• Kā iekārtot ērtu guļvietu ciemiņiem

    Padomi
    Ilze Šķietniece
    9. septembris, 2020
    Komentēt

    Drukāt

    Saglabāt

    Foto: Shutterstock
    Kur un kā tad pēc jestras ballītes ciemiņus izguldināt, ja nav speciālas viesu guļamistabas? Konsultē GUNDEGA LAGZDIŅA, glempinga Bārtas Krasts īpašniece, un ceļojumu blogeris FILIPS BAUMANIS.

    Ja mājoklī nav atsevišķas telpas, kur iekārtot viesu guļamistabu, visticamāk, nebūs arī vietas, kur ikdienā glabāt nelietoto viesu gultu. Ciemiņu izguldīšanai mūsdienās pieejami dažādi varianti – izvelkamie krēsli, dīvāni, saliekamie, roll-up tipa un piepūšamie matrači. Ja ciemos ik pa laikam ierodas draugi vai radi ar maziem bērniem, viņu ērtībai var iegādāties ceļojumu gultiņas.

    Ciemiņiem patiks, ka nav jāguļ uz grīdas. Naktī guļot nav nozīmes ne istabas iekārtojumam, ne gultas dizainam, labam miegam galvenais ir tas, lai būtu ērts matracis un spilvens.

    Ieteikumi viesu guļvietas iekārtošanai:

    • Izvēlies daudzfunkcionālas mēbeles! Ja vien iespējams, priekšroku dod kvalitatīvam izvelkamajam dīvānam, ko izvietot, piemēram, viesistabā. Lielākais pluss – ērta glabāšana, kamēr ciemiņu nav, jo ikdienā tas var pildīt sēdvietu funkciju.
    • Ērtākais risinājums. Roll-up tipa matraču lielākais pluss ir iespēja novietot jebkur, kur vien ir vēlēšanās. Izvēlies tādu, kas ir vidēji biezs, aptuveni 10 centimetru. Ikdienā to vari lietot pats kā virsmatraci savai guļvietai. Tas atrisinās glabāšanas vietas problēmu.
    • Jo dārgāks, jo ilgāk kalpos. Iegādājoties matraci viesiem, nevajadzētu izvēlēties pašu lētāko variantu. Lai arī to izmantosi salīdzinoši reti, visticamāk, tik un tā vēlies, lai tas kalpo pēc iespējas ilgāk. Vislabāk, ja to var nopirkt tieši no ražotāja.
    • Noderēs arī pašam. Daudz vietas glabāšanai neaizņems piepūšamais ceļojumu matracis. To arī varēsi ņemt līdzi, dodoties ciemos vai kad grasies nakšņot dabā. Kvalitatīvi modeļi atrodami thermarest.com. Vienvietīgie matracīši ir gana ērti un piemēroti īpaši maziem mājokļiem, kur, visticamāk, nav arī liels brīvs grīdas laukums, lai izvietotu divvietīgu guļvietu. Vari arī iegādāties divus – tos varēsi nolikt blakus, ja ciemosies pāris vai katru savā istabas galā, ja viesosies draugi, kas vienā gultā negulētu.
    • Raskladuškas atstāj pagātnē! Saliekamās gultas jeb tautā sauktās raskladuškas gan ir viegli un ērti saliekamas, taču glabājot aizņem daudz vietas un guļot nebūs pārāk ērtas. Īslaicīgi lietojot, nav būtiski – nakšņo uz zemē nolikta matrača, vai tas uzlikts uz augstākām kājām.
    • Lauku romantika. Vasarā lauku mājā var piedāvāt guļvietas arī teltī vai siena šķūnī. Sarūpējot īstu lauku romantiku, matrača maisu var piepildīt ar svaigi pļautu sienu un nolikt istabā.
    • Meklē kvalitatīvu spilvenu! Spilvenam, tāpat kā laikapstākļiem piemērotam segas biezumam, ir liela nozīme, lai miegs būtu labs. Izvēlies ne pārāk mazu vai arī ne pārāk lielu spilvenu – galvenais, lai tas būtu kvalitatīvs. Vari rosināt arī ciemiņus ņemt līdzi pašiem savus spilvenus.
    • Neitrāla gultasveļa. Tā nav obligāti jāizvēlas vienkrāsaina, bet labāk, ja tā ir neitrāla un gaumīga. Tāda ātri neapniks un neizies no modes.
    • Neaizraujies ar aromātiem! Lai ciemiņiem būtu jauka nakšņošana, padomā arī par patīkamu un reizē neitrālu smaržu gultasveļai.
    • Pievērs uzmanību materiālam! Segas un gultasveļu izvēlies tādu, kas izgatavota no pēc iespējas dabīgākiem materiāliem, lai nesviedrētu un būtu patīkamas ķermenim un ādai.
    • Neaizmirsti par aizkariem un ventilāciju. Parūpējies, lai ir iespēja telpā ielaist svaigu gaisu un paslēpties no tiešiem saules stariem. Novērtē arī, vai telpa ir pietiekami klusa, tīra, vai ir pieejams nakts apgaismojums.
    • Parūpējies, lai nesapelē. Viesiem paredzēto matraci, segas, spilvenus un gultasveļu vislabāk uzglabāt tīrā telpā, kuru iespējams gan vēdināt, gan apsildīt. Ideālā variantā būtu tāda, kur arī ziemā iespējams parūpēties par zemu mitruma līmeni, izmantojot tam paredzētas speciālas ierīces.
    • Noderēs interjerā. Viesu spilvenus vari izmantot kā dekoratīvo spilvenu pildījumu. Tad nebūs raižu par sasmakšanu vai pelējuma smaku. Ikdienā tie rotās dīvānu, bet, kad ieradīsies viesi, varēsi izņemt no glītā pārvalciņa.

    Vai pieklājīgi viesiem piedāvāt matracīti?

    AIJA STRAUTMANE, etiķetes un protokola speciāliste:

    «Galvenais princips ir tāds – ja es aicinu, es arī par savu viesu atbildu; ja viņš piesakās, pats arī domā, kur nakšņot. Tātad – ja aicināt pie sevis kādu ciemos, jums arī ir jāgādā par viņa izguldināšanu. Nebūs nepieklājīgi, ja nepiedāvāsit savu gultu, bet matracīti. Jāatceras, ka katram cilvēkam ir sava enerģētika. Ja uzskatāt, ka savā laulības gultā gribat un varat izguldināt viesus, to var darīt. Tāpat ciemiņiem nevarētu būt pretenziju par to, ka vīrs neguļ blakus sievai, ka bērni guļ citā vai katrs savā istabā. Tā ir izņēmuma situācija, kad katrs nakti pārlaižam uz matracīša un noliekam, kur ir vieta.

    Taču gadās, ka lielās svinībās – kāzās vai jubilejās – saaicina viesus un pēc tam pasaka, lai guļ vai nu siena kaudzē, vai mašīnā. Tas nav apdomāti.

    Ja mēs rīkojam kādu pasākumu un aicinām viesus, tad par šīm lietām ir jāpadomā laikus un laikus jābrīdina arī ciemiņi. Viesiem ir jāsaprot, uz ko gatavoties.

    Un tad, ja kaut kas neapmierina, ir divi varianti. Viens – nebraukt ciemos. Otrs – atrast sev tuvākajā apkaimē viesu māju, hosteli, istabiņu. Vasarā var ņemt līdzi arī telti.

    Ja cilvēks pats piesakās pie jums ciemos un jūs to akceptējat, viesim pašam jādomā, kur gulēs. Tā var būt, ka saka: nu, tad beidzot aizbraukšu pie tevis ciemos? Pirmkārt, tādā situācijā viesim arī jāapvaicājas, vai būs, kur gulēt. Ja ne, viņam pašam jādomā, kur savu galviņu naktī likt, – varbūt nelietot alkoholu un braukt mājās.

    0 komentāri

    Šobrīd komentāru nav. Tavs viedoklis būs pirmais!

    Pievienot komentāru

    Lai pievienotu komentāru autorizējies ar Santa.lv profilu vai kādu no šiem sociālo tīklu profiliem.

    Satura mārketings

     

    Veselība

    Vairāk

    Receptes

    Vairāk

    Personības

    Vairāk

    Skaistums un mode

    Vairāk

    Bērni

    Vairāk

    Māja un dārzs

    Vairāk

    Izklaide

    Vairāk

    Labākai dzīvei

    Vairāk

    Aktuāli

    Vairāk

    Abonē