• Spožlapsenītes iznīcina kaitēkļus dārzā

    Derīgie kukaiņi
    Aiva Kanepone
    Aiva Kanepone
    15. jūlijs, 2021
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kopīgajā dārza ekosistēmā milzīga nozīme ir pat pavisam mazītiņiem tās iemītniekiem. Iepazīsimies – kukaiņi, kas patiešām derīgi dārzam! Konsultē VOLDEMĀRS SPUŅĢIS, entomologs.

    Spožlapsenītes vizītkarte:

    • Sauc arī par trihogrammām. Latīniskais nosaukums – Trichogramma embryophagum.
    • Pieder plēvspārņu kārtai un spožlapseņu Trichogrammatidae dzimtai.
    • Eiropā ir vairāk nekā 50 trihogrammu sugu, kuras citu no citas grūti atšķirt.
    • Ļoti sīki, ar neapbruņotu aci grūti saskatāmi kukaiņi.
    • Parazitoīdi! Dēj olas tieši kaitēkļu olās.
    • Izcils palīgs pret ābolu tinēju. Arī pret plūmju, ķiršu, zirņu, kartupeļu, lazdu, kāpostu, ogulāju, zemeņu, kastaņu, priežu, liepu, ievu un citiem kaitēkļiem.
    • Vairums Latvijas ziemu nepārdzīvo. Pārziemo tad, ja to attīstības cikls sakrīt ar kāda kaitēkļa attīstības ciklu tā olās, kurās sadētas trihogrammu olas.
    • Tiek speciāli audzētas dārziem. Latvijā ar to nodarbojas uzņēmums Bioefekts.
    • Domātas zaļai saimniekošanai. Ja dārzā lieto insekticīdus, iet bojā arī spožlapsenes.

    Izsmalcinātas kaitēkļu iznīcinātājas! Patiesībā spožlapsenes, smalki sauktas arī par trihogrammām, dabā sastopamas bieži, taču ir tik sīkas, ka cilvēki tās nemaz neievēro. Spožlapsenes ir kukaiņu pasaules parazitoīdi – tieši parazitoīdi, nevis parazīti, jo savam upurim ļauj dzīvot tik ilgi, kamēr tas viņām ērti, bet principā bez emocijām piebeidz. Spožlapseņu mammas ar garo dējekli sadēj savas olas tieši citu kukaiņu – mums par laimi, dārza kaitēkļu – olās vai kāpuros. Tā, vienkārši runājot, viņu bērni augot no iekšpuses izēd kaitēkļu bērnus.

    Lai cik nejauki tas nebūtu pret citiem kukaiņiem, augu aizsardzībai trihogrammas ir ģeniāls dabas izgudrojums, jo iznīcina jau kaitēkļu olas, tāpēc kāpurs neizaug un nevar neko nograuzt. Ir, piemēram, arī spožlapsenes, kuru kāpuri dzīvo laputīs un pamazām izēd savu laputi. Kad kāpurs paaudzies un laputs izēsta, lietā tiek likts arī tās apvalks – tas pārvēršas par tā saukto mūmiju un kā tāda telts pasargā spožlapsenes kāpuru no sliktiem laika apstākļiem un ienaidniekiem.

    Kāpurs šajā mājoklī iekūņojas un izaug par pieaugušu kukaini, tad izgrauž laputī apaļu caurumiņu un pa šo lodziņu izlido lielajā pasaulē.  

    Speciāli audzētās un pirktās spožlapsenītes dārzā izlaiž pret dažādu augu kaitēkļiem. Taču tas jādara gudri, sekojot gan laika prognozei, lai trihogrammas izdzīvotu, gan konkrēto kaitēkļu attīstības ciklam. Ja trihogrammām jāpasargā ābeļdārzs pret ābolu tinēju, tad ideāli ir tās izlaist dažas dienas pirms ābolu tinēja parādīšanās. Ābolu tinēja izlidošanas laika prognozes pavasaros parasti var palūkoties Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centra prognožu sadaļā.  Līdzko kaitēklis izdēj olas, trihogramma tajā sadēj savējās. Viena trihogrammu paaudze šiverē pāris nedēļu, taču pēc tam dārzā vajadzētu ielaist vēl vienu spožlapsenīšu partiju. Tāpat trihogrammu desanta palaišanu pielāgo arī citu augu kaitēkļiem. Siltumnīcā, kur neapdraud ne lietus, ne vējš, spožlapsenītes ielaiž vienu reizi agri pavasarī.

    Kāds laiks vajadzīgs spožlapsenīšu izlaišanai?

    Izlaižot dārzā trihogrammas, jānogaida silts laiks bez vēja – stiprā vējā vai lietū mazos kukainīšus vienkārši aizpūtīs un aizskalos. Vislabāk to darīt saulainā dienā, kad gaiss arī naktī nav vēsāks par aptuveni plus 15 grādiem.

    Kā dārzā palutināt spožlapsenītes?

    Spožlapseņu mātītēm vajadzīga papildu barība, tāpēc noderēs ziedoši augi, kuros viegli piekļūt nektāram un putekšņiem. Tādēļ dārzā kāds stūrītis jāatvēl dabiskajiem nektāraugiem. Tām patiks arī garšaugu dobē saziedējušas dilles vai ziedošas gārsas nezālienā.

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē