• Vai dot bērnam no rīta brokastu pārslas?

    Veselība
    Santa.lv
    Santa.lv
    7. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Brokastu pārslas ir teju universāls ēdiens, jo tās garšo gandrīz visiem, turklāt pagatavošana ir zibenīga. Pievieno pienu – un gatavs! Taču vienkārši risinājumi ne vienmēr nozīmē, ka tie ir efektīvi un labi. Atkarībā no sastāva šis produkts var būt gan ciešams, gan pavisam neveselīgs.

    * Visiem zināmas klasiskās kukurūzas pārslas bez piedevām Kellog’s Corn Flakes, kas gadiem ilgi rotā plauktus ar pazīstamo zaļā gailīša attēlu. Te atradīsi 378 kilokalorijas, augstu ogļhidrātu saturu, ļoti maz šķiedrvielu un papildus pievienotus B grupas vitamīnus. Atceries, ka uzturvērtība vienmēr norādīta uz 100 gramiem produkta? Tas ir ļoti liels apjoms, jo kukurūzas pārslas ir vieglas. Reāla brokastu deva ir vien 30 gramu, tāpēc sanāk, ka brokastīs saņemsim tikai nedaudz ogļhidrātu. Par laimi, maltītes uzturvērtību papildina piens, piegādājot klāt olbaltumvielas, piena taukus un kalciju. Kopumā klasisko pārslu sastāvs nav slikts, jo tām nav raksturīgs augsts cukura saturu. Problēmas sākas tad, kad vēlamies pārslas ar medu, augļiem, šokolādi un citām garšīgām lietām.

    ! Šķiedrvielu trūkumu varētu kompensēt, pieliekot klāt nedaudz rozīņu, žāvētu aprikožu, kā arī dažas ķirbju un saulespuķu sēkliņas. Tā mēs jaudīgi bagātināsim brokastu pārslas ar šķiedrvielām, vitamīniem un mikroelementiem.

    *Kukurūza nav vienīgais produkts, kas derīgs sauso brokastu gatavošanai. Pārslas ražo arī no auzām, kviešiem, rudziem, rīsiem un pat zirņu miltiem. Lietojot pārslas no pilngraudu produktiem, iegūstam daudz pilnvērtīgākas brokastis. Ko nozīmē jēdziens pilngraudu? Iespējami dažādi grauda apstrādes veidi. Graudam var noņemt apvalku, samalt un iegūt baltus miltus. Taču iespējams graudu samalt ar visu mājiņu, saglabājot tā dabisko uzturvērtību. Graudapvalks satur šķiedrvielas, kas pilda dažādas funkcijas: gan mehāniski darbojas kā zarnu skrubis, veicinot gremošanu, gan aizkavē cukura uzsūkšanos asinīs, kā arī pasargā no 2. tipa cukura diabēta. Tāpēc pilngraudu pārslas būs daudz, daudz vērtīgākas.

    *Atsevišķa kategorija ir brokastu pārslas ar piedevām – kakao, šokolādi, kaltētiem augļiem, cukura pārklājumu, augļu garšu, medu, kanēli. Dažas piedevas tiešām ir pievienotas, savukārt citu mānīga klātbūtne panākta ar krāsvielām un aromatizētājiem.

    ! Pētot iepakojumus, noteikti lasi tālāk par nosaukumu – ja ir pieminēti augļi, tas vēl neko nenozīmē!

    *Vislielākā šādu brokastu pārslu problēma ir mežonīgs un pilnīgi neadekvāts cukura daudzums. Piemēram, medus un riekstu garšas pārslas Nestle Corn Flakes Honey & Nut satur 29,8 gramus papildus pievienotā cukura. Sausās brokastis Dino Honey Pops – veseli 37 grami cukura 100 gramos produkta. Plaukti pilni arī ar precēm, kas tikai attālināti atgādina brokastu pārslas. Piemēram, graudu spilventiņi ar šokolādes pildījumu, kurus paredzēts apliet ar pienu, satur 27–39 gramus cukura. Šis ir tas gadījums, kad konditorejas izstrādājums mēģina imitēt produktu, ko reklamē kā veselīgu.

    ! Neļauj sevi apmānīt – visas sausās brokastis ar piedevām nav nekas cits kā deserts! Tas iederas dzimšanas dienas rītā, nevis ikdienas brokastu rituālā. Cukura daudzums, ko redzam, krietni pārsniedz ieteiktās devas, kas ir tikai 25 grami dienā. Proti, apēdot trešdaļpaku pārslu, esam jau pārsniegušas dienas cukura devu.

    *Pētot sastāvu, redzēsim, ka dažu ārzemju zīmolu sausās brokastis satur papildus pievienotos vitamīnus un minerālvielas. Šī ir visnotaļ izplatīta prakse. Piemēram, mums Latvijā nudien netraucētu bagātināt produktus ar D vitamīnu, jo, kā liecina statistikas dati, 64 procentiem iedzīvotāju esot izteikts tā trūkums. Taču citu vitamīnu pievienošana šķiet lieka un nepamatota. Īpaši, ņemot vērā, ka pastāv risks uzturā vienlaikus lietot vairākus vitaminizētus produktus un vēl kādu aptiekā iegādātu uztura bagātinātāju. Labākajā gadījumā nopirksim sev dārgu urīnu (daļa lieko vitamīnu izvadās ar urīnu), sliktākajā – pārdozēsim tos.

    ! Papildus pievienoto vitamīnu klātbūtni nevajadzētu uzskatīt par priekšrocību produkta izvēlē.

    Īpašais jautājums: Kas ir emulgators sojas lecitīns, kas lasāms brokastu pārslu sastāvā?

    Emulgatori ir pārtikas piedevas, kas produktam ražošanas procesā ļauj izveidot un saglabāt viendabīgu konsistenci. Emulgatori palīdz sajaukt nesajaucamo, piemēram, eļļu un ūdeni. Tu jau zini – ja ūdenim pievieno pāris pilienu eļļas, eļļa peldēs pa virsu. Ar emulgatoru tā nenotiks – būs viendabīgs maisījums! Sojas lecitīnu iegūst no sojas pupiņām. Lecitīns ne tikai palīdz sajaukt nesajaucamo, bet arī veicina to, ka pārslas nesalīp kopā, nelīp pie ražošanas iekārtām un ka tām ir stabila struktūra.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē