• Ļoti, ļoti gribam tikt pie bērniņa…

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    Vakar
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Freepik
    Freepik
    Ne vienmēr ceļš līdz mazulim ir vienkāršs un gluds, un tam bieži ir ne tik daudz ārēju, cik iekšēju un ne viegli ieraugāmu iemeslu. Konsultē Dina Ceple, Ģimenes veselības centra Stārķa ligzda vadītāja, ginekoloģe-dzemdību speciāliste un mājdzemdību vecmāte.

    Atvērtība bērniņam

    Pirms spriest par to, kā dabiskā ceļā tikt pie bērniem, vecmāte Dina Ceple aicina aizdomāties par sievišķību un auglību kopumā: «Labākās lietas – veselību, mīlestību un bērnus – daba vai Dievs, sauc kā gribi, mums iedod par brīvu.

    Esam paraduši domāt, ka auglība mums pieder, pat pienākas, taču lielu daļu dzīves to apkarojam un darām visu, lai tikai nepaliktu stāvoklī.

    Pirmais, ko skolā, runājot par auglību, iemāca, ir izsargāties no grūtniecības. Kad jaunai meitenei sākas mēnešreizes, tas ir svētbrīdis, kad viņa būtu jāapsveic un jāgodina kā jauna, auglīga sieviete, bet tā vietā mēs ātri pastāstām, ka vispār jau būs traki, jo visu dzīvi būs jārūpējas par paketēm un mēnešreižu laikā būs ierobežotas fiziskās aktivitātes, nepieminot to, ka auglība ir dāvana. Kad meitene sastop savu pirmo partneri un mīlestība sit augstu vilni, mēs uzreiz izstāstām, kā apkarot un iznīdēt auglību. Diezgan ticami, ka ilgus gadus sieviete lieto hormonālo kontracepciju, kas auglību atceļ vispār, vai ieliek spirāli, kas traumē dzemdes gļotādu un palielina iekaisumu risku mazajā iegurnī. Varbūt vīrietis lieto prezervatīvu, kas nebojā sievietes organismu, tomēr sieviete iespringst, vai viņš to nav aizmirsis, un tāpat mīlēšanos nevar īsti izbaudīt. Tikai, kad paiet daudzi gadi, pāris kļūst vecāks un vairs ne tik veseli kā jaunībā, kad nevar tikt pie bērniņa, cilvēki sāk apzināties auglības kā debesu dāvanas vērtību. Taču nav brīnums, ja kaut ko 20 gadus apkaro, tad pēc tam ir neapmierinātība, kāpēc nav, jo mums taču pienākas!» Dina Ceple arī uzsver, ka viens ir izdomāt, ka gribas bērnu, un pavisam kas cits ar visu sirdi un dvēseli atvērties viņam un pieņemt, ka neatkarīgi no tā, vai mazais nāks šodien vai rīt, viņu priecīgi sagaidīs. «Būt atvērtam nozīmē pieņemt, ka katrā dzimumaktā bērniņš drīkst atnākt un vienlaikus – ka viņam ir tiesības arī nenākt. Ja pāris jaunajai dzīvībai ir atvērts, tomēr gada pusotra gada laikā nekas nenotiek, jādodas pie ginekologa un jāvērtē, vai dzemdē un olvados viss kārtībā, vai olnīcās notiek ovulācija un vai ir, no kā palikt stāvoklī.»

    Auglīga – tikai reizi mēnesī

    Lai rastos bērns, nozīme ir četriem dzimumsistēmas elementiem: spermai, lai ir no kā palikt stāvoklī, darbīgām olnīcām, lai sievietei varētu būt bērni, olvadiem, pa kuriem abiem satikties, kā arī dzemde kā bērniņa māja. Vīrieša fiziskajai veselībai un emocionālajai atvērtībai bērniņa ienākšanā ir tikpat liela loma kā sievietei, tomēr, ja vīrietim ir slikta spermogramma, tur diezgan maz ko var iesākt! Tiesa, veselīgi ēdot, labi guļot, mēreni sportojot, nesēžot uz apsildāmiem automašīnas sēdekļiem, neturot datoru klēpī un regulāri mīlējoties, kādu procentu varbūt izdodas uzlabot, tomēr neko daudz.

    Ja vīrietis nav neauglīgs, viņš pēcnācējus var radīt visu laiku, turpretī sieviete ir auglīga tikai vienu diennakti mēnesī.

    Tādēļ ļoti svarīgi atpazīt savas auglīgās dienas un ciklu – to var, izmantojot dabisko auglības atpazīšanas metodi. Īsumā: visauglīgākā sieviete ir cikla vidū, kad ir garas staipīgas olbaltumam līdzīgas gļotas, kad dzemdes kakls tā kā panāk uz leju un paveras mazliet vaļā, it kā gaidot spermu. Auglīgajā periodā sievietei ir arī daudz izteiktāka vēlme mīlēties. Cikla vidus ir apmēram 12–14 dienas pirms nākamajām mēnešreizēm, taču katrai cikla garums atšķiras, tāpēc sieviete auglīga var būt gan 13., gan 15. vai 18. dienā – tas atkarīgs no cikla garuma. Jebkurā gadījumā, ja mīlējas divas trīs reizes cikla vidū, ticams, ka sperma pie olšūnas nonāks, jo tā izdzīvo četras dienas, un spermatozoīds var sagaidīt ovulāciju. Tāpat jāatceras, ka veselai auglīgai sievietei apmēram trīs cikli gadā nav auglīgi – tā tas ir iekārtots no dabas.

    Svarīgas ir rūpes par sevi

    Jo labāk, veselīgāk un rimtāk sieviete dzīvo, jo lielāka iespēja ieņemt bērniņu. Tas nozīmē visu laiku, ne tikai mēnesi pirms domas par bērniņa ieņemšanu, lietot veselīgu uzturu ar daudz augļiem un dārzeņiem, būt mēreni fiziski aktīvai (pārlieka fiziskā aktivitāte bremzē iespēju palikt stāvoklī!), rūpēties par veselīgu miegu. Pilsētniecēm pie logiem ieteicams likt tumšus aizkarus, jo melatonīns, kas rodas pilnīgā tumsā, ir viens no auglību veicinošiem hormoniem. Siltums, maigums, attiecības ar sevi, sava cikla atpazīšana, atpūta mēnešreižu laikā – tas viss veicina auglību. Tā kā cilvēks ir ritmiska būtne, ieteicams celties, ēst un gulēt, strādāt noteiktā ritmā.

    Sievietēm ar augstu stresa līmeni pārlieku izstrādājas prolaktīns – hormons, kas traucē apaugļoties, jo daba saprot, ka šādā stresā nevienu pasaulē laist nevar…

    Pierādītas auglību veicinošas ēdamlietas ir sparģeļi, ziedputekšņi, rieksti, mandeles, avokado, visi zaļie, sarkanie un oranžie dārzeņi, sēklas, piemēram, linsēklas, sezama sēklas. Priedes mizas ekstrakts, ko var iegādāties tabletēs, spēcīgi ceļ imunitāti, dod mundrumu un signālu, ka ķermenis ir vesels, stiprs un drīkst apaugļoties. Tas uzlabo arī spermas kvalitāti un kustīgumu. Vīriešiem kā efektīvs līdzeklis, kas uzlabo spermas kvalitāti, ir L arginīns un L karnitīns gan vitamīnos, gan augļos un dārzeņos.

    Pēc kontracepcijas jāpaiet laikam

    Ja sieviete lietojusi vai lieto kontracepciju, pēc tās pārtraukšanas nepieciešams laiks, lai sieviete atkal būtu auglīga. Kā skaidro Dina Ceple, sieviete savas olšūnas saņem mantojumā no mammas un ar tām dzīvo visu mūžu. Tas nozīmē, ka nedzimušie bērni kopā ar sievieti dzer kafiju, kolu, zāles pret plaušu karsoni un hormonālo kontracepciju – viss, ko sieviete apēd, veido topošā bērna ķermeni. Līdz ar to pēc hormonālās kontracepcijas atcelšanas nenotiek olnīcu un olšūnu attīrīšanās. Atsākas ovulācija, atsākas auglība. Varbūt pirmos divus trīs ciklus sieviete vispār ir hiperauglīga, jo aizsprosts palaists vaļā un olšūnas kā aizcietušās dod ārā divus un trīs folikulus, un katru mēnesi var aizmesties dvīnīši un trīnīši. Šī iemesla dēļ sievietēm pēc hormonālās kontracepcijas pārtraukšanas iesaka divus trīs mēnešus nogaidīt un tikai tad domāt par bērniņu. Ja sievietei bijusi spirāle, tā mazliet traumē dzemdes gļotādu, kā arī veicina infekcijas risku. Tāpēc ieteicams spirāli izņemt un vismaz vienu pilnu ciklu ļaut dzemdei uzaudzēt un iztīrīt gļotādu, lai dzemdes māja būtu tīra.

    Viens ir, otra nav…

    Reizēm gadās, ka pirmais bērniņš piesakās ātri, kad sievietei ir 25–30 gadi, bet otrs tik viegli nenāk, jo pa vidu varbūt bijusi kāda slimība, varbūt organisms zaudējis spēkus. Turklāt ir ļoti auglīgas un mazāk auglīgas sievietes. Tomēr Dina Ceple uzskata – pat, ja šobrīd sieviete nepaliek stāvoklī, dzīve un dzimumdzīve jābauda, ļaujoties mieram, priekam un piepildītai dzīvei! Var doties ar vīru uz masāžu un SPA, braukt ceļojumos, mīļot sevi un darīt auglīgu. Protams, ir slimības, piemēram, endometrioze, olvadu necaurlaidība, kas objektīvi nomāc ovulāciju vai dara neiespējamu olšūnas un spermatozoīda satikšanos, tomēr apmēram puse neauglības cēloņu mīt galvā. Tāpēc Dina Ceple atgādina: «Bērniņam nepieciešams miers un mierīga dzīvošana. Būt gatavam bērnam nozīmē palaist vaļā sasniegumus, paaugstinājumus amatā, pasaules notikumus un iekārtot māju, strādāt ar savu ķermeni un savām domām un visu brīvo laiku dzīvot mājās tā, it kā bērns jau būtu. Būt atvērtam nozīmē justies labi savā ķermenī, būt kopā ar saviem mīļajiem un mīlēties.»

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē