• Lielo darīšanu sastrēgums — kāds var būt aizcietējuma patiesais iemesls?

    Veselība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    29. aprīlis, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Aizcietējumi un caureja nav tikai mazuļu problēma pirmajā gadā, no tām cieš arī daudzi bērnudārza un skolas vecuma bērni. Daudzi vecāki par vēdera problēmu lielāko vaininieku uzskata pārtikas nepanesību, taču aizcietējumiem un caurejai bieži mēdz būt citi, ar uzturu nesaistīti iemesli. Konsultē IEVA EGLĪTE, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu gastroenteroloģijas virsārste.

    Ne vienmēr vainīga pārtika

    Ja bērnam sākas vēdera problēmas, daudzas mammas pieļauj domu, ka tātad atvasei ir pārtikas nepanesība, kas tagad ir teju modes lieta. Taču, kā atzīst gastroenteroloģe Ieva Eglīte, pārtikas nepanesība ir ļoti izplūdis jēdziens. Medicīniski tās var būt jebkuras gremošanas trakta problēmas – infekcijas, pārtikas alerģijas, piena cukura vai ogļhidrātu nepanesības, kas saistītas ar konkrētu fermentu trūkumu organismā, vai iedzimtas kuņģa zarnu trakta slimības. Ļoti bieži mammas atved pie gastroenterologa bērnu, domājot, ka viņš nepanes kādu produktu. Taču, veicot objektīvu izmeklēšanu, medicīniski tas neapstiprinās.

    Vēdera problēmas bieži saistītas ne tikai ar pārtiku un fiziskiem, bet arī psiholoģiskiem iemesliem, bērna domāšanas īpatnībām.

    Ne velti gan aizcietējumu, gan caureju gadījumā, ja tam ir pamatots iemesls, bērnam veic tā saukto dubulti slēpto kontrolētā uztura provokāciju – produktu, kas tiek turēts aizdomās kā alerģijas izraisītājs, paslēpj citā nealerģiskā produktā, ko dod bērnam ēst, un vēro viņa organisma reakciju. Tā kā bērns nezina, ko ir apēdis, šis izmeklējums ir visobjektīvākais un ļauj precīzi noteikt, vai vēdera problēmās vainojams konkrētais produkts. Ļoti rūpīgi vecāki var rakstīt arī pārtikas dienasgrāmatu, katru dienu atzīmējot visu, ko mazais  apēd, un mēģināt vēdera problēmu iemeslu atklāt šādā veidā. Nu jau kādu laiku Latvijā pieejamas arī specifiskas pārtikas nepanesības analīzes, taču tās bērnam veic tikai pēc ārsta ieteikuma. Novērots, ka aizcietējumi ir biežāk nekā caureja, turklāt puikas ar šo problēmu saskaras salīdzinoši biežāk. Lai gan meitenes un zēni fizioloģiski neatšķiras, zēni šīs delikātās problēmas dēļ mēdz ierauties sevī un to ignorēt.

    Ja bērnam grūti pakakāt…

    Par aizcietējumiem var runāt, ja bērnam vēders iziet retāk par trīs reizēm nedēļā un ja vēdera izeja ir apgrūtināta. Ja šī situācija ieilgst uz mēnesi vai ilgāk, jādodas pie ģimenes ārsta. Uzreiz gan nav jāmeklē slimība un jāveic analīzes, bet jāmēģina saprast, kas ar bērnu notiek, vai viņš vispār iet uz tualeti un pietiekami ēd.

    • Visbiežākais aizcietējumu iemesls ir haotisks podiņa treniņš un izturēšanās ieradumi. Tas nozīmē, ka bērns nav iemācīts pēc ēšanas, vislabāk pēc brokastīm, iztukšot zarnu traktu. Pēc brokastīm darbojas kuņģa un resno zarnu reflekss – kuņģī nonākusī barība liek strādāt resnajai zarnai. Tā kā tas vislabāk darbojas no rīta pēc brokastīm, šī iespēja jāizmanto un mazulis jāsēdina uz podiņa tieši pēc brokastošanas! Taču daudzi vecāki pieņem, ka bērnudārzā viss notiks pats no sevis, liek bērnu mašīnā un ved uz dārziņu vai skolu. Diemžēl daudzi bērni negrib iet dārziņā uz poda, jo tur līdzās ir sveša auklīte un citi bērni. Līdz ar to mazais visu dienu zarnu traktu neiztukšo, vēdera izeja tiek aizturēta un pie tā pierod. Ja tas notiek ilgstoši, pat nedēļu un divas, zarnu darbība kļūst lēnāka, apgrūtinātāka, bet kaka – cietāka. Daudzi bērni neiet arī uz skolas tualeti, līdz ar to viņu organismā neizveidojas kārtība, kādā iztukšot zarnas. Citiem savukārt pietrūkst spējas parūpēties par savu ķermeni un pieņemt, ka regulāra tualetes apmeklēšana pieder pie ikdienas higiēnas. Aizturēšana un neiešana uz poda cieši savijas arī ar attiecību jautājumu, jo tas reizēm bērnam ir vienīgais veids, kā protestēt un ietekmēt vecākus. 
    • Ko darīt? Vecāku uzdevums ir pieradināt bērnu jau mazotnē normāli iet uz podiņa un darīt to katru rītu uzreiz pēc brokastīm vai citas ēdienreizes. Ja šo procesu trenē, tas bērnam kļūst par veselīgu ieradumu, un ar laiku viņš pats jūt, ka pēc maltītes jādodas uz podiņa. Protams, bērniņu uz poda nedrīkst sēdināt agresīvi, tāpat kā nevajadzētu vienmēr pieprasīt perfektu tīrību, jo tā var panākt  pretējo – lai tikai neizdarītu kaut ko vecākiem netīkamu, bērns var nolemt vispār neiet uz poda un nekakāt. Tāpēc – visu ar mēru!
    • Otrs aizcietējumu iemesls ir uzturs, taču īsta pārtikas nepanesība bērniem tiek konstatēta reti. Sākumā bērns ēd mammas pienu, vēlāk piebarojumu, un kaka kļūst cietāka. Lai to izspiestu, vajadzīgs spēks un piepūle, ko daudzi bērni negrib pieņemt. Tāpat daudzi bērni kārtīgi neēd, bet dienas laikā kaut ko tikai uzkož, tas viss ietekmē vēdera izeju. Ja bērns pārtiek no bulciņām un sausas barības, ēd tikai picu un maizi, viņam var būt cietāka vēdera izeja, jo organismam pietrūkst šķiedrvielu. Daudzi bērni ēd ļoti vienveidīgi – vienalga, vai viņam pagatavo makaronus vai griķus, viss tiek pārliets ar kečupu un visi ēdieni garšo vienādi.  Arī banānu, rīsu un balto miltu izstrādājumu lietošana sekmē aizcietējumu rašanos. Vienlaikus Ieva Eglīte atzīst – nav novērots, ka Itālijā, kur cilvēki uzturā daudz lieto picas un makaronus, būtu vairāk ar aizcietējumiem sirgstošo – to ir tikpat, cik citās valstīs. Aizcietējumi nav atkarīgi tikai no ēdiena. Nozīme ir arī iedzimtībai – daļa bērnu jau ir dzimuši ar lēnāku zarnu darbību un ar tendenci uz retāku vēdera izeju. 
    • Ko darīt? Ja bērnam vienkārši ir aizcietējumi, mīkstināt vēderu var ar augļiem un dārzeņiem – uzturā jāiekļauj kivi, bumbieri, plūmes, svaigi spiesta apelsīnu sula ar visiem biezumiem (dzidrinātas sulas šim nolūkam nederēs). Uz laiku no uztura jāizslēdz balto miltu produkti, rīsi, banāni, jāsamazina arī piena patēriņš. Tomēr svarīgi sekot, lai bērnam nav vienveidīga un ļoti ierobežojoša ēdienkarte. Savukārt, ja veikti padziļināti izmeklējumi un atklāts, ka bērns tiešām kādu produktu nepanes, to uz apmēram sešiem mēnešiem pavisam izslēdz no uztura. Pēc tam nevēlamo produktu var atkal mēģināt bērnam piedāvāt, jo var gadīties, ka pusgada laikā mazais izaudzis, viņa kuņģa zarnu trakts vairāk nobriedis, izzuduši psiholoģiskie iemesli un arī produkta nepanesība.
    • Trešais aizcietējumu iemesls var būt iedzimtas zarnu trakta slimības. Piemēram, zarnu trakta stenozes, celiakija un citas. Tad vispirms ārstē slimības, pēc tam normalizēsies arī vēdera izeja.   

    Šķidra vēdera izeja

    Par caureju uzskata to, ja bērna vēdera izeja ir biežāk par trīs reizēm dienā un tā ir šķidrāka par parasto konsistenci. Ja caureja ilgst līdz 14 dienām, tā ir akūta, ja turpinās arī pēc tam – tā ir ieilgusi un noteikti jāiet pie ārsta, jo jāsaprot, vai bērna organisms šī iemesla dēļ neatūdeņojas un  neizsīkst. Iespējams, mazais vairs nepieņemas svarā, neuzņem un zaudē organismam nepieciešamās barības vielas.

    • Bieži caurejas bērniem izraisa infekcijas – rotavīruss, enterovīruss, baktērijas, parazīti, piemēram, lamblijas u. c. Lamblijas izraisa ieilgušu caureju, bet bērns ar labu imūnsistēmu pats ar to tiek galā. Vīrusu izraisīta caureja var pāriet pāris dienu laikā. Arī lieli bērni slimo ar rotavīrusu, un arī viņiem svarīgi, lai nesāktos organisma atūdeņošanās. 
    • Ko darīt? Baktēriju izraisītas caurejas, sevišķi, ja bērnam ir paaugstināta ķermeņa temperatūra, intoksikācija, obligāti jāārstē. Vīrusu izraisītas caurejas parasti pāriet pašas, taču vienmēr caurejas gadījumā jāseko, lai bērns pietiekami uzņemtu šķidrumu.
    • Pārtikas izraisīta caureja var būt, ja bērnam ir laktozes nepanesība – tas nozīmē, ka viņa organismā trūkst konkrētā fermenta aktivitātes. Tad mazajam, iedzerot pienu vai kefīru, sākas caureja. Tāpat bērnam var būt augļu cukura – fruktozes – uzsūkšanās traucējumi – izdzer augļu sulas, kas satur fruktozi, apēd augļus vai dārzeņus, un sākas šķidra vēdera izeja. Caureju var izraisīt arī lielā daudzumā apēstas zemenes, plūmes, āboli ar visu mizu, sēnes, bet produkti, kas parasti nav vainojami pie šķidras vēdera izejas, ir burkāni, redīsi, tomāti, gurķi. Tomēr katra bērna organisms ir citādāks, uz vienu un to pašu produktu katrs var reaģēt atšķirīgi.
    • Ko darīt? Ja bērnam ieilgusi caureja, var veikt pārtikas provokācijas testu, un, ja tas apstiprina kāda produkta nepanesību, konkrēto caurejas izraisītāju izslēdz no uztura tāpat kā aizcietējumu gadījumā. Ja bērnam pēc kāda produkta vai dzēriena lietošanas vienkārši ir šķidra vēdera izeja, tā lietošanu iesaka samazināt, bet ne pilnībā izslēgt no uztura. Citādi – bērnam būs ierobežots uzturs un no vienveidīgās pārtikas organisms novājinās. Arī tad, ja bērnam ir caureja, jācenšas viņam dot, piemēram, vārītu, liesu gaļu, lai sekmētu šūnu atjaunošanos un mazajam neizsīktu enerģija. Tā kā caureja, tāpat kā klepus, ir organisma aizsargmehānisms, kas palīdz iztīrīties organismam, šķidru vēdera izeju nevajag censties   par katru cenu apturēt. Lai uzsūktu toksīnus un lai nebūtu tik liels šķidruma zudums, ārsti parasti iesaka bērnam iedot speciālu šķīdumu, piemēram, Rehydron, Smecta.
    • Eksistē arī mazu bērnu kairinātās zarnas sindroms, kas nozīmē ilgstošu caureju, lai gan pārtikas nepanesības nav. Kairinātās zarnas sindroms var būt arī pēc pārslimota vīrusa, ja turpinās iekaisums zarnu traktā, zarnu sieniņas ir jutīgākas, un tāpēc caureja saglabājas. Bieži kairinātas zarnas sindromu izraisa arī emocionālie faktori, paaugstināts stress.

    Veselīgi ēšanas paradumi, kas palīdzēs vēderam būt darba kārtībā

    • Regulāras ēdienreizes! Bērnam jāēd vismaz četras reizes dienā – brokastis, pusdienas, launags un vakariņas; pa vidu var arī panašķēties, sevišķi, ja bērns ir fiziski aktīvs, sporto.
    • Silts ēdiens – vismaz reizi dienā! Tas ne tikai sasilda organismu, bet ir patīkams arī zarnu traktam. Gastroenteroloģe Ieva Eglīte uzskata: ja cilvēks ēd, kā pagadās, tāds viņš ir arī dzīvē – vienmēr skrienošs un neuzmanīgs pret savām vajadzībām. Tomēr veselīgai vēdera izejai svarīgi sadzirdēt sava ķermeņa vajadzības un īstajā laikā aiziet uz tualeti.  
    • Jāēd brokastis! Ja bērns iziet no mājas neko neēdis un nedzēris, bet dārziņā vai skolā viņam jāapgūst jaunas prasmes, tas nozīmē lielu slodzi organismam, kas var izraisīt ne tikai vēdera problēmas, bet arī galvassāpes, nespēju koncentrēties.
    • Sabalansēts un daudzveidīgs uzturs – lai mazais augtu un pilnvērtīgi attīstītos, viņam vajadzētu ēst kaut pa drusciņai, bet no visām produktu grupām: graudaugus, dārzeņus, augļus, gaļu, zivis, olas un savu reizi – arī saldumus.

     

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē