• Palīgā! Zīdīšana sāp.

    Mazulis
    Elīna Kondrāte
    16. jūlijs, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Jutīgi, saplaisājuši vai pat sāpīgi krūšgali, uzsākot mazuļa zīdīšanu, ir ļoti nepatīkama problēma, ar ko sastopas daudzas jaunās māmiņas. Kādēļ zīdīšana sāp un kā pareizi kopt sāpīgus krūšgalus, skaidro zīdīšanas konsultante Sandra Lase.

    Uzsākot zīdīšanu, sievietes krūšgaliem ir ievērojami lielāka slodze, tāpēc tie var kļūt jutīgi vai pat sāpīgi. Šādos gadījumos mammas itin bieži no apkārtējiem saņem padomus, ka ir jāturpina zīdīt un gan jau sāpes ar laiku pāries. Dažkārt tā tiešām notiek – mamma un mazulis viens otram labāk pielāgojas un izveidojas pareizs krūts satvēriens zīdīšanas laikā. Tomēr ir mammas, kam sāpes nepāriet – krūšgalus klāj kreveles, plaisas, tie ir iekaisuši, asiņaini – un bērna zīdīšana ir neizturami sāpīga. Sandra Lase skaidro, ka zīdīšanai nav jābūt sāpīgai un bieži pietiek tikai ar nelielām izmaiņām, lai tā kļūtu patīkama gan mazulim, gan mammai.

    Kāpēc zīdīšana sāp?

    «Pirmajās dienās pēc mazuļa piedzimšanas var būt, ka, bērniņam satverot krūti, mammai pirmās 30 sekundes ir nepatīkamas sajūtas. Taču, kad mazulis krūti atlaiž vai nav pie tās pielikts, mamma sāpes vairs nejūt. Tas ir pielāgošanās laiks. Ja krūtsgals ir vesels, nav saberzumi vai kreveles, to var uzskatīt par normu. Taču sāpēm jābūt ciešamām, nevis tādām, ka mamma no sāpēm teju palecas.» Ja sāpes nepāriet arī tad, kad bērns krūti atlaiž vai kad netiek zīdīts, noteikti jāmeklē sāpju cēlonis. Uz krūšgaliem nevajadzētu parādīties plaisām vai pušumiem.

    Atsevišķos gadījumos krūšgalu veselību var ietekmēt dažādas infekcijas slimības, piemēram, sēnīšu vai bakteriāla infekcija, ādas problēmas (psoriāze, ekzēma, dermatīts, alerģija), ar ko slimo mamma.

    «Slimojot ar infekcijas slimībām, krūšgali var nedzīt ļoti ilgu laiku. Tie var būt rozā krāsā, sāpīgi un niezēt. Sieviete var just arī durošas sāpes krūtīs. Taču patieso iemeslu var noskaidrot tikai pie dermatologa.» Ja mamma ir vesela, galvenais iemesls krūšgalu sāpēm ir nepareizs krūts satvēriens. «Pareizs satvēriens ir tad, ja krūtsgals mazuļa mutē atrodas pie mīkstajām aukslējām, kur ir mēle, mīkstie audi un nav nekas, kas varētu traumēt krūtsgalu. Ja bērns to satver pareizi, arī atlaižot krūtsgalam saglabāsies apaļa forma. Savukārt, ja mazulis krūti satver nepareizi jeb krūtsgals mazuļa mutē vairāk atrodas pie cietajām aukslējām un atlaižot tas izskatās plakans, nozīsts, dažreiz pat ar asu malu, tas nozīmē, ka satvēriens ir par seklu. Bērns žļembā krūtsgalu starp smaganām – ne vien mammai tas sāpēs, bet arī mazulis slikti izēdīs pienu.» Ar nepareizu satvērienu krūtsgalu var traumēt pat līdz asinīm un pamatīgām plaisām.

    Pieliec pie krūts pareizi!

    Ērtāko zīdīšanas pozu katra mamma kopā ar bērniņu piemeklēs pati, taču pareizā pozīcija, kā mazulim jāsatver krūtsgals, visiem ir viena – ar skatienu uz augšu. «Jebkurā zīdīšanas pozā bērnam jābūt novietotam tā, lai galviņa būtu uz augšu. Šādi mazulis varēs plaši atvērt mutīti, satvert lielu daļu krūts areolas un krūtsgals būs dziļi iekšā mazuļa mutē.» Ja bērniņa galva būs noliekta uz leju, sānu vai mazulim būs neērti, viņam būs grūti pavērt muti, norīt pienu un brīvi elpot. Jaundzimušais pats vēl nevar ērti iekārtoties pie krūts, tāpēc ir ļoti svarīgi, ka to izdara mamma. Reizēm pareizs krūts satvēriens neizdodas, jo mazulim ir asimetrisks kakla muskuļu tonuss. Tad ieteicams konsultēties ar fizioterapeitu vai osteopātu. 

    Cik ilgi dzīst krūtis?

    «Ja mamma ir vesela un krūšgali nav ļoti traumēti, jau koriģējot tikai satvērienu vien, tiem vajadzētu sadzīt pāris dienu laikā.» Ja plaisas krūšgalos ir lielas vai dziļas, ir izveidojušās kreveles un saberzumi, iespējams, mazuli uz kādu laiku pie krūts nevarēs likt un piens būs jāatslauc. To labāk darīt ar roku, jo piena pumpis traumēto krūti, iespējams, ievainos vēl vairāk. Ir mazuļi, kuri no pudeles ēst negribēs vai arī, tieši otrādi, pēc pudeles vairs negribēs zīst krūti. Tāpēc šādos gadījumos ieteicams aprunāties ar zīdīšanas konsultantu vai zinošu ģimenes ārstu. Ja, pamainot krūts satvērienu, sāpes pierimst, taču krūts aizvien asiņo, bērnu drīkst likt pie krūts. «Neliels asiņu daudzums nekaitēs. Iespējams, ka bērna kaka būs melnā krāsā vai asinis kopā ar pienu tiks atgrūstas, bet par to nevajag satraukties,» norāda Sandra Lase.

    Ja kaut kas tiek mainīts – izlabots krūts satvēriens, lietota ziede vai kas cits –, uzlabojumiem jābūt piecu dienu laikā.

    Ja uzlabojumu nav, jāturpina meklēt iemeslus, – vēlreiz jāpārbauda, vai satvēriens zīdīšanas laikā patiešām ir pareizs, jāpārliecinās, vai mamma neslimo ar kādu infekcijas slimību.

    Kas var palīdzēt?

    Ja krūts satvēriens ir nepareizs, brīnumziedes, kas uzreiz noņems sāpes, nebūs. Taču speciālās krūšgalus kopjošās ziedes būs labs līdzeklis atlabšanas periodā. Ziede krūtsgala ādu pārklāj ar aizsargslāni, kas elpo un mitrina, padarot to elastīgu, līdz ar to mazāk ievainojumu. Ja krūtsgala āda būs sausa, tā vairāk plaisās un būs viegli traumējama. Ziede plānā kārtiņā jāuzklāj uzreiz pēc zīdīšanas un pirms nākamās zīdīšanas nav jānomazgā. Ja krūšgali ir veseli, profilaksei ziedes nav jālieto. Nepiemērotas ziedes un eļļas var būt kaitīgas bērniņam.

    Par saudzējošām uzskata ziedes, kuru sastāvā ir lanolīns. «Šī viela ir ļoti līdzīga tai, ko izstrādā mūsu āda sevis aizsargāšanai. Lanolīns ir dabīgs un nodrošina, lai neveidojas kreveles, kā arī veicina audu ātrāku reģenerāciju un dzīšanas procesus.» Ja ir kreveles, brūces dzīs ilgāk un sāpīgāk. Krūšgalu sadziedēšanai var palīdzēt arī speciālas kompreses, kuru iedarbība ir līdzīga kā ziedēm. Arī mammas piens var noderēt kā profilaktisks līdzeklis, ko uzspiest uz krūtsgala. Tas labi mitrina un dezinficē. Tomēr, ja sāpes radušās no plaisām, ar krūts pienu vien būs par maz.

    Uzmanīgam jābūt ar tautas medicīnas metodēm, kas biežāk ir piemērotas tieši sāpošām krūtīm, nevis krūšgaliem.

    Vai palīdzēs krūšgalu uzmavas?

    Ja zīdīšana rada sāpes, reizēm iesaka lietot speciālas krūšgalu uzmavas, kas izgatavotas no silikona. «Uzmavas varētu noderēt, ja sievietes krūšgali ir ļoti ievilkti uz iekšu. Taču arī šādos gadījumos, akurāti uzspiežot, krūtsgals izlien uz āru un, mazulim zīžot, ieņem pareizu formu. To nav iespējams izdarīt tikai ļoti retos gadījumos,» skaidro zīdīšanas konsultante. Lietojot krūšgalu uzmavas, pastāv vairāki riski, kas var ietekmēt to, cik veiksmīgi norisināsies turpmākā zīdīšana. Piemēram, kad bērns zīž ar uzmavu, veidojas satvēriens, kā zīžot pudeli vai knupi (bērna mute nav plati atvērta). Tāpēc pastāv risks, ka, uzmavu noņemot, veidosies nepareizs krūts satvēriens. «Pareizs satvēriens bērnam nav reflekss, bet iemaņa, tāpēc ir ļoti svarīgi mazulim to iemācīt!»

    Lietojot uzmavu, krūts tiek mazāk stimulēta, taču tieši stimulācija aktivizē prolaktīna izdalīšanos, kas veicina piena rašanos. Ir arī iespēja, ka caur uzmavu mazulis sliktāk izēd pienu.

    Ja uzmavu tomēr ieplānots lietot, svarīgi tās izmēru izvēlēties nevis pēc bērna vecuma, bet krūts lieluma. «Citreiz mamma izmanto mazākā izmēra uzmavas, domājot, ka tikko dzimušam mazulim būs vieglāk zīst, taču krūtsgals ir lielāks un, uzliekot uzmavu, tiek saspiests un traumēts, tāpēc zīdīšana kļūst vēl sāpīgāka un piens labi netek laukā. Krūšgalu uzmavas noteikti nevajadzētu lietot kā atsāpināšanas līdzekli – jā, sāpes uz īsu brīdi noņems, taču problēma netiek risināta!»

    Zīdīšanu kontrolē mamma

    Biežāk krūšgali ir jutīgi vai sāpīgi, tieši uzsākot zīdīšanu, bet dažkārt mammas par jutīgiem krūšgaliem sūdzas arī tad, kad mazais ir nedaudz paaudzies. «Sākumā bijis ļoti labs krūts satvēriens, taču, bērnam augot, viņš pēkšņi sāk zīst tikai pašu krūts galiņu. Lielāki bērni barošanas laikā, izdzirdot kādu interesantu skaņu, mēdz pagriezt galvu, krūtsgalu neatlaižot, un mammai tas var būt ļoti sāpīgi. Tāpēc tieši mammai ir vadošā loma zīdīšanā. Viņa ir krūšu saimniece un regulē, kādā pozā bērns zīž krūti un to, lai bērns krūti nerausta,» uzver zīdīšanas konsultante Sanda Lase. Krūts satvēriena problēmas var rasties arī tad, ja mammai sākumā bijis ļoti daudz piena un mazulis vienmēr paēdis ātri, tādējādi nav bijusi vajadzība vai laiks domāt par pareizu satvērienu. Taču brīdī, kad laktācija ir nostabilizējusies un piens vairs neplūst straumēm, zīšanai ir jāpieliek mazliet lielākas pūles un mazulim jāmācās pareizs satvēriens, lai netraumētu krūšgalus.

    Sāpes nevajag paciest

    «Kad krūtis ir traumētas vai iekaist, samazinās arī piena daudzums. Plaisiņas uz krūtīm ir kā atvērti vārti infekcijām. Ja krūšgali nepārtraukti ir saplaisājuši, ļoti viegli var iedzīvoties mastītā vai strutainā iekaisumā, tādēļ šādas problēmas noteikti nedrīkst ielaist,» uzsver Sandra Lase. «Katrai mammai ir atšķirīgs sāpju slieksnis. Turklāt, ja sieviete uzsākusi zīdīt mazuli pirmo reizi, viņa ne vienmēr spēj novērtēt, vai satvēriens ir pareizs, vai krūts traumēta tikai mazliet vai ir laiks vērsties pēc palīdzības. Tādēļ, ja ir nepatīkamas sajūtas, iesaku vērsties pie zīdīšanas konsultantes, kas palīdzēs noskaidrot sāpju iemeslu un novērst sāpes zīdīšanas laikā.»

    Kā novērst un mazināt nepatīkamās sajūtas?

    • Noskaidro sāpju cēloni. Lai meklētu risinājumu, tas ir jāzina.
    • Pārbaudi krūts satvērienu. Tikai pareizi satverot krūti, mazulis netraumēs krūtsgalu un varēs kārtīgi paēst. Viens no paņēmieniem, kā pārbaudīt, vai mazulim pie krūts ir ērti zīst, – mammai pašai šādā pozā pamēģināt padzerties no glāzes.
    • Ērta zīdīšanas poza mammai un mazulim. Lai bērniņu ērti iekārtotu pie krūts, mammai jāpadomā arī par to, kā pati jutīsies ērti un varēs atslābināties. Poza, kas būs ērta abiem, ir tā sauktā bioloģiskā poza, kad mazulis guļ mammai uz vēdera. Šādi jaundzimušajam ieslēdzas meklēšanas reflekss, viņš kļūst ļoti koordinēts. Balstās uz kājām un rokām, ceļ galviņu uz augšu un pats ērti iekārtojas. Šī zīdīšanas poza būs piemērota arī mammām, kam pēc dzemdībām ir grūti sēdēt.
    • Kopjošas ziedes. Lanolīna ziede mitrinās krūšgalu ādu un būs labs palīgs atlabšanas laikā.
    • Gaisa peldes. Lai krūtis neiekaistu un ātrāk sadzītu, tām ir jāelpo. Gaisa peldes īpaši svarīgas tām, kuras lieto krūštura ieliktnīšus, taču maina tos reti, jo salda un mitra vide ir kā radīta, lai rastos sēnīšu infekcijas.
    • Kokvilnas apakšveļa un brīvs apģērbs. Izvēlies dabiska materiāla apakšveļu un apģērbu – tas ļaus krūtīm elpot.

    Zināji?

    Bērnam zīšanu var traucēt augšlūpas un zemmēles saitīte. Lai cik pareizi mamma censtos likt mazuli pie krūts, viņš tāpat nespēs satvert krūti pareizi un turpinās traumēt krūtsgalu. Šo īpatnību dažkārt var pamanīt vecāki paši, bet dažreiz to var konstatēt tikai ārsts vai krūts barošanas speciālists. Laikus pamanot un veicot nelielu ķirurģisku iejaukšanos, saitītes iegriešana aiztaupīs runas problēmas un sakodiena nepilnības.

    Lai ātrāk sadzīst!

    Purelan 100 ziede

    Sastāvā 100% attīrīts lanolīns bez piedevām un konservantiem. Ziede nomierina un atjauno sausu un sāpīgu krūšgalu gļotādu. Var izmantot arī mazuļu ādas apsārtuma samazināšanai, kas radies no autiņbiksīšu nēsāšanas.

    8,79 eiro*, Apotheka

    Mommy Care Lanolin ziede krūšgalu kopšanai

    Sastāvā 100% attīrīts medicīnisks lanolīns. Mazina kairinājumu, ko izraisa ieplaisājuši un iekaisuši krūšgali. Ziedi uzklāj pēc katras zīdīšanas un pirms mazgāšanās, lai pasargātu krūšgalus no ūdens sausinošā efekta.

    5,99 eiro*, babystore.lv

    Bepanthen ziede

    Piemērota zīdīšanas periodā krūts dziedzeru regulārai aprūpei un saplaisājušu krūšgalu ārstēšanai. Noderēs arī zīdaiņa ādas kopšanā – uzklāj kā aizsargslāni pret autiņu radītu mitrumu, izsitumiem, nobrāztas un apsārtušas ādas ārstēšanai. Pēc nepieciešamības ziedi uzklāj vienu vai vairākas reizes dienā.

    5,13 eiro*, medikaments.lv

    Maria Nipple Cream krēms krūšgaliem

    Sastāvā aktīvās vielas – lanolīns un tokoferols. Nomierina un aizsargā saplaisājušus krūšgalus grūtniecības un laktācijas laikā. Pēc zīdīšanas saudzīgi uzklāj krēmu uz krūšgaliem. Pirms bērna ēdināšanas no krūts krēms nav jānotīra.

    7,43 eiro*, Mēness aptieka

    Multi-Mam kompreses intensīvai krūšgalu ārstēšanai

    Mazina krūšgalu sāpes, novērš infekcijas (mastīta) veidošanos, veicina dzīšanas procesu. Ietiecams lietot pēc zīdīšanas. Vēlamais laiks kompresei ir 30 minūtes, bet ne mazāk par 10 minūtēm un ilgāk par stundu. Iepakojumā 12 kompreses.

    9,38 eiro*, internetaptieka.lv

    * Cenas ir aptuvenas, katrā tirdzniecības vietā tās var atšķirties.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē