• Piesardzības pasākumi, lai pasargātu savu bērnu no sliktās saules!

    Bērns
    Madara Ozoliņa
    Madara Ozoliņa
    26. jūlijs, 2022
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Unsplash
    Iestājoties siltam laikam, ārā gribas uzturēties arvien vairāk, taču jāatceras, ka spožā saule ne tikai silda, bet arī var kaitēt. Kādi piesardzības pasākumi jāveic, lai izvairītos no bērna ādas apdegšanas saulē? Konsultē Elīza Sālījuma, dermatoloģe, Dr. Valeines klīnikā un Dermotoloģijas klīnikā.

    Zīdaiņu āda ir īpaši jutīga

    Jaundzimušajiem un mazuļiem līdz sešu mēnešu vecumam saules aizsargkrēmu lietošana nav ieteicama – tik mazi bērni jāsargā no saules, nodrošinot viņiem iespēju atrasties ēnā. Dermatoloģe Elīza Sālījuma skaidro: «Dzīves pirmajos mēnešos mazuļu āda ir daudz jutīgāka pret saules stariem nekā lielākiem bērniem vai pieaugušajiem. Zīdaiņu āda nesatur daudz melanīna, kas ir nepieciešams saules aizsardzībai. Ja nav pieejama ēna, tā jārada pašiem – ar saulessargu, nojumi vai ratu saulessargu. Mazulim jāvelk viegls apģērbs garām piedurknēm un starām, lai maksimāli nosegtu ādu. Saules cepure platām malām nosegs seju, kaklu un ausis.» Dermatoloģe arī atgādina, ka pastaigas ar bērniem ieteicams plānot pirms plkst. 10.00 un pēc plkst. 16.00, lai neuzturētos ārā laikā, kad saules stari ir visintensīvākie.

    Aizsargkrēms jālieto pareizi

    Ja tomēr nav pieejama ēna un atbilstošs apģērbs, ir pieļaujama saules aizsargkrēma lietošana uz atsegtajām zonām. Taču, tiklīdz bērns vairs neatrodas saulē, aizsargkrēmu vajag nomazgāt. Būtiski ir bērniem mācīt rūpēties par ādas aizsardzību no saules jau kopš bērnības, lai pieaugot šīs darbības uztvertu kā pašas par sevi saprotamas, pasargātu sevi no ļaundabīga ādas audzēja attīstības un palīdzētu izvairīties no sāpīgiem apdegumiem, kā arī priekšlaicīgas ādas novecošanas.

    Saules aizsargkrēmi satur vielas, kas uzsūc vai atstaro kaitīgos ultravioletos starus. Lai to iedarbība būtu efektīva, liela nozīme ir krēma izvēlei un pareizai lietošanai: «Ir jābūt plaša spektra saules aizsargkrēmam, kas nozīmē, ka tam jāsniedz aizsardzība gan pret UVB, gan UVA stariem. Jāpievērš uzmanība SPF faktoram, kas norāda aizsardzības līmeni pret UVB starojumu. Piemēram, SPF 30 pasargā no 97% UVB staru, tādēļ rekomendē izvēlēties aizsargkrēmu ar SPF 30 un augstāk. Ieteicams izvēlēties tieši bērniem paredzētu krēmu, jo tie ir īpaši radīti bērnu jutīgajai ādai. Pirms sāk lietot konkrēto aizsargkrēmu, to pavisam nedaudz vajadzētu uzklāt uz bērna apakšdelma, lai pavērotu, vai nerodas kairinājums. Aizsargkrēms jāklāj 15–20 minūtes pirms došanās ārā, uz visām ķermeņa daļām, neaizmirstot arī par degunu un ausīm. Lūpas var pasargāt lūpu balzams ar SPF 30 vai augstāk.» Speciāliste uzsver, ka papildus saules aizsargkrēma lietošanai bērniem ieteicams uzturēties ēnā, jānēsā ķermeni nosedzošs apģērbs, cepure un saulesbrilles. Aizsargkrēma atjaunošana jāveic ik pēc divām stundām vai saskaņā ar norādēm uz iepakojuma. Arī pēc peldes, kad āda nosusināta ar dvieli, krēms jāuzklāj atkārtoti.

    «Ir pieejami arī aizsargkrēmi, kurus var lietot uz mitras ādas, kur tie saglabājas noteiktu laiku (40–80 minūtes). Tomēr jāatceras, ka krēmi nav pilnībā ūdensnoturīgi. Sviedri un ūdens noskalo aizsargkrēmu no ādas, tādēļ tas jāatjauno. Īpaša uzmanība jāpievērš saules aizsargkrēma uzklāšanai smilšu, ūdens, arī sniega tuvumā, jo šīs virsmas atstaro saules starus un paaugstina saules apdeguma iespēju,» norāda dermatoloģe, atgādinot, ka arī mākoņainās dienās jālieto saules aizsargkrēms, jo 80% kaitīgā ultravioletā starojuma izkļūst cauri mākoņiem.

    Ja tomēr gadījies apdegt

    Pat visrūpīgākie vecāki ne vienmēr spēj pamanīt mirkli, kad bērna āda saules staros ir apdegusi. Saules apdeguma gadījumā āda ir apsārtusi, pietūkusi, sāpīga un karsta. Mazi bērniņi var kļūt apātiski un ļoti saguruši. «Ja tā ir noticis, bērns jānogādā ēnainā vietā vai telpās. Sāpes var mazināt atvēsinošas kompreses vai vēsa duša. Mazināt diskomfortu var arī ar mitrinošiem, dziedējošiem līdzekļiem, kas satur, piemēram, alveju vai dekspantenolu. Noteikti nevajadzētu izmantot krējumu. Ja uz ādas parādās ar šķidrumu pildīti pūslīši, tos nedrīkst pārdurt,» stāsta dermatoloģe. Apdeguma gadījumā bērnam papildus jādod ūdens, zīdaiņi biežāk jāliek pie krūts. Ja ir izteiktas sāpes, var lietot ibuprofēnu saturošus medikamentus. Ja ir plašs saules apdegums, lielā skaitā pūšļi vai pievienojas drudzis, drebuļi, vājums, galvas sāpes, slikta dūša, vemšana – noteikti jāsazinās ar bērna ārstu!

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē