• Vai nektarīns izaugs arī manā dārzā?

    Dārzs
    Indra Ozoliņa
    20. aprīlis, 2023
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    2/10Kā garšo Latvijas nektarīns?

    Kā garšo Latvijas nektarīns?

    Nektarīni zied ļoti skaisti rozā ziediem maijā, tāpat kā persiki, un daudzi tos sajauc ar sakurām. Augam ir persikam līdzīgs koka vainags un lapojums, spicas, garenas lapiņas, un kociņš ir ļoti dekoratīvs.

    Latvijā augušie persiki, aprikozes un nektarīni salīdzinājumā ar veikalā nopērkamajiem ir daudz sulīgāki un aromātiskāki, bet nav tik medaini saldi. Tiem ir mazliet saldskāba garša. Augļi ienākas atkarībā no laika apstākļiem, parasti no augusta otrās puses līdz septembra sākumam. Tāpat kā standartkulturām – plūmēm, bumbierēm un ābelēm –, augļu nogatavošanās laiks ir ļoti atkarīgs no saulaino dienu skaita pavasarī un vasarā. Tas var atšķirties pat par 2–3 nedēļām. Turklāt vēsā un lietainā vasarā augļi būs mazāk saldi, vairāk pūs, bojāsies. 

    Augļi pēc izmēra ir kā lielas, skaistas plūmes, bet mazāki, nekā izaug dienvidos. Tie ir dzelteni ar sārtu vaidziņu un pēc garšas atgādina persikus. Tikai atšķirībā no persika tiem nav pūciņas, miza ir gluda. Gatavie augļi nebirst no koka, tie labi turas zaros. 

    Tāpat kā persiks, nektarīns ir pašauglīgs, kas nozīmē, ka, lai apputeksnētos, nevajag stādīt otru kociņu. Tikai atšķirībā no persikiem un aprikozēm, kas reizēm sāk ražot jau otrajā trešajā gadā, nektarīni to dara kādu gadu vēlāk. 

    Nākamā lapa

    Pievienojies dzīvesstila portāla Santa.lv Facebook un Instagram: uzzini vērtīgo, lasi kvalitatīvo.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē