• Grūtniecība un hemoroīdi — kā atpazīt un ārstēt?

    Slimības
    3. novembris, 2009
    2 komentāri

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Aptuveni puse topošo māmiņu grūtniecības otrajā pusē cieš no hemoroīdiem. Tie var saasināties gan grūtniecības pēdējos mēnešos, gan arī pēc dzemdībām.

    Kas liecina par hemoroīdiem

    • Pēkšņas, asas sāpes anālās atveres apvidū, ko rada līdz šim nebijis veidojums pie tūpļa.
    • Asas sāpes, apmeklējot tualeti vai pēc vēdera izejas. Sajūta, ka zarnu trakts nav iztukšojies pilnībā.
    • Asins izdalīšanās no taisnās zarnas – uz izkārnījumiem var būt gaiši sarkanas asinis. Var būt tikai daži asins pilieni uz tualetes papīra vai spēcīga asiņošana. Pēc asiņošanas jūtama atvieglojuma sajūta – sāpes mazinās.

    Ko darīt?

    • Ja veidojums rada asas sāpes vai arī stipru asiņošanu, jādodas pie ķirurga. Visefektīvāk ārsts varēs palīdzēt, ja pēc palīdzības dosies diennakts laikā pēc pazīmju rašanās. Bieži vien, lai atbrīvotos no taisnās zarnas vēnu mezgliņiem, nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Šī operācija ilgst aptuveni 10 minūtes. To var veikt arī grūtniecības laikā, jo atsāpināšanai tiek izmantoti medikamenti, kas neatstāj iespaidu uz gaidāmo mazuli. Uzreiz pēc operācijas var doties mājās, pēc dažām dienām problēma būs aizmirsta.
    • Ja hemoroīdi atrodas dziļi taisnajā zarnā, to ārstēšanā var tikt izmantota fotokoagulācijas metode – ja vien hemoroīds nav pārāk liels, tas tiek piededzināts ar gaismas staru.
    • Viena no jaunākajām ir tā dēvētā Longa metode – asins pieplūdes pārtraukšana hemoroīdu mezgliem. Šī operācija tiek veikta narkozē. Var izmantot arī grūtniecēm.
    • Lai pēc likvidēšanas hemoroīdi nerastos no jauna, ieteicams ievērot veselīga dzīvesveida principus.

    Ko darīt, lai hemoroīdi nerastos?

    • Hemoroīdiem patīk mazkustīgs dzīvesveids, tāpēc, lai tie neattīstītos, ieteicamas regulāras pastaigas, vingrošana, nodarbības baseinā, ikvienu braucienu liftā ieteicams aizstāt ar kāpšanu pa kāpnēm.
    • Pēc iespējas maz laika jāpavada sēžot. Ja dienas lielāko daļu tomēr nākas sēdēt, ieteicams vairākas reizes dienā izpildīt starpenes muskuļus sasprindzinošus vingrinājumus – sēžot jāsasprindzina starpenes muskuļi, it kā gribētu izvairīties no vēdera izejas, jāskaita līdz desmit, tad jāatbrīvo muskuļi.
    • Ieteicams kaut reizi dienā ieplānot brīdi atpūtai un pagulēt uz muguras ar ceļgalos saliektām kājām.
    • Noder kumelīšu vai ozolmizu sēdvanniņas vai kompreses. Kumelītes nomierina, bet ozolmizās ir miecvielas, kas sašaurina asinsvadus. Ūdenim vanniņā jābūt remdenam. Ja tas ir par karstu, pēc karsēšanas mezgli piebriedīs vēl vairāk.
    • Jācenšas izvairīties no aizcietējumiem. Pēc vēdera izejas anālā atvere jāapmazgā ar ūdeni. Slaukot anālo atveri, nedrīkst berzt, bet tikai nosusināt.

    Ikdienā ieteicams valkāt ērtu kokvilnas apakšveļu, kas laiž cauri gaisu un nekairina ādu. Pēc iespējas mazāk jālieto biksīšu ieliktnīši. Ja nepieciešams, var lietot stringveida ieliktnīšus, lai nodrošinātu gaisa apmaiņu starpenes apvidū.

    2 komentāri

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē