā ir sekošana savai elpai. Uzdevums ir elpu pagarināt, lai vairotu skābekli organismā, nodrošinot ar skābekli arī mazuli puncī. Kā to izdarīt? Skaidro Daina Einberga: «Dziļi ieelpo caur degunu, sekojot ieelpotajam gaisam, un lēnām izelpo, katru reizi izelpu mazliet pagarinot. Meditācijas sākumā aprunājies ar mazulīti puncī, pastāsti viņam, ko tu tagad darīsi, kā vēlies vairot mieru un prieku sevī un dalīties ar to arī ar bērniņu. Sajūti, kā šis apzinātās elpošanas process tevi piepilda, kā jūtas katra tava ķermeņa daļa.

    Ja kādā ķermeņa daļā jūti sasprindzinājumu, ieelpo un izelpo vairākas reizes tieši caur šo ķermeņa daļu. Atkārto to tik ilgi, kamēr sajutīsi atslābinājumu.

    Aprunājies ar savu ķermeni – kā tu pieņem to, kas ar tevi notiek, cik patiesībā svarīgi procesi caur tevi šobrīd notiek.

    Tu taču radi jaunu dzīvību! Sajūti, cik mazulim tevī ir silti un ērti, cik drošā vidē viņš atrodas. Domās samīļo savu bērniņu, savu ķermeni, sevi visu. Sajūti katru sīkumu, katru smaržu, katru iekšējo kustību. Ar katru reizi tu arvien dziļāk sajutīsi, kas tevī notiek, kā mazulis meditācijas laikā ar tevi mijiedarbojas. Kad jutīsi, ka esi sevi piepildījusi ar šo miera un prieka sajūtu, pasaki paldies sev par šo praksi, pasaki paldies mazulim par darbošanos kopā, pasaki paldies Dievam un Visumam, ka ļauj caur tevi notikt šim lielākajam pasaules brīnumam. Tad mierīgi atver acis un centies saglabāt šo miera un laimes sajūtu pēc iespējas ilgāk.» 

    Ja kaut kas neizdodas ar pirmo reizi, nepārdzīvo, vienkārši koncentrējies uz pozitīvajām sajūtām.

    Pirmā meditācija var ilgt ne vairāk kā 10 minūtes, katru reizi laiku var paildzināt.

    «Svarīgākais ir ļauties šai pieredzei un turpināt praktizēt,» stāsta Daina Einberga, norādot, ka īpaša pieredze rodas, meditējot speciālista vai viņa balss pavadībā. «Ir ļoti svarīgi, lai sajūti, kā tev patīk labāk, – izmēģini šīs dažādās pieredzes, lai vari salīdzināt un izvēlēties.»

    Speciālista viedoklis

    Gatavojoties dzemdībām

    Stāsta sertificēta dzemdību dūla Līga Roze-Kļaviņa:

    «Meditācija var būt vērtīgs sievietes resurss gaidību laikā un dzemdību sākuma periodā un palīdzēt nonākt dziļākā kontaktā ar sevi un punča bēbīti, vairot drošības sajūtu, iekšējo mieru un uzticēšanos saviem un sava bērniņa spēkiem. Dzemdību sākums var būt gana garš un nogurdinošs, tad meditācijas ir labs veids, kā taupīt spēkus un vairot iekšējo mieru, jo mierā, pieņemšanā, priecīgās gaidās un mīlestībā aug dzemdībās tik svarīgais dabiskais oksitocīns.

    Meditācijā atslābinoties un vienmērīgi dziļi elpojot, padziļinās kontrakciju veiktais darbs – dzemdes kakliņš labāk mīkstinās, īsinās un var sākt pamazām atvērties.

    Tādējādi dzemdību process rit savu dabisko gaitu, māmiņai vairojot, nevis tērējot savus resursus brīdim, kad dzemdības kļūs intensīvākas un prasīs visus māmiņas spēkus un aktīvu darbu. Arī savā dūlas darbā nereti vadu vienkāršas, neilgas meditācijas, piemēram, māmiņas un bērniņa saiknes stiprināšanai, dzemdību kontrakciju pārvarēšanai.»

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē