• Bēbītim ausis salst, bet protestē pret cepurīti! Kāpēc tā?

    Mazulis
    Edīte Valtere
    19. septembris, 2020
    1 komentārs

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Freepik
    Vairākumam zīdaiņu nepatīk, ka velk cepurīti, viņi protestē. Kāpēc tā? Konsultē pediatre neonatoloģe Sarmīte Gaveika.

    Kāpēc mazais protestē?

    Vairums speciālistu uzskata, ka tas tāpēc, ka pirmajos mēnešos pēc piedzimšanas bērna galva ir īpaši jutīga, jo dzemdību laikā tai ir bijusi liela slodze, virzoties pa dzemdību ceļiem. Taču pieredze liecina, ka cepurīte vienlīdz nepatīk gan zīdaiņiem, kas dzimuši ar galvu pa priekšu, gan tiem, kas dzimuši ar kājiņām pa priekšu vai ar ķeizargriezienu.

    Iespējams, mazulim pirmajos dzīves mēnešos nepatīk, ka viņu jebkādi ierobežo, un ģērbšanos viņš uzskata par ierobežošanu. Īpaši, ja mazo ģērbj steidzīgi.

    Bēbītim patīk sajust vecāku roku nesteidzīgos, glāstošos un maigos pieskārienus. Diemžēl ikdienā ne vienmēr vecākiem ir laiks mazo ģērbt tik lēni, kā viņš to vēlētos. Ātri, ātri – drēbītes mugurā, cepurīte galvā un  – aiziet! Taču šādi mazajam rodas trauksme un vēl lielāka nepatika pret ģērbšanos. Un it īpaši pret cepurītes uzlikšanu, jo tā parasti tiek vilkta pēdējā, kad mazulītis jau vairs nevar izturēt vecāku sparīgo rosīšanos ap viņu. Turklāt, ja vēl cepurītes uzlikšanu mazais varbūt pacieš, tad sasiešanu jau nu galīgi – ne. To nu viņš vairs nevar izturēt un brēc ne pa jokam. Daži bērni sāk izrādīt nepatiku jau tad, kad ierauga vecāku rokās cepurīti, – jau zina, ka tūlīt, tūlīt atkal sāksies!

    Ko tad darīt vecākiem?

    Lai mazajam diskomforts cepurītes vilkšanas laikā būtu pēc iespējas mazāks un brēciens pēc iespējas klusāks, ieteicams jau iepriekš organizēt savu laiku tā, lai nav jāsteidzas. Tātad cepurīti nesteidzīgi vilkt no pakauša uz priekšpusi. Ar mazo var mīļi runāties. Tad, iespējams, bēbītis pieradīs pie ģērbšanās un vairs neprotestēs. Jo kaut kas jauks būs tajā radies – nesteidzīga kopā būšana ar mammu, mīļa parunāšanās un smaidi.

    1 komentārs

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē