• FOTO: 16 radošas idejas adventes kalendāra uzdevumiem bērniem

    Bērns
    Santa.lv
    Santa.lv
    27. novembris, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    “Klasisks veids, kā tiek īstenota adventes kalendāra ideja, ir katru dienu pa kādam saldumam. Tomēr, kad maniem bērniem sāka parādīties interese par Ziemassvētkiem, visu decembri pārpludināt ar cukuru man nebija īsti pieņemami, tāpēc meklēju alternatīvas, kā jēgpilni īstenot adventes kalendāra ideju, saka TEOdara darba lapas bērniem radītāja un trīs bērnu mamma Lelde Sāre-Jansone, kas apkopojusi vairākas radošas idejas adventes kalendāra uzdevumiem.

    "Tā gadu laikā dažādu darbiņu veikšana ir kļuvusi jau par tradīciju. Vienlaikus priecājos par novēroto, ka aizvien vairāk arī citu vecāku un mazo Latvijas uzņēmumu piedomā, kā caur kopīgu darbošanos uzburt svētku sajūtu mājās,” stāsta Lelde Sāre-Jansone.

    1. Zīmēšana uz loga ar krīta marķieri. Neparastāks veids, kā radīt svētku noskaņu un izgreznot mājokli. Laikā līdz Ziemassvētkiem šo var atkārtot vairākas reizes – logu notīrīt un uzzīmēt jaunus svētku elementus.

    2. Ledus dekora gatavošana. Silikona formiņā vai kādā citā trauciņā  saliek smukumlietas – tās var būt egļu skujas, ogas no saldētavas, apelsīna mizas gabaliņš, kafijas pupiņa vai kas tamlīdzīgs. Pievieno auklas cilpiņu, ūdeni un liek saldētavā. Ja ir iespēja, var izkarināt ārā aiz loga, bet var arī vienkārši vērot, kā viss atkal izkūst, jo bērni ļoti izbauda šo procesu – formiņā ievietoto lietu izlaušanos no ledus.

    3. Zīmēšana ar sveci. Bērnības klasika. Sākumā ar sveci veic zīmējumu uz lapas, tad ar krāsu krāso pāri un skatās, kas ir sanācis.

    4. Ledus svečturi. Nelielā spainī vai citā traukā ielej ūdeni un atstāj ārā sasalt. Tas, cik ātri notiks ledus sasalšana, atkarīgs no sala barguma. Tad, kad ledus virskārta ir sasalusi, taču cauri redzams ūdens, trauku uzmanīgi apgāž. Vidū, kur bija nesasalušais ūdens, liek sveci. Ne vienmēr šis izdodas ar pirmo reizi, bet interesants ir pats eksperimentēšanas process.

    5. Sāls masas rotājumi eglītei. Izrullē mīklu un izspiež formiņas. Ar salmiņu izveido caurumiņu, kur vēlāk ievērt aukliņu. Darbiņus apžāvē krāsnī, līdz tie kļūst cieti. Krāso ar guaša krāsām, rotā ar spīdumiem.

    Sāls masas sastāvdaļas: 300 g miltu, 300 g rupjās sāls, viena glāze ūdens, 3 ēd. k. eļļas. Ja masa ir lipīga, pievieno vēl nedaudz miltu.

    6. Ledus krāsošana. Sasaldē ledu kādā formiņā, pēc tam dod bērniem to krāsot, kamēr ledus izkūst.

    7. Ziemassvētku apsveikumu gatavošana no dāvanu papīra. Ja ir palikuši pāri dāvanu papīra atlikumi, tos var sagriezt mazos gabaliņos. Uz papīra – apsveikuma kartītes – ar punktiņiem atzīmē egles kontūru, lai tā nesanāktu šķība. Sagrieztos dāvanu papīra gabaliņus līmē kontūrā.

    8. Eglītes rotājumi no apelsīna. Apelsīnu sagriež vidēji biezās ripiņās, žāvē cepeškrāsnī aptuveni 100 grādos divas-trīs stundas. Pirms likšanas krāsnī var uzbērt arī pūdercukuru – ziemas saulītē tas piešķirs vitrāžas efektu. Ar rezultātu rotā eglīti vai izmanto citām dekorācijām.

    9. Ziemas ainiņas. Saloka uz pusēm papīra lapu, vidū ielīmē papīru, kas salocīts kā vēdeklis. Kārto uz tā dažādus pašu zīmētus vai no citiem materiāliem izgrieztus tēlus. Var veidot savu stāstu vai izspēlēt, piemēram, pasaku “Vecīša cimdiņš”.

    10. Lielākās sniegpārslas – Ginesa rekordistes – veidošana. Lielākā sniegpārsla ir reģistrēta 1887. gadā Amerikā, tā bija 38,1 cm plata. Lai saprastu sniegpārslas varenos apmērus, var izveidot to paši vai izmantot jau sagatavi no “TEOdara darba lapas bērniem” uzdevumu krājuma “Ziema un svētki”.

    11. Sniega krāsošana. Kādā lielākā traukā ienes sniegu. Ņem otas un krāso sniegu ar guaša krāsām, līdz tas no krāsām ir netīrs.

    12. Darbiņi ar roku un pēdu nospiedumiem. Šajā tehnikā var attīstīt svētku tematiku – piezīmēt pēdas vai plaukstas nospiedumam ragus un iegūt ziemeļbriežus, izmantot pēdu nospiedumu kā Ziemassvētku vecīša kamanas  un citas variācijas. Šo var izmantot kā ideju apsveikumu kartītēm.

    13. Apsnigušie čiekuri. Vēl viena bērnības klasika. Izžāvētu čiekuru maliņas noklāj ar PVA līmi, tad apviļā mannā.

    14. Ziemassvētku dziesmu minēšana. Adventes laikā jau ierastās dziesmas nomaina  svētku skaņdarbi. Lai pārliecinātos, cik dziesmām zinām nosaukumus, var izmantot “TEOdara darba lapas bērniem” kartītes, kur pēc “emodži” simboliem jāuzmin 32 Ziemassvētku dziesmas.

    15. Virtenes no apelsīnu miziņām. Ar iespējami mazākām formiņām apelsīna mizā izspiež ko nu katrs vēlas. Visu ver uz diega, liek zem sloga uz radiatoriem, lai izkalst. Ar virteni rotā eglīti vai izmanto citviet.

    16. Makaronu eglītes. Makaronus nokrāso, ļauj nožūt. Pēc tam ar PVA līmi līmē pie papīra eglītes formā.

    “Ziemassvētku gaidīšanas laikā mēs arī cepsim piparkūkas, griezīsim papīra sniegpārslas, klausīsimies Ziemassvētku dziesmas, ceru, ka celsim sniegavīru, noskatīsimies kādu Ziemassvētku filmu un rakstīsim vēstuli Ziemassvētku vecītim – darīsim visas klasiskās, vienkāršās, bet bērnus tik ļoti ielīksmojošās lietas. Vienlaikus tas ir pavisam normāli, ka ne katru vakaru vecākiem ir laika vai enerģijas kopā ar bērniem darboties. Šādos gadījumos lieliski, ja ir plāns B – tematiskas darba lapas, ko bērni paši var krāsot, griezt, līmēt, risināt vai arī kāda neliela, bet noderīga dāvaniņa. Piemēram, svētku tematikas matu sprādzes vai zeķes, tāpat arī kāds veselīgs našķis,” turpina “TEOdara darba lapas bērniem” radītāja.

     

     

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē