• Vai bērnam kaitīgas tikai E vielas?

    Mans Mazais
    7. janvāris, 2013
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Internetā ir pieejami dažādi saraksti, kur uzskaitītas cilvēka veselībai kaitīgās E vielas. Cik tas ir pamatoti? Skaidro uzturzinātnes speciāliste IRINA KARPIKOVA.

    Veselības zinātņu maģistre uzturzinātē, sabiedrības veselības ārste IRINA KARPIKOVA uzskata, ka šādu sarakstu publicēšana ir bezatbildība, jo liek domāt, ka pārtikas piedevas ir visnopietnākā problēma mūsu uzturā. Jā, ir dažādi pētījumi par E vielām, bet ne vienmēr šie fakti ir zinātniski pamatoti.

    Cilvēki produkta marķējumā izmisīgi meklē E vielas, bet tajā pašā laikā nedomā par to, ka pērk savam bērnam ļoti treknus, saldus un kalorijām bagātus produktus, ko lieto uzturā katru dienu. Pārtikas produktu etiķetēs būtu jāpēta ne tikai tur esošās pārtikas piedevas, bet arī uzturvērtība, tauku un cukura daudzums. Skatoties produkta sastāvu, jāpievērš uzmanība, kas ir pirmajā vietā, – tā produktā ir visvairāk. Vēl jāskatās, vai cukura daudzums uzrādīts 100 gramos produkta vai porcijā un cik no ogļhidrātiem ir cukuri.

    Vecākiem vairāk būtu jāuztraucas par to, ka regulāra ļoti treknu un saldu produktu lietošana var būt par cēloni bērnu liekajam svaram, bet nākotnē var veicināt 2. tipa cukura diabēta, sirds un asinsvadu slimību un citu veselības problēmu rašanos. Pārtikas piedevu ietekmi ar šādām problēmām nevar salīdzināt!

    2 komentāri

    dimantameitene
    Reti kurš notic, kad saku, ka ir E burti, kuri nemaz nav kaitīgi, tā pati askorbīnskābe = E300 = C vitamīns. Jo E tiek pozicionēts kā kaut kas ārprātīgi briesmīgs, sabiedrība pat nedomā līdzi, tikai kā aitu bars blēj -E ir slikts, E ir slikts.Prieks, ka par to beidzot tiek runāts.
    IvetaT
    Man arī patīk, ka šī tēma tiek pacelta, jo ar E (kas, ja pareizi atceros, saīsinājumā nozīmē "Edible" - ēdams) var apzīmēt arī sāli un cukuru. Skaidrs, ka starp tiem E ir daudz nevajadzīgu draņķu, bet apgalvojums, ka visi E ir slikti, slikti ir no sērijas - visi vīrieši ir cūkas, un sievietes pie stūres nedrīkst laist.

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē