• Trīs bērnu mamma: Pēc kuņģa samazināšanas operācijas svars saruka no 138 līdz 84 kilogramiem

    Laimīgai mammai
    Arta Lāce
    18. oktobris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: No personiskā arhīva
    Ar dažādām diagnozēm trīs bērnu mamma Katrīna Potrepko ir pazīstama jau kopša skolas vecuma. Taču pēc otrajām dzemdībām, sastopoties ar pēzdzemdību depresiju jau esošajām kaitēm klāt pienāca arī ļoti daudz kilogramu lieko kilogramu. Nelīdzēja ne diētas, ne pulverīši, bet tikai kuņģa samazināšanas operācija.

    «Pēc pirmajām dzemdībām svars burtiski kusa, pēc otrā bērna dzimšanas man bija pēcdzemdību depresija, bet to sapratu tikai vēlāk. Negribēju iet laukā no mājas, līdz ar to arī svars auga, nevis samazinājās, un pēc jaunākā bērna nākšanas pasaulē bija vēl vairāk lieko kilogramu. Un tad vēl hormoni… Lielākais svars bija 138 kilogrami. Man bija kauns iet ārā, likās, ka neesmu pietiekami labs cilvēks pasaulei, jo nācās uzklausīt dažādas pamācības: «Tu tikai neapvainojies, bet tev vajag to un to… Nav jau nemaz tik grūti, saņemies taču! Manas draudzenes draudzene vai paziņa gan nometa svaru…» Kā man justies, dzirdot to vairākas reizes dienā?! Tā veidojas apburtais loks: slīgsti vēl dziļāk depresijā un no mājas izej vēl retāk. Ja man piedāvāja kādas aktivitātes, atteicos, jo likās, ka man nav piemērota apģērba. No sirds priecājos, ja citiem izdodas novājēt, bet es acīmredzot neesmu tik stiprs cilvēks, lai izdarītu to pati. 

    Esmu izmēģinājusi visvisādas diētas. Kad man vēl nebija bērnu, lai mazinātu apetīti, smēķēju. Dzīvojot Londonā, nelegāli pirku no Spānijas ievestu pulverīti, kas bija jāsamaisa ar ūdeni un no rīta tukšā dūšā jāiedzer. Vēlāk sapratu, ka tur nenormālā daudzumā bija zaļā tēja un kofeīns. Pirmās pāris dienas tiešām vairs negribējās ēst, bet arī sirds sāka skriet pārāk ātri. Vēl izmēģināju dažādus novājēšanai paredzētus uztura bagātinātājus, bet sapratu, ka brīnumlīdzekļa nav. Pilnībā atteicos no cukura, bet izturēju tikai pāris mēnešus. Biju aizgājusi pie uztura speciālistes, bet tolaik man likās: «Viņa vispār neko nesaprot – grib, lai ēdu tikai zaļu zāli!» Nelīdzēja arī badošanās un sporta zāle, tāpat akupunktūra neko nedeva, izņemot mazu šoku, jo tika sadurtas mazas adatiņas, ko pēc tam pieslēdza pie elektrības. (Smejas.) Līdzko palaidu grožus vaļīgāk, divpadsmit nomesto kilogramu vietā atpakaļ dabūju četrpadsmit.  

    Kad pērn reimatologs man pateica par sklerodermiju un uzzināju, ka tai ir trīs procentu mirstība, sapratu, ka vairs nevienu dienu neatlikšu konsultāciju par kuņģa samazināšanas operāciju. Varētu domāt, ka trīs procenti nekas nav! Bet ja to pasaka tev…

    Sapratu, ka ļoti, ļoti gribu dzīvot! Man ir mazi bērni, kam vajadzīga mamma.

    Kad pagājušā gada jūnijā piedzima jaunākais dēliņš, uzreiz aizskrēju pie ārsta konsultēties par kuņģa samazināšanu. Viņš teica, ka jānogaida pusgads pēc dzemdībām, kamēr saregulējas hormoni. Ar visām analīzēm, pārbaudēm un konsultācijām operācija izmaksāja gandrīz 5000 eiro. Likās ļoti dārgi, bet vīrs teica, ka tā nav lieta, uz kuru vajadzētu taupīt. Kuņģa samazināšanu veic tad, ja ķermeņa masas indekss pārsniedz 35. Nešaubos, ka būtu cilvēki, kas gribētu samazināt kuņģi arī pie pieciem liekiem kilogramiem. Kad ārsts vaicāja, kad vēlos operāciju, atbildēju: «Vakar! Negribu gaidīt vairs ne dienu!»

    Divu nedēļu laikā tika veiktas visas analīzes un izmeklējumi – vēdera dobuma ultrasonogrāfija, sirds pārbaude ar ultraskaņu, plaušu rentgens, bija arī jārij kobra. Un 26. janvārī sākās mana jaunā dzīve. Nevienā brīdī man nebija šaubu vai baiļu, domāju, ka uz operāciju galda c­ilvēki nomirst krietni retāk nekā uz ielas vai kādā negadījumā. Ierodoties slimnīcā, vienīgais, par ko uztraucos – kā dabūšu mugurā caurspīdīgo agroplēves halātu: «Man taču tas būs par mazu!» Biju tik nobriedusi, ka likās – lai operē kaut bez narkozes. (Smejas.) Tik ļoti man bija apnikusi dzīve, kad kaunies iziet uz ielas! Es gribēju dzīvi baudīt – kā tagad, kad varu uzvilkt kleitu, kas man der un labi izskatās, un justies kā sieviete. Šodien par operāciju liecina tikai mazas rētiņas, seši mazi griezieni kā kaķa skrāpējumi, bet tagad pirmo reizi dzīvē iemīlu savu ķermeni tādu, kāds tas ir. Jā, āda uz vēdera nokarājas, bet beidzot es sev tiešām patīku.»

    Visu Katrīnas Potrepko stāstu lasi Santa+ un žurnālā Ievas Veselība, kas nopērkams visās preses tirdzniecības vietās. 

    • SCORE METODE – aprēķina miokarda jeb sirds muskuļa infarkta, insulta un pēkšņas nāves risku tuvāko 10 gadu laikā. Jautā par to ģimenes ārstam!
    • Trīs bērnu māmiņa KARĪNA POTREPKO atklāj, kā visu dzīvi cīnījusies ar artrītu un lieko svaru, un kādā veidā galu galā zaudējusi 53 liekos kilogramus
    • Kardiologs, aritmologs Dr. med. OSKARS KALĒJS argumentēti izskaidro, kas slimai sirdij ir bīstamāks – kovids vai kovidpote?
    • Lielajā intervijā Bērnu slimnīcas fonda vadītāja LIENE DAMBIŅA atzīst: “Līdzpārdzīvojums ar gadiem nemazinās… Tāpēc vienmēr varam palīdzēt kaut nakts melnumā!”
    • Ginekoloģe Dr. JEĻIZAVETA MURZINA stāsta, ka ar lāzerprocedūru var uzlabot mitrumu un tvirtumu intīmajā vietiņā un atbrīvoties arī no vieglas urīna nesaturēšanas.
    • Kuras ir asinsspiedienam bīstamās zāles? Un cik ļoti asinsspiedienu ceļ kafija? To paskaidro farmaceites Dr. pharm. INGA URTĀNE un IEVA VIRZA.
    • Kuņģa samazināšanas operācija pilnībā izmaiņa vielmaiņu. Ar to var izārstēt arī 2.tipa cukura diabētu, norāda ķirurgs ar vairāk nekā 27 gadu pieredzi Dr. IGORS TROICKIS.
    • Kāds ir jēgpilns kardiotreniņš? Un kāpēc tas nepieciešams arī bērniem un senioriem? To izskaidro sporta ārste Dr. SANDRA ROZENŠTOKA.
    • Neirologs Dr. med. ANDREJS MILLERS brīdina: multiplā skleroze ir visvairāk invalidizējošā neiroloģiskā slimība gados jauniem cilvēkiem! 
    • Kardioloģe, profesore IVETA MINTĀLE atklāj, ka izvēlas ēst bioloģiski un savas uztura piramīdas pamatus būvē no vietējās un sezonālās pārtikas, iekļaujot antioksidantu devu, ko sniedz bioloģiski ražots vīns, olīveļļa un kafija.
    Ievas Veselība nr20

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē