• Deviņi mēneši ar ginekoloģi Daigu Baranovsku – 6. mēnesis

    Grūtniecība
    Dace Rudzīte
    Dace Rudzīte
    3. decembris, 2018
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    21.–26. nedēļa nosacīti ir grūtniecības vidusposms, kad ļoti bieži topošā māmiņa jūtas vislabāk. Par svarīgāko sestajā grūtniecības mēnesī stāsta ginekoloģe Daiga Baranovska.

    Mierīgais grūtniecības vidusposms

    Beidzies grūtniecības sākuma nelabums, veikti divi skrīningi, kam būtu jāapliecina, ka process rit labi. Bērniņš aug un kustas, līdz ar to ir zināma paškontrole un nav jāuztraucas, kā jūtas mazais. Vēders vēl nav tik liels, tāpēc fiziski sevišķi netraucē. Vienīgais mīnuss – vēl jāstrādā. Protams, situācijas un grūtniecības ir dažādas, un daļai sieviešu viss nerit tik gludi, kā gribētos. Ir sievietes, kam parādās sūdzības par kuņģa dedzināšanu. Tā var notikt, jo, pirmkārt, dzemde aug, pabīdot vēdera dobuma orgānus un mehāniski uz augšu paceļot kuņģi. Otrkārt, mehānisms, kas kuņģa skābi tur iekšā, grūtniecības laikā hormona progesterona ietekmē atslābinās un tik stingri nenoslēdzas, līdz ar to kuņģa skābe pa barības vadu kāpj uz augšu un var kairināt kaklu, radīt dedzinošu sajūtu. Var būt ilgstošs, nesaprotams, kairinošs krekšķis, kas nav bronhīts, bet kuņģa skābe! To var mēģināt neitralizēt, ēdot biežāk un mazākām porcijām, otrkārt, neēdot divas stundas pirms gulētiešanas. Ja, to ievērojot, kuņģa skābe joprojām traucē, var mēģināt guļot pacelt spilvenu uz augšu vai gulēt uz diviem spilveniem, lai galva atrodas uz augšu un krūškurvis ir piepaceltā stāvoklī. Vēl var līdzēt ūdens vai minerālūdens, arī piens vai jogurts, ja tos kārojas.

    Ir arī kuņģa skābi neitralizējoši medikamenti, ko var lietot grūtniecības laikā, kas uzlabo pašsajūtu un nav kaitīgi ne sievietei, ne mazulim.

    Par tiem jājautā savam ārstam. Daļa grūtnieču šajā laikā sūdzas par pastiprinātu krampju veidošanos kājās, retāk rokās. Viens no iemesliem var būt magnija deficīts. Tāpat pie vainas var būt venozās asinsrites izmaiņas, un tad varbūt pietiek ar to, ka iegādājas kompresijas zeķes, kas uzlabo mikrocirkulāciju un tur asinsvadus normālā stāvoklī. Ja iepriekš bijušas problēmas ar vēnām, labāk konsultēties ar flebologu, veikt sonogrāfiju un vienoties par labāko profilaksi. Vēnas operēt ķirurģiski šajā laikā nedrīkst, to var darīt pēc mazuļa piedzimšanas.

    Sāpes jostas vietā un paribē

    Daļa topošo māmiņu sūdzas par sāpēm jostas vietā un paribē. Paribē var sāpēt tad, ja bēbis vairāk kustas, sāk spert, turpretī sāpes krustos visbiežāk saistītas ar to, ka šajā laikā pamazām sāk mainīties ķermeņa ģeometrija – smaguma centrs līdz ar vēdera augšanu sāk pārnesties uz priekšu, tāpēc pieaug slodze mugurai, lai tā noturētu sievietei vertikāli. Mugura var sākt likt par sevi manīt arī tad, ja ir slikti trenēta, vāja muskulatūra vai bijušas traumas, ja mugura jau iepriekš nav bijusi vesela. Šādā situācijā ieteicams konsultēties ar fizioterapeitu un pareizi vingrot, arī mājās. Var doties peldēt, apmeklēt ūdensaerobiku, grūtnieču vingrošanu.

    Ja ir nopietna muguras problēma, tas nenozīmē, ka, esot stāvoklī, deviņus mēnešus var nedarīt neko.

    Lai gan saudzīgāk un izlaižot, piemēram, vēderpreses vingrinājumus, bet jāvingro arī grūtniecības laikā, lai mugura nesagādātu vēl lielākas raizes. Ja sāpes traucē regulāri, jākonsultējas ar neirologu vai muguras slimību speciālistu. Iespējams, vajadzēs nēsāt grūtnieču jostu, sevišķi atkārtotas grūtniecības gadījumā, tā padarot kustības saudzīgākas un mazāk traumējot muguru. Var apmeklēt osteopātu, līmēt teipus, jo muguru tiešām jāmēģina apārstēt, citādi, grūtniecībai pieaugot, sūdzības var tikai palielināties.

    Kilogrami un sviedri

    Normāls svara pieaugums šajā laikā – vidēji no pieciem līdz septiņiem kilogramiem. Grūtniecības laikā organismā izdalās relaksīns, kura pamatmērķis ir atslābināt un padarīt elastīgākas un mazliet kustīgākas iegurņa locītavas, lai iegurnis varētu paplesties un bērniņam būtu vieglāk piedzimt. Taču šī viela izdalās asinsritē un ietekmē visas ķermenī esošās locītavas, visvairāk to jūt pēdās. Pieaugot svaram, pieaug spiediens, un, ja svars spiež uz pēdas locītavām, tās plešas, līdzīgi kā iegurnis. Tāpēc grūtniecības laikā kurpes kļūst par šauru, un nevis tūskas dēļ, bet tāpēc, ka relaksīns pēdas relaksē. Jo lielāks svara pieaugums, jo lielāka slodze pēdām. Vairāk to manīs sievietes, kuras daudz staigā, strādā, stāvot kājās. Pēc dzemdībām daļai pēdas atgriežas iepriekšējā izmērā, daļai – saglabājas lielākas. Daļa topošo māmiņu šajā laikā sūdzas par pastiprinātu svīšanu. Tā var būt, jo pastiprinās vielmaiņa un vairogdziedzera darbība un tas var izraisīt pastiprinātu karstuma sajūtu. Tām, kurām vienmēr salst, grūtniecības laikā beidzot ir silti. Tām, kurām vienmēr ir karsti, siltums var traucēt. Īsti to ietekmēt nevar, atliek vienīgi censties nodrošināt komforta temperatūru telpās, pārāk biezi nesaģērbties un ievērot atbilstošu higiēnu.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē