• Vecāki, nepārkarsējiet mazuli vasaras pastaigās!

    Bērns
    Sandra Eglīte
    Sandra Eglīte
    14. jūnijs, 2019
    4 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai tiešām vasarā jāievēro dažkārt dzirdamais padoms – pēc pārbraukšanas mājās no dzemdību nodaļas nogaidīt vairākas dienas un tikai tad ar jaundzimušo doties pirmajā pastaigā? Nē, tā nav jārīkojas! Konsultē neonatoloģe Ilona Gulbe.

    Lai pierādītu šī ieteikuma aplamību, ka pirmajās dienā bērniņam ir jāpaliek telpās, ārste iesaka padomāt: kā gan mazulītis nokļuvis mājās? Viņa pirmais izgājiens svaigā gaisā noticisa jau dienā, kad bēbītis atstājis dzemdību nodaļu. Gada siltajos mēnešos dzimušie iznēsātie bērniņi pastaigās var doties no piecu dienu vecuma. Ja mazulītis pasteidzies piedzimt nedaudz pirms noteiktā laika un viņam nācies padzīvot apsildāmajā gultiņā, laukā viņš var doties no desmitās dzīves dienas. Mediķi par to māmiņu brīdinās slimnīcā.

    Nepārspīlēt ar apģērbu

    Viena no grūtākajām nepieredzējušu vecāku izvēlēm ir – kā pastaigai apģērbt mazulīti, lai viņš nesaltu. Šis jautājums nomāc arī vasarā.

    Bērnu ārsti uzsver, ka siltā laikā nosalušu bēbīti viņi nav redzējuši, bet sakarsušu – katru dienu.

    Parasti bērniņi tiek par daudz satuntuļoti, jo pieaugušos aizvien māc bažas, vai tikai maziņajam nav par aukstu. Gatavojoties pastaigai, pamatnoteikums, ko nevajadzētu aizmirst: nepārspīlēt ar apģērbu! Iespējams, ka dzīvoklī vai mājās vasarā ir vēsāks nekā laukā. Ģērbjot bērniņu pastaigai, vispirms der novērtēt, kā ģērbušies paši vecāki, un mazulītim uzvilkt vienu kārtu vairāk. Ar to pietiks! Piemēram, ja ārā temperatūra ir pāri 20 grādiem, māmiņai ērti T kreklā, jaundzimušais labi jutīsies krekliņā, rāpulītī un plānā cepurītē. Pastaigājoties vajadzētu pataustīt bērniņa muguriņu zem drēbītēm – ja tā ir sasvīdusi, viņš saģērbts par siltu. Bēbītis, kurš vienmēr ir saģērbts par daudz, pats nespēj piemēroties temperatūras svārstībām, tāpēc vieglāk saaukstēsies.

    Ja mazulis salst, viņš satrauksies, raudās, viņam būs aukstas rociņas un kājiņas!

    4 komentāri

    Pekucite
    Pilnībā piekrītu. Mana meitiņa piedzima novembrī, 3 dienā atbraucām mājās no slimnīcas, un nākamajā dienā jau gājām pirmajā pastaigā. Un nekas traks nenotika, daudzi mani paziņas teica, ka jānogaida kāds laiks un tikai tad varot iet, bet man gan tā nelikās. Un izrādās, ka esmu pareizi darījusi. :)Paldies par rakstiņu!
    holly20
    Tā kā mēs slimnīcā bijām 2 nedēļas, mājā braucot ārā devāmies jau tuvākajās dienās! Bija sācies jauns gads- ziema!!!:) Aizbraucām nopirkt dēliņam ratus.... pastaigas varēja sākties- un zaķītim tā patika!:) Jā, un par to ģērbšanu- es biju no tām "tuntulētājām", mūsu brinumiņš tik tiešām vairāk ir saslimis no pārkaršanas nevis nosalšanas!Paldies par jauko rakstiņu!!!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē