• Kā attīstās bērna satvēriens

    Mans Mazais
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    18. februāris, 2019
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    via Instagram <a href="http://bit.ly/2RscR1p" rel="noreferrer nofollow">bit.ly/2RscR1p</a>
    Foto: flickr.com/joag
    via Instagram <a href="http://bit.ly/2RscR1p" rel="noreferrer nofollow">bit.ly/2RscR1p</a>
    Bērniņam piedzimstot, plaukstas ir savilktas dūrītēs, bet pamazām plaukstiņas atveras un mazulis sāk ar tām rīkoties.

    Līdz aptuveni triju četru mēnešu vecumam mazulītim saglabājas tveršanas reflekss. Bērniņš priekšmetu nespēj satvert apzināti. Ja kāda manta gadījusies rokās, viņš to drīzāk balsta – saņem ar pirkstiem, neizmantojot īkšķi (tas ir noslēpies rociņā). Tāpēc šajā laikā nevajag likt bērnam rokās nekādas rotaļlietas. Arī māmiņas vai tēta pirkstu bērniņam nevajadzētu speciāli dot, jo tveršanas reflekss nav jātrenē – tas ir reflekss, kam jāzūd. Tas, ka mazais grabina grabuli un sāk raudāt, nozīmē, ka viņš netiek no tā vaļā. Tāpēc arī pirmajos mēnešos grabuli nevajag dot.

    Pirmā mēneša beigās un otrajā mēnesī mazuļa plaukstiņas kļūst arvien brīvākas, viņš jau pats sāk sniegties pēc mantām. Sākumā mazais pēc savas iniciatīvas tver priekšmetus, kas atrodas sānos. Tāpēc mantas ieteicams likt abās pusēs, lai mazais tvertu gan ar labo, gan kreiso roku. Kamēr bērniņš ir pavisam mazs, viņam blakus vislabāk likt košas auduma drāniņas. Tām jāatrodas tuvu, neiztaisnota elkoņa attālumā, lai bērns var aizsniegt. Ja mantas ir tālu un tās nevar aizsniegt, viņam zūd motivācija mēģināt. Laba un mīļa «rotaļlieta» mazulim ir mamma, jāļauj sevi aptaustīt.

    Ja mazajam nav paaugstināta muskuļu tonusa, ap trešo ceturto dzīves mēnesi viņa plaukstiņas parasti jau ir vaļā.

    5 mēneši

    Aptuveni piecu mēnešu vecumā attīstās satvēriens, kad bērns priekšmetu ņem ar pirkstiņiem. Īkšķis vairs nav paslēpies dūrītē, bet stāv sāņus, satveršanā vēl nepiedalās. Kad bērns apmēram četru piecu mēnešu vecumā cenšas patstāvīgi ne tikai trāpīt mantiņai, bet to arī satvert, viņam vēlams piedāvāt dažādu formu rotaļlietas. Šim vecumam piemērotas rotaļlietas ir riņķīši vai mantas uz kātiņa. Var dot arī mīkstās rotaļlietas. Taču tās neattīsta rokas satvērienu. Tāpēc labāk bērnam piedāvāt klucīšus, bumbas un citus priekšmetus, kas, plaukstās satverti, nezaudē formu. Tādu priekšmetu tveršana veicina pakāpenisku pāreju uz sarežģītāku satvērienu.

    Aptuveni piecu mēnešu vecumā bērns sāk sniegties pēc mantām, kas atrodas ne tikai sānos, bet arī viņam priekšā (ja viņš ir uz vēderiņa), vai pēc piekārtām mantiņām, kas atrodas virs viņa (ja guļ uz muguriņas).

     6–9 mēneši

    Aptuveni sešu septiņu mēnešu vecumā mazajam attīstās satvēriens, kad bērns mantu ņem, pārējiem pirkstiņiem īkšķi liekot pretim. Apmēram astoņu deviņu mēnešu vecumā mazajam izdodas satvēriens, kad īkšķis tiek likts pretī rādītājpirkstam un vidējam pirkstam. Tā kā pirmos taustāmos iespaidus par pasauli mazulis gūst ar rokām un muti, svarīgi šajā vecumā bērnam piedāvāt dažādu formu un pēc taustes atšķirīgas mantas. Jo atšķirīgākas rotaļlietas, jo ātrāk viņš apjauš pasaules dažādību. Labāk bērnam piedāvāt rotaļlietas, kas gatavotas no koka vai plastmasas, ir cietas. Piemēram, piramīdas, klučus, bumbiņas «ezīšus», dažādus sadzīves priekšmetus (plastmasas bļodas, karotes, kausus). Vienā reizē ieteicams piedāvāt divus trīs priekšmetus, lai mazais var izvēlēties, ar ko rotaļāties. Pēdējā laikā daudzi speciālisti neiesaka dot bērnam rotaļlietas, kurās apvienotas vairākas krāsas, faktūras un reljefi. Rotaļājoties ar tām, bērniņš vienā reizē saņemot pārāk daudz stimulu, ar kuriem viņam grūti tikt galā.

    Aptuveni septiņu mēnešu vecumā bērns spēj noturēt brīvas plaukstiņas ar taisniem pirkstiem, arī guļot uz vēdera.

     9–12 mēneši

    Deviņu desmit mēnešu vecumā bērniņam attīstās apakšējais pincetes satvēriens – viņš rotaļlietu ņem, izmantojot īkšķi un mantiņu balstot pret rādītājpirksta vidējo falangu. Ap gada vecumu attīstās augšējais pincetes satvēriens, kad bērns priekšmetu spēj paņemt ar pirkstu galiem. Lai viņš vieglāk apgūtu pincetes tvērienu, ieteicams piedāvāt rotaļāties ar droši sastiprinātiem, sīkiem priekšmetiem. Piemēram, stingri savērtām krellītēm, cieši pie spilvena piešūtām pogām (jau piecu mēnešu vecumā bērns spēj paņemt plakanu pogu). Kaut arī sīkie priekšmeti ir droši sastiprināti, vecākiem jāatrodas blakus. Visādi var gadīties!

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē