• Bērns aizraujas ar tiešsaistes spēlēm. Kā rīkoties vecākiem?

    Bērns
    Santa.lv
    Santa.lv
    16. februāris, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Nenoliedzami, tiešsaistes spēlēm ir ievērojama loma mūsdienu bērnu dzīvē. Taču daudzi vecāki ir saskārušies ar bērnu un pusaudžu pārliekas aizraušanās sekām. Pārāk daudz spēlējot tiešsaistes spēles, bērni kļūst nervozi un nejūtas savā ādā, novārtā tiek pamestas mācības, piemirsts par treniņiem un citiem ikdienas pienākumiem.

    Viena no populārām vecāku taktikām ir tiešsaistes spēļu aizliegšana vai ierobežošana, radot nevajadzīgas konfliktsituācijas. Latvijas Drošāka interneta asociācijas Drossinternets.lv vadītāja Maija Katkovska iesaka dažus padomus, kas palīdzēs vecākiem uzsākt sarunu par spēlēšanu, saglabājot miermīlīgu gaisotni ģimenē un palīdzot bērniem apgūt atbildīgu attieksmi pret spēlēšanu.

    1. Nenovērsies un izrādi interesi par spēlēm.
      Tiešsaistes spēle var būt lielisks veids, kā uzturēt kontaktu ar savu bērnu. Iesaku vecākiem lieki nedusmoties, bet gan rīkoties gudrāk – pašiem painteresēties, kādas spēles bērns ir iecienījis un kāpēc tās viņam šķiet saistošas. Vēl vairāk – ir vērts vecākiem pamēģināt uzspēlēt kopā ar bērnu. Šis ir būtisks solis, lai panāktu savstarpēju uzticēšanos. Tad problēmsituācijās jūs būsiet pirmais, pie kā vērsīsies bērns.
       
    2. Palīdzi atrast līdzsvaru dzīvē.
      Regulāra tiešsaistes spēļu spēlēšana nav kaitīga, ja ikdienas dzīvē valda saprātīgs līdzsvars starp dažādām aktivitātēm. Laiku spēlēm var atvēlēt tikai tad, kad bērns ir veiksmīgi ticis galā ar mācībām un ikdienas pienākumiem. Vislabākais veids, kā palīdzēt bērniem atrast veselīgu līdzsvaru, ir atklāta saruna, lai kopīgi vienotos par abpusēji pieņemamiem spēlēšanas noteikumiem. Tāpat ir vērts atrunāt sankcijas, ja bērns tomēr neievēros vienošanos.
       
    3. Iemāci ievērot vecuma ierobežojumus.
      Sarunā ar bērnu noteikti ir jāizstāsta, ka vecuma ierobežojumi spēlēs nav tikai ieteikums – tie brīdina par bērniem nepiemērotu saturu. Vardarbīga un biedējoša satura spēles var radīt traumējošu pieredzi gados jaunākiem bērniem, tāpēc ir svarīgi būt informētam par spēlēm, kuras spēlē jūsu bērns, un pārbaudīt to vecuma ierobežojumus.
       
    4. Pārrunā riskantās situācijas.
      Tiešsaistes spēļu pasaulē ikvienam var nākties saskarties ar negatīvo, piemēram, iebiedēšanu, aizskaršanu, identitātes zādzībām, draudiem un uzmākšanos seksuālos nolūkos. Labākais veids, kā pasargāt bērnu internetā, ir pārrunāt potenciāli bīstamās situācijas un ieteikt, kā rīkoties. Svarīgākais – nekavējoties jāvēršas pie pieaugušā un jāizstāsta par notikušo. Ja rodas aizdomas par noziedzīgu darbību, vecākiem ir jāvēršas policijā vai jāziņo Drossinternets.lv.
       
    5. Kā rīkoties, ja bērns pārlieku aizraujas ar spēļu spēlēšanu?
      Vecākiem jāzina, ka pārlieka aizraušanās ar spēlēm var norādīt uz problēmām bērna dzīvē. Piemēram, vientulību, jušanos nenovērtētam, sociālo attiecību trūkumu, problēmām skolā vai konfliktiem ar vienaudžiem. Jūtot, ka pašu spēkiem šādās situācijās nevarēs tikt galā, aicinu vecākus meklēt palīdzību pie psihologa. Tāpat iespējams bez maksas konsultēties ar Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas psihologiem, zvanot uz uzticības tālruni 116111.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē