• Svarīgākais par sievišķīgāko un lielāko šūnu – olšūnu

    Slimības
    Sigita Āboltiņa
    22. decembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Vai mums katrai ir limitēts olšūnu skaits? Cik daudz to ir, un vai kādai to ir vairāk? Vai olšūnas var neatgriezeniski sabojāt, piemēram, smēķējot? Meklējam atbildes uz šiem un vēl citiem jautājumiem. Konsultē Dr. med. DACE REZEBERGA, RSU Dzemdniecības un ginekoloģijas katedras vadītāja, galvenā ārste Rīgas Dzemdību namā un galvenā speciāliste RAKUS.

    Mums katrai olnīcās ir īpaši veidojumi, kurus sauc par folikuliem. Šķiet teju neticami, taču pirmie folikulu aizmetņi meitenītei sāk veidoties mammas puncī sešpadsmitajā grūtniecības nedēļā, bet divdesmit nedēļu vecam auglim jau izveidojušies primārie olnīcu un visi sievišķās dzimumsistēmas aizmetņi. Kā saka daktere Dace Rezeberga, ar šo brīdi sākas arī novecošanās process – kādai šūnai ir jāupurē sava dzīvība, lai cita izdzīvotu un funkcionētu pilnvērtīgi.

    Embrionālajā periodā katrai meitenītei ir apmēram septiņi miljoni folikulu, taču sievietes reproduktīvajā vecumā līdz pilnīgai nobriešanai nonāk apmēram 400 folikulu.

    Tātad veselai sievietei olšūnu rezerves ir lielas, un, kā jau nojaut, menopauzes iestāšanās nenozīmē to, ka beigušās olšūnas. Šo procesu regulē ļoti smalks un ārkārtīgi niansēts mehānisms, kurā iesaistītas gan mūsu smadzenes, gan smadzeņu garoza, gan hipotalāms (ķermeņa kontroles centrs), gan hipofīze (izstrādā hormonus), gan citi. Olnīcas ir tikai mērķa orgāns, kas pilda augstāko centru norādījumus.

    Kā veidojas olšūna?

    Olnīcās ir īpaši veidojumi, kurus sauc par folikuliem. Tajos atrodas primārais oocīts, no kura attīstās olšūna. Katra menstruālā cikla laikā nobriešanu uzsāk vairāki folikuli, bet tikai vienā – dominantajā – olšūna nobriest līdz galam un, pietuvojoties olnīcas virsmai, ovulācijas brīdī nonāk vēdera dobumā. Olšūnas, kas cietušas sakāvi, iet bojā, bet varonīgākā tālāk dodas uz vienu vai otru olvadu.

    Olnīcas lielākoties strādā pamīšus – vienu mēnesi viena, otru – otra, taču tikpat labi viena no tām var būt aktīvāka un biežāk uzņemties iniciatīvu.

    Nonākt olvadā olšūnai palīdz olvadu fimbrijas jeb tādi kā kustīgi taustekļi. Starp citu, apaugļošanās notiek jau vēdera dobumā, un tad apaugļotā olšūna tālāk virzās pa olvadu virzienā uz dzemdes dobumu. Olvadā apaugļotās olšūnas virzību veicina skropstiņu epitēlijs, kas maigi glāstošām kustībām mudina atnācēju doties dziļāk dzemdes dobumā, kur tai jāieligzdojas dzemdes gļotādā.

    Lai apaugļotu olšūnu

    Jābūt vismaz 50 tūkstošiem labu, pietiekami kustīgu spermatozoīdu, lai viens no tiem iekļūtu olšūnā. Kāpēc vajag tik daudz? Jo katram spermatozoīdam galvā ir cepurīte, ko sauc par akrosomu. Tā savukārt glabā fermentu, kas spēj izšķīdināt olšūnas apvalku. Tas, protams, nav nekāds švakais, tāpēc spermatozoīdiem jānopūlas vaiga sviedros.

    Ovulācijas laikā mēdz sāpēt vēders…

    …jo vēdera dobumā nokļuvusi asins pilīte. Kā? Ovulācijas brīdī olnīcas virsma ieplīst, lai olšūna nokļūtu vēdera dobumā. Kopā ar to vēdera dobumā var nonākt arī pa kādam asins pilienam. Tā kā asinis ir spēcīgs kairinātājs, daudzas sievietes šo smalko procesu organismā izjūt fiziski – ar sāpēm vēderā.

    Auglis attīstās no apaugļotas olšūnas ar 46 hromosomu komplektu

    Gan vesela olšūna, gan spermatozoīds katrs satur 23 hromosomas. 22 hromosomas sievietei un vīrietim ir vienādas, bet 23. hromosoma sievietēm vienmēr ir x, bet vīrietim – x vai y. Topošā bērniņa dzimums atkarīgs no tā, kuras hromosomas saplūdīs dalīšanās laikā: divas x hromosomas nozīmē, ka būs meitenīte, x un y – puisītis.

    Ja mazliet kavējas mēnešreizes…

    …un tad tomēr sākas, ļoti iespējams, ka tava šā mēneša spēcīgākā olšūna sagaidīja savu princi un tika apaugļota, taču, kā saka Dace Rezeberga, mēs pat iedomāties nespējam, cik daudz slimu grūtniecību katru mēnesi dabiskā ceļā iet bojā. Ja hromosomas nesadalās līdzīgi, veidojas anomālijas, un bieži vien, ja olšūna ģenētiski ir ļoti nepareiza, bojāta, tā nemaz neattīstās tālāk. Vienkārši apaugļotā olšūna pirms ieligzdošanās dzemdē iet bojā ļoti, ļoti agrīnā stadijā.

    Olšūnas ienaidnieki

    Smēķēšana un alkohola pārmērīga lietošana ietekmē folikulu veselību, īpaši ļoti jaunos gados, kad menstruālais cikls vēl tikai veidojas un stabilizējas. Šajā laikā visi centri, kas atbildīgi par dažādu bioloģiski aktīvu vielu producēšanu, ir ārkārtīgi jutīgi pret kaitīgu vielu un aģentu iedarbību, un tas var beigties pat ar neauglību. Lai gan ne smēķēšana, ne alkohols tiešā veidā nesamazina folikulu skaitu olnīcās, izpētīts, ka smēķējošām sievietēm ātrāk iestājas menopauze un bieži vien ir lielākas neauglības problēmas – olnīcu jutība pret to darbību regulējošiem hormoniem nav pietiekama. Ārstējot neauglību smēķējošām sievietēm, nereti nepieciešamas lielākas hormonālo preparātu devas, lai panāktu kaut niecīgāko olnīcu reakciju uz medikamentiem.

    Paliekošu iespaidu uz ģenētisko materiālu var atstāt arī, piemēram, ķīmijterapija vai pārciests kāds cits nopietns ārstēšanās kurss, pat vispārējā narkoze operācijas laikā. Ietekme var būt īslaicīga tikai uz konkrēto briestošo jeb dominanto olšūnu un arī ilgstoša uz visām olšūnām olnīcās.

    Lielā mērā olšūnu labsajūtu ietekmē mūsu ķermeņa temperatūra

    Olšūna drīzāk ir ziemeļniece, tāpēc jau grūtniecības laikā, īpaši pirmajās 12 nedēļās, ir tik ļoti jāuzmanās, lai nepaaugstinātos ķermeņa temperatūra. Arī sauļošanās pludmalē vai solārijā, pirtī iešana un jebkas cits, kas paaugstina kopējo ķermeņa temperatūru, var kaitēt olšūnai attīstīties.

    Pasargāta no norisēm sievietes organismā apaugļota olšūna ir tikai pašā sākumā, kamēr tā vēl nav ieligzdojusies dzemdē, jo tai nav saskares ar mātes asinīm. Taču, piemēram, izsmēķēta cigarete vai citas kaitīgas vielas maina vidi, kurā olšūna atrodas, un tas gan var ietekmēt to, cik veiksmīgi apaugļotā olšūna ieligzdosies.

    Arī olšūnām ir banka

    Ja zini, ka tev paredzēta radikāla ārstēšana, kāda nopietnāka operācija, tā pati ķīmijterapija vai kas cits, kas var atstāt paliekošas sekas uz ģenētisko materiālu, bet nākotnē noteikti vēlies bērniņu, mūsdienās ir risinājums. Sonogrāfijas kontrolē olšūnas nopunktē un tad noglabā speciālā bankā. Kad būsi gatava bērniņa iznēsāšanai, olšūnas var apaugļot ar ārpusķermeņa apaugļošanas metodēm

    Neauglības ārstēšanā nereti veic pārbaudi, ko sauc par preimplantācijas ģenētisko diagnostiku. Tās laikā paņem un izanalizē vienu olšūnu, nosaka, kāds tajā ir hromosomu komplekts. 

    Iepriekš nav iespējams pateikt, vai ārstēšanās atstās kādas negatīvas sekas: vai tā ietekmēs tikai konkrēto olšūnu, kas esošajā ciklā aktīvi dalās, vai kaitnieki tiks arī līdz snaudošajiem folikuliem.

    Ziedot olšūnu

    Par olšūnu donori var kļūt jebkura sieviete, kura sevī jūt vēlmi palīdzēt piepildīt kādas citas ģimenes sapni par mazuli. No visām ārpusķermeņa apaugļošanas procedūrām apmēram 5% gadījumu nepieciešams izmantot donoru olšūnas. 

    Donorei jābūt fiziski, garīgi un reproduktīvi veselai vecumā no 18 līdz 35 gadiem, bez kaitīgiem ieradumiem un vēlams, ka pašai ir vismaz viens bērns.

    Sievietei, kura pieņēmusi lēmumu kļūt par olšūnu donori, jāpiesakās uz vizīti pie ārsta kādā no reproduktīvās medicīnas centriem. Katra donore var palīdzēt piedzimt ne vairāk kā trim mazuļiem. Tas var notikt vienā un tajā pašā, vai arī dažādās ģimenēs.

    «Mēs, ārsti, ļoti vēlētos, lai to sieviešu skaits, kas vēlētos ziedot savas olšūnas, pieaugtu un tās pietiktu visiem pāriem, kas to gaida,» cerību pauž reproduktīvās medicīnas centra Embrions vadītāja Ginta Treija. «Olšūnu ziedošana ir augstākās cēlsirdības un cilvēciskās empātijas pierādījums.»

     

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē