• Mammas pieredze: Auduma autiņi vai vienreizlietojamās autiņbiksītes?

    Mans Mazais
    Ilze Lipska
    30. jūnijs, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Tas ir pilnīgi dabiski, ka tajā brīdī, kad ģimenē gaidāms bērniņš, vecāki pastiprināti domā par to, kādā tad tieši pasaulē bērnam būs jādzīvo. Un, protams, gribas sniegt viņam pašu labāko. Viena no dilemmām, kas nomoka daudzu vecāku prātus: vienreizlietojamās autiņbiksītes vai auduma autiņi – ko izvēlēties? Četru bērnu mamma Ilze Lipska dalās savā pieredzē.

    Vai spējat iedomāties, kādos tempos pieaug atkritumu kalni? Un cik daudz kokiem jāiet bojā, lai šis kalns kļūtu lielāks? Cik daudz autiņbiksītes nonāk miskastē puslietotas vai tikpat kā nelietotas (bieži bērniņš pakakā tieši tad, kad tikko uzvilktas jaunas, bet tādā taču neļausi dzīvoties)? Lai autiņbiksītes sadalītos, nepieciešami 250 līdz pat 500 gadi. Mūsu mazmazmazmazmazmazbērniem jau būs bērni, bet šodien izlietotie pamperi varbūt pat vēl nebūs sadalījušies.

    Manuprāt, atkritumu samazināšanai būtu jābūt vienam no galvenajiem plusiem, lai izvēlētos auduma autiņus. 

    Tagad kārta jautāt – vai tad auduma autiņu mazgāšana tiešām ir zaļāka? Resursu taču nepieciešams vairāk. Bet atbilde ir – JĀ, ir zaļāka. Elektrība un ūdens nav tie resursi, kas tuvākajā laikā varētu izbeigties un ar ko varētu attaisnot lielāku atkritumu kaudzes nepieciešamību, bet pie ikdienas tēriņiem papildu mazgāšanas reizes savu pienesumu dod pavisam nedaudz, rupji rēķinot, viena mazgāšanas reize 40 grādu režīmā atkarībā no veļasmašīnas modeļa izmaksā 10–15 centus (elektrība) + ūdens, kura izmaksas arī ir ļoti svārstīgas. Kopumā rēķinot, viena mazgāšanas reize izmaksā 15–75 centus. Kopš mūsu ģimenē ienāca trešais bērniņš, drēbes nemazgājam biežāk, atšķirību var sajust tikai tad, ja ģimenē līdz šim bērnu nav bijis.

    Un, kas ne mazāk svarīgi, ir statistikas dati, kas parāda – tas ūdens un elektrības patēriņš, kas vajadzīgs mājsaimniecībām, mazgājot auduma autiņus, ir mazāks nekā tas, kas nepieciešams, lai saražotu vienreizlietojamās autiņbiksītes. 

    Fakti par vienreizlietojamajām autiņbiksītēm

    • Vienreizlietojamās autiņbiksītes var saturēt dioksīnu, kas radies papīra balināšanas procesā un ir iekļauts kancerogēno vielu sarakstā. 
    • Vienreizlietojamās autiņbiksītes sairstot izdala toksiskas gāzes un kancerogēnas vielas. 
    • Nātrija poliakrilāts – viela, kas pārvērš mitrumu želejā un ko aizliedza izmantot tamponos, jo tā veicina toksiskā šoka sindromu, bet nav neviena pētījuma, kā šī viela ietekmē mazuļa dzimumorgānus, kas ar šo vielu ir saskarē teju 24 stundas diennaktī 7 dienas nedēļā un vismaz gadu no vietas. Kā tas var būt? Par to katrs var pie sevis padomāt.
    • Autiņbiksīšu dermatīts skar vairāk nekā pusi jaundzimušo, un bieži, pārejot uz auduma autiņiem, šī problēma atrisinās, jo ādai tīkamāki ir dabiski materiāli.
    • Pētījumi parāda, ka autiņbiksīšu lietošana puišiem var paaugstināt neauglības risku, jo daudz biežāk rodas izsutumi. 
    • Tā… Tagad kārta gāzt stereotipu, ka auduma autiņu izmantošana ir kaut kas ļoti sarežģīts, daudz laika prasošs. Mūsdienās auduma autiņi ir mainījušies laikam līdzi un ir tikpat viegli uzvelkami kā vienreizējās autiņbiksītes, ar klipšiem un spiedpogām. Tik vien tās bēdas, ka nedrīkst mest miskastē, bet autiņi ir jāsakrāj un jāizmazgā, daudzas firmas piedāvā arī speciālus maisiņus, kuros uzglabāt izlietotās bikšeles un ieliktnīšus, līdz varēs tos izmazgāt. 

    Ilze iesaka no savas pieredzes

    1. Softbums. Izvēle, pie kuras varētu arī palikt.

    • Vienkārša lietošana.
    • Ļoti ērtas, mīkstas un maigas, bez cietām malām, nekur nespiež.
    • Viens izmērs – nav jādomā, kādu izmēru pirkt, pielāgojam biksītes katram bērniņam individuāli.
    • Ērtāka aiztaisīšana, jo nav spiedpogu, bet mīksti klipši.

    2. Baby bamboo. Mūsu otrā izvēle.

    • Vienkārša lietošana.
    • Ērtas, patīkams materiāls, nekur nespiež.
    • Spiedpogas turas ciet labi, bet mazliet vairāk laika prasa aiztaisīšana, īpaši, kad bērns ir sācis velties un autiņu maiņu uztver kā rotaļu, no kuras jāizvairās. 
    • Arī viens izmērs visiem vecumiem, pielāgojams individuāli. 

    3. Bambino mio

    • Lieliska uzsūktspēja, bet, salīdzinot ar visām pārējām, visbiežākās noplūdes.
    • Visstingrākās, pirmajos mēnešos, kamēr nabiņa dzīst, noteikti neiesaku.
    • Dažādi izmēri, pērkot pilnu komplektu, var gadīties, ka pats mazākais izmērs bērniņam nederēs, ja viņš piedzims ar svaru virs 4 kg, labāk pirkt atsevišķi.
    • Nav tik ērta lietošana kā iepriekš minētajām bikšelēm, ieliktnīši vispirms jāsaloka, tiesa, pastāv dažādi locīšanas veidi – meitenītēm, puisīšiem, šķidrai vēdera izejai. Iepraktizējoties palielinās efektivitāte.

    4. Imse Vimse

    • Ērtas, taustei tīkamas un arī acij.
    • Uzlikšana nav tik vienkārša kā Softbums, bet nav arī tik grūta kā Bambino mio.
    • Ir līnija ar dažādiem izmēriem, bet nesen ievēroju, ka ir arī viena izmēra bikšeles, šobrīd noteikti izvēlētos tās. 
    • Aiztaisīšana ērta, labi klipši.

    ! Autiņbiksītes var atrast arī eBay, par ļoti izdevīgām cenām, ierakstot meklētājā Cloth Diapers, ļoti plaša izvēle dažādās cenu kategorijās.

    Mana pieredze rāda, ka lietojot auduma autiņus, noplūdes nemaz negadās biežāk, kā izmantojot vienreizlietojamās autiņbiksītes. Galvenais abos gadījumos – pareizi uzlikt un izvēlēties īsto izmēru. 

    Lai neradītu sev lieku stresu, apvienojiet auduma autiņu lietošanu ar vienreizlietojamajām biksītēm, piemēram, garākos izbraucienos, ciemojoties vai pa nakti, ja tā ir ērtāk. 

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē