• Pētījums: Rotaļāšanās ar lellēm palīdz attīstīt empātiju un sociālās prasmes

    Bērna attīstība
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    25. marts, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kārdifas Universitātes un rotaļlietu ražotāja Mattel kopīgais pētījums ilga 18 mēnešus. Pārbaudot smadzeņu aktivitāti 33 bērniem vecumā no četriem līdz astoņiem gadiem, kamēr viņi spēlējās ar vairākām lellēm, tika atklāts, ka rotaļāšanās laikā bērniem aktivizējas deniņu daivas augšējā kroka (pSTS), smadzeņu reģions, ko saista ar sociālās informācijas apstrādi, piemēram, empātiju, arī brīžos, kad bērns spēlējas vienatnē. Ieguvumus, ko sniedz rotaļāšanās ar lellēm vienatnē, novēroja gan zēniem, gan meitenēm.

    Bērnu rotaļas sadalīja dažādos posmos, lai zinātnieku komanda atsevišķi novērtētu smadzeņu aktivitāti, ko izraisa katrs rotaļāšanās veids: 

    • spēlēšanās ar lellēm vienatnē; 
    • spēlēšanās ar lellēm kopā ar citu personu (palīgu pētnieciskajā darbā);
    • spēļu spēlēšana planšetē vienatnē;
    • spēļu spēlēšana planšetē kopā ar citu personu (palīgu pētnieciskajā darbā).

    Izmantoto leļļu vidū bija plašs leļļu un rotaļu komplektu klāsts, savukārt planšetē tika spēlētas spēles, kas ļauj bērniem radoši rotaļāties (nevis spēles, kas balstītas noteikumos vai orientētas uz mērķi), lai nodrošinātu pieredzi, kas līdzīga rotaļām ar lellēm.

    Pētījuma rezultāti rāda, ka, vienatnē spēlējoties ar lellēm, bērniem novērojama tikpat liela pSTS līmeņu aktivizācija, kā spēlējoties ar citiem.

    Cits atklājums parādīja, ka, vienatnē spēlējot spēles planšetē, bērniem novērojama daudz mazāka pSTS aktivizācija, pat gadījumos, kad spēles ietvēra būtiskus radošos elementus.

    Kārdifas Universitātes jaunākie zinātniskie atklājumi ir pārsteidzoši un tik atbilstoši laikam, kurā dzīvojam, ņemot vērā ierobežoto sociālo mijiedarbību, ko piedzīvo mūsu bērni. Ir pierādīts, ka bērniem, kas agrīnā vecumā attīsta empātiju un sociālās prasmes, ir labākas atzīmes, viņi arī vairāk iestāsies un aizstāvēs bērnus, kam tiek darīts pāri, un centīsies iesaistīties un atrisināt konfliktu. Izpratne par to, ka bērni var attīstīt šīs prasmes, rotaļājoties ar lellēm, ir vērā ņemams un noderīgs palīglīdzeklis vecākiem.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē