Saldējums – tā ir laime!

Pašu rokām
Laura Ikauniece
23. jūnijs
Komentēt

Drukāt

Saglabāt

Foto: Freepik
Uz terases izkaram šūpuļtīklus un svinam vasaru. Uz galda, saprotams, jābūt vismaz pāris veidu paštaisīta saldējuma! Lūk, divas receptes iedvesmai un idejas spirdzinošām radošām aktivitātēm!

Spirgtais citronu saldējums

Vajadzēs

  • 250 ml piena
  • 6 olu dzeltenumus
  • 120 ml saldā krējuma
  • 2 ēdamkarotes citronu sulas
  • miziņu no 3 citroniem
  • 100 g cukura

Foto: Matīss Markovskis

Kas jādara?

Pienu lej katliņā un karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Saputo olu dzeltenumus ar cukuru un lēnām lej karstajā pienā, visu nemitīgi maisot, lai masu nesarauj kunkuļos. Kad piena olu masa sabiezējusi, tai ļauj atdzist. Saputo saldo krējumu ar cukuru. Putukrējumu iemaisa olu – piena masā, pievieno arī citrona sulu un citronu miziņas. Ja nepieciešams, pievieno vēl mazliet cukura saldumam. Tad masu pārlej traukā un liek saldētavā. Ik pēc pusstundas apmaisa, līdz saldējums gatavs.

Mango, zemeņu un melleņu sorberts

Vajadzēs

1 gatavu mango

200 g svaigu vai saldētu melleņu

100 g zemeņu

tējkaroti vaniļas cukura

2 ēdamkarotes baltā cukura

citrona sulu

Foto: Matīss Markovskis

Kas jādara?

Nomizo mango, sagriež to gabaliņos, pievieno cukuru, citrona sulu un visu sablendē viendabīgā masā. Atsevišķi sablendē mellenes, kam pievienots vaniļas cukurs, un atsevišķi blendē arī zemenes. Visas trīs  masas pamīšus pilda saldējuma trauciņos (tie nopērkami lielveikalos) un liek saldētavā, lai sastingst.

Garšīgi dauzāmies!

Siltā laikā var atļauties dažas garšīgas rotaļas ar ledu un aukstumu. Bērniem patīk iesaistīties, gatavojot šos brīnumus.

  • Ledus herbārijs. Ledus saldējamos trauciņos liekam pļavā saplūktus ziediņus, pārlejam ar vēsu ūdeni un – saldētavā iekšā! Ar ledus kubiņiem gan priecējam acis, gan reizēm atvēsinām limonādi.

Foto: Matīss Markovskis

  • Granātābola ledenes. Sasaldējam granātābolu sēkliņas un karstā dienā baudām tās kā saujiņu veselīgu ledeņu.
  • Augļu tūtas. Vafeļu glāzītēs bērniem piedāvāju šķēlītēs sagrieztus svaigus augļus un ogas. Bērni ir estēti, un skaisti noformēta augļu buķete vienmēr garšo daudz labāk.

Foto: Matīss Markovskis

  • Saldējums no vienas sastāvdaļas. Bērniem pa spēkam to pagatavot: sablendē kivi, salej biezeni plastmasas glāzītēs, katrā pa vidu ieliekot kociņu, sasaldē un pēc tam izņem no trauka. Ņammmī!

Uz veselību!

Mākslīgas krāsvielas, aromatizētāji, pārmērīgi liels cukura daudzums un piena tauki – sliktās vielas, kas veikalā pirktu saldējumu neļauj ierindot veselīgāko produktu sastāvā. Sevišķi svarīgi, lai saldējums nesaturētu transtaukskābes. Tomēr, ja saldējumu gatavo mājās, mammai ir iespēja saldo krējumu aizstāt ar pienu, gatavot sorbertu no svaigiem sezonas augļiem un ogām, pievienojot tikai mazliet vai nemaz cukura – tas būs veselīgs našķis karstai dienai. Galu galā visi saldējumi kā viens izraisa ēdāja organismā laimes hormona endorfīna salūtu!

Interesanti

  • Havaju salās ir augs, kura augļus dēvē par saldējuma pupām. Tās patiešām garšojot pēc īsta vaniļas saldējuma.
  • Viens no visneparastākajiem saldējumiem, kāds jebkad pagatavots, ir saldējums ar hotdoga garšu. Receptes autors dzīvo Arizonas štatā ASV.
  • Aleksandram Lielajam viens no iecienītākajiem ēdieniem bija sniegs, kas pārliets ar nektāru un medu. Iespējams tāpēc vēlāk izgudroja saldējumu.
  • Bijušais ASV prezidents Ronalds Reigans jūliju pasludinājis par saldējuma mēnesi.
  • Izcilais ārsts Hipokrāts reiz ieteica saldējumu ēst veselības uzlabošanas nolūkos.

 

Lasi citur

0 komentāri

Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

Pievienot komentāru

Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

 

Noderīgi un interesanti

Veselība

Privātā Dzīve

Mans Mazais

Astes

AutoBild.lv

Māja

Receptes

Dārzs

Santa+