• Kā bērnam iemācīt noslaucīt dupsi?

    Bērns
    Ērika Bērziņa
    Ērika Bērziņa
    Sabīne Kalniņa
    26. marts, 2021
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Mums, pieaugušajiem, tā šķiet pavisam elementāra un dabiska lieta, bet bērnam ikviena prasme ir jāapgūst soli pa solim – arī spēt sev pašam noslaucīt dibenu! Konsultēja ILUTA LAUGA, Straupes pamatskolas pirmsskolas izglītības skolotāja.

    Bērns jau iet dārziņā, sauc sevi par lielu, iespējams, mājās viņam ir mazāks brālis vai māsa. Dārziņā audzinātāja paslavē, cik gudrs, atsaucīgs un rūpīgs ir bērns, cik labi sadzīvo ar grupiņas biedriem. Bērns, kas vēl nesen bija pavisam mazs, ir kļuvis patstāvīgāks, nopietnāks, vairāk nobriedis. Bet, lai gan trīsgadnieks jau sauc sevi par lielo, viņam vēl daudz kas ir jāiemācās un jācenšas apgūt arvien jaunas prasmes. Svarīgi ņemt vērā: lai veicinātu bērna pašvērtējumu, būtiski viņam uzticēt tik daudz, cik viņš spēj paveikt.

    Viena no būtiskajām prasmēm ir bērna spēja pašam parūpēties par savu higiēnu – nomazgāt rokas un muti, saķemmēt matus, kā arī noslaucīt sev dibenu. Tieši dibena slaucīšana ir klupšanas akmens, kas bieži vien vecākus satrauc vairāk nekā pašus bērnus.

    Mācot bērnam apgūt šo prasmi, ir svarīgi būt pacietīgam, nepadoties un noteikti beigās paslavēt bērnu, ja viņam pašam ir izdevies paveikt šo darbiņu.

    1. Cieņpilna attieksme un komunikācija. Reizēs, kad bērns prasa: «Mammu, tēti, noslaukiet man dibenu!», vecākam vajadzētu piedāvāt, vai bērns pats nevēlas iemācīties noslaucīt sev dibenu.

    Ir jāizstāsta, kā pareizi tas ir darāms, ka labāk tualetes papīru salocīt vairākās kārtās un ka noteikti pēc vienas slaucīšanas reizes nebūs gana.

    Bērnam, demonstrējot, kā lokāms tualetes papīrs, cik biezā kārtā un kā to izdarīt, jau uzreiz rodas interese (gandrīz neviens bērns nav vienaldzīgs pret darbošanos ar papīru, kaut tas būtu tualetes papīrs!). Mazais, visticamāk, vēl un vēl lūgs, lai viņam noslauka dibenu, bet ar laiku bērns sagaidīs vecāku ar sagatavotu papīru. Tas jau ir viens solis uz priekšu tik svarīgas prasmes apgūšanā.

    2. Svarīgs ir īstais brīdis. Kad bērns būs sapratis, kā pareizi lietot tualetes papīru, lēnām var sākt mazajam pašam piedāvāt sev noslaucīt dupsi, apsolot, ka kāds no vecākiem pārbaudīs, vai dibens tiešām ir tīrs. Ar laiku bērnam šis noteikums jau kļūst tik pašsaprotams, ka no tualetes puses atskanēs lūgums: «Atnāciet, apskatieties, vai man dibens ir tīrs!» Katra reize, kad bērns pats to ir paveicis, ir uzslavas vērta. Šādās reizēs labi iedarbojas uzslava: «Redzi, tu visu laiku saki, cik liels esi, un tagad tu esi kļuvis vēl nedaudz lielāks, jo esi iemācījies sev notīrīt dibenu!» Bērns šādos brīžos jutīsies kā uzvarētājs.

    3. Svarīgi bērnam pateikt, lai viņš par savu jauno prasmi pastāsta arī bērnudārza audzinātājai un auklītei. Tieši tas, ka bērns pats to pastāsta, ļaus viņam justies nozīmīgākam, patstāvīgākam, jo tas nozīmē, ka auklīte vairs dibenu viņam neslaucīs, no šīs dienas viņš to darīs pats.

    Bērns ir jānovērtē, ar viņu ir daudz jārunā, jāstāsta, bērnam ir jādemonstrē, jo tikai tad, kad mazais redz, sajūt, satausta, viņam viss jaunais veidojas kā beznosacījuma reflekss un paliek ilgstošajā atmiņā kā viena no darbībām, kas būs nepieciešama visas dzīves garumā.

    Svarīgi!

    Vecumā no diviem līdz trim gadiem bērns spēj izjust lepnumu, ja kaut kas ir izdevies, īpaši, ja vecāki viņu par to paslavējuši. Tāpat mazajam attīstās kauna un vainas izjūta, kura var rasties, ja kaut kas nogājis greizi. Šajā gadījumā viena no lielākajām kļūdām, kuru vecāki pieļauj, ir bērnu kritizēšana.

    Vecāki izsaka aizrādījumus, kas saistīti ar pieaugušo priekšstatiem par dzīvi, taču bērns iziet cauri dažādiem attīstības posmiem, un tas ir jāpieņem.

    Triju līdz piecu gadu vecumā bērns jau spēj salīdzināt savas un citu vienaudžu darbības. Un, protams, mazais ir bezgala lepns, ja tieši viņam izdodas noķert bumbu vai pirmajam iemācīties uzrakstīt savu vārdiņu. Turklāt šajā vecumā mazie pastiprināti identificējas ar vecākiem, tādēļ šis ir brīdis, kad ar savu pašvērtējumu var rādīt bērniem pozitīvu vai negatīvu piemēru.

    Praktiski padomi

    • Tualetes papīrs

    Pastāsti bērnam, kas ir tualetes papīrs, kur to stiprina un cik papīra gabaliņu var būt nepieciešami, lai kārtīgi noslaucītu dupsi. Iemāci mazajam noplēst tualetes papīru, neizritinot visu rulli.

    • Kā pareizi jāslauka dibens? 
      Ļoti svarīgi meitenēm iemācīt to, ka dibens jāslauka no priekšas uz aizmuguri, lai ārējos dzimumorgānos nenokļūtu baktērijas. Slaukot dibenu, komentējiet, kas tiek darīts: paņemam papīru, salokām, noslaukām, izmetam tualetes podā… 
    • Parādi, kā tas tiek darīts
      Gan maziem puisīšiem, gan meitenītēm ir uzskatāmi jāredz, kā tas tiek darīts. Protams, tas nenozīmē, ka vecākiem tas jādemonstrē pašiem. Paraugdemonstrējumiem labi noderēs rotaļu lācis vai lelle. Ar tās palīdzību sākumā var veikt arī treniņmācības, vispirms noplēšot vajadzīgo papīra daudzumu, tad slaukot ar to pareizajā virzienā. Protams, jāņem vērā, ka tas būs citādi nekā tad, ja to dara pats, tomēr tas palīdzēs bērnam labāk izprast šo procesu.
    • Ābolu un zemesriekstu sviests
      Pēc izmēģinājumiem ar rotaļlietu var ņemt talkā nākamo uzskatāmo treniņlīdzekli – ābolu, uz kura ir uzsmērēts zemesriekstu sviests. Ābols būs dupsis, bet zemesriekstu sviests… nu, apmēram ir saprotams, ko iemiesos šis produkts.

    Ar papīru slaukot nost zemesriekstu sviestu, bērnam būs skaidrs, kādas ir taktilās un pat vizuālās sajūtas, kad ir jānoslauka dibens.

    Viņš arī sapratīs, ka visdrīzāk ar vienu reizi nepietiks, lai visu kārtīgi noslaucītu, kā arī apjautīs, cik liels spēks jāizmanto, lai viss izdotos.

    • Ļauj mēģināt pa īstam!
      Kad ir izieti pirmie teorētiskās sagatavošanās posmi, jāļauj darboties reālā situācijā. Vecākiem jābūt gataviem, ka sākumā var būt nepatīkami ķēpājumi uz sienām, sasmulētas bikšeles, netīras rokas un ne pārāk tīrs dibens, bet iemācīties var tikai darot un atkārtojot. 
    • Var izmantot mitrās salvetes
      Mitrās salvetes bez aromatizētājiem ir ļoti noderīgas, ja runa ir par mazu bērnu maigajiem dupsīšiem. Tās netraumē maigo ādu, tāpēc treniņiem būs īpaši piemērotas. Tikai jāatceras, ka tās nedrīkst mest tualetes podā (ir nopērkamas arī speciālas mitrās salvetes jeb mitrais tualetes papīrs, kuru droši var mest un noskalot tualetes podā). Nosakiet, cik gabaliņu salvešu bērns drīkst izmantot, lai paveiktu šo uzdevumu, citādi vienā reizē var izmantot visu iepakojumu. Lai izdodas!

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē